Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1074
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

Sena SUBAŞI

Sigara, nargile, elektronik sigara gibi tütün ve tütün bazlı ürünler, içinde barındırdığı kimyasallarla birlikte günümüzde en yaygın madde kullanımı olarak biliniyor. Sigara dumanına maruz kalmak bile kişiye zarar verirken tütün kullanımı beraberinde birçok ciddi hastalığa yol açıyor. Bir yandan ülkemizde son 15 senede sigara bağımlılığıyla mücadelede önemli adımlar atılırken diğer yandan son dönemde dünyada yeni geliştirilen tütün ürünlerinin hızla yayıldığına ve çocukların tütüne erişimini kolaylaştırdığına şahit oluyoruz. Mücadele içerisinde olduğumuz tütün bağımlılığı ve yeni nesil tütün tehlikesini Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. H. Volkan Kara ile Yeşilay Dergisi için detaylıca konuştuk.
 
Öncelikle nikotin bağımlılığından bahsetmek istiyorum. Bize biraz bu bağımlılığı tanımlar mısınız?
Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı tüm dünyada maalesef oldukça yaygın. Yılda 8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan tütün bağımlılığı, engellenebilir halk sağlığı sorunlarının başında geliyor.
Tütün bitkisi yetiştirilir, yaprakları toplanır kurutulur, işlenir ve başta sigara olmak üzere tütün ürünlerine dönüştürülür. Sigara çeşitli işlemlerden geçen ve kıyılmış tütünün kâğıda sarılmış, ucuna yapısında selüloz ve plastik bulunan filtreler eklenmiş hâlidir. Bu hâli tütünün dünyada en sık tüketilen formudur.
Sosyal davranış olarak toplumlarda kabul görmüş tütün ürünlerinin kullanımının temelinde nikotin bağımlılığı yer alır. Nikotine ek olarak yanmış tütünün dumanı içinde 7 bin 500’ü aşkın zararlı madde, bileşik ve element bulunur. Bu duman, kalp ve akciğer hastalıklarının yanı sıra çeşitli kanser türlerine yol açtığı kanıtlanmış olan katran, karbon monoksit, siyanür gibi 50’den fazla kanserojenlerin solunmasına neden olur.
Fiziksel olarak sigara içmek astım, akciğer hasarı ve akciğer kanserine neden olur. Ayrıca damarların sertleşmesine, kalpte strese ve sonunda kalp krizlerine ve kan damarlarının tıkanmasına neden olur. Sigara dumanı içindeki nikotin akciğerlerden beyne 8-10 saniyede ulaşır. İlk kullanıldığında haz duygusu uyandırır ama zamanla kullanıcıların sadece normal hissetmek için nikotini artan doz ve sıklıkta kullanması gerekir. Zihinsel olarak sigara içen bir kişinin beyni, sigara içmenin verdiği zevki veya ödülü hissetmeye o kadar alışır ki kişi bu olumlu duyguları nikotin olmadan yaşayamaz hale gelir ve bu durum bağımlı bireyin tanımıdır. Tütün ve nikotin bağımlılığı önlenmesi ve tedavi edilmesi gereken; topluma sağlık, ekonomik, sosyal ve çevre kirliliği gibi çok yönlü zarar veren global bir sorundur.

Nikotinin tek etkisi bağımlılık mı yoksa başka zararları da var mı?
Bu önemli bir soru. Nikotinin bağımlılık yapıcı etkisinin yanında birçok zararı var. Nikotin zehirli bir maddedir. Kan basıncını ve acil durum hormonlarından adrenalini yükseltir, kullanıcılardaki kalp atış hızını ve kalp krizi geçirme olasılığını artırır. Solunum, gastrointestinal hastalık riskinde artışa yol açar. Bağışıklık sistemi üzerinde fonksiyon azalmasına neden olur, üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturur. Kansere yol açan çeşitli mekanizmalarla hücre bölünmesi, oksidatif stres, apoptozu (programlı hücre ölümü), DNA mutasyonunu etkiler. Ayrıca tümör proliferasyonunu artırır ve metastazını etkiler; kemo ve radyoterapi ajanlarına direnç oluşturur; kanser hastalarında tedavi başarısını düşürür.
Beyin yaklaşık 25 yaşına kadar gelişimini sürdürür. Nikotin gelişmekte olan ergen beynine zarar verebilir. Ergenlikte nikotin kullanmak beynin dikkat, öğrenme, ruh hali ve dürtü kontrolünü yöneten kısımlarına zarar verebilir. Yeni bir beceri öğrenildiğinde, beyin hücreleri arasında daha güçlü bağlantılar veya sinapslar inşa edilir. Gençlerin beyinleri yetişkin beyinlerinden daha hızlı sinapslar oluşturur. Nikotin, bu sinapsların oluşma şeklini değiştirir. Ergenlikte nikotin kullanmak, ileride başka bağımlılık yapıcı madde kullanım riskini de artırabilir.

Yeni geliştirilen tütün ve nikotin ürünlerinden bahseder misiniz?
Nikotin bağımlılığında yeni aktörleri sahnede daha sık görmeye başladık. Yeni nesil tütün ve nikotin ürünlerine mutlaka değinmeliyiz. Bu dönem en sık duyduğumuz ürünler ısıtılmış tütün ve elektronik sigara. Bunlara çiğneme tütünü, tütün keseleri, çözünebilir tütün, tütün enfiyesi ve nikotin keselerini de ekleyebiliriz. Elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri, nikotin keseleri özellikle global iletişim olanaklarıyla sosyal medya üzerinden genç nüfusa yanlış ve cezbedici mesajlar aktarılıyor. Piyasadaki birçok yeni ürün gençlerin ilgisini çeken teknik ve içerik özelliklere sahip.

Elektronik sigara ve ısıtılmış tütünü daha sık duyuyoruz. Bu ürünlerin yapısı nasıl?
Önce elektronik sigaradan bahsedelim. Bunlar, “Elektronik Nikotin Dağıtım Sistemleri (ENDS)” olarak adlandırılmaktadır. En yaygın türlerielektronik sigaravape veya vape kaleme-nargilee-pipo ve e-purolardır. İsim, şekil, mekanizma farklılıkları ile kafa karıştırıcı olabilirler. Biz bu ürünler için elektronik sigara tanımını kullanmaya devam etmeliyiz. Bu şekilde içindeki nikotin ve diğer kimyasalların zararlarını anlatmada daha etkili olabiliriz. Elektronik sigaralar, sıvı nikotin ve insanların sağlığı için toksik olabilecek diğer kimyasalları kullanarak kimyasal aerosoller içermektedir.
Elektronik sigara olarak tanımlanan cihazlarda şunlar bulunur; ısıtma elemanı- ısıtma bobini (püskürtücü), güç kaynağı (genellikle bir pil), değişen miktarlarda nikotin, tatlandırıcılar ve diğer kimyasallar içeren sıvı bir çözeltiyi (e-sıvı veya e-meyve suyu) tutan bir hazır kartuş veya hazne veya bölme ile kişinin nefes almak için kullandığı bir ağızlık. Pek çok elektronik sigarada, üfleme hareketi pille çalışan ısıtma cihazını etkinleştirir. Kartuştaki e-sıvıyı yüksek ısıda reaksiyona sokarak tatlandırıcılar ve diğer kimyasallar içeren aerosol oluşturulur.
Elektronik sigaralar geleneksel tütün sigaralarına (sigara benzeri), purolara veya pipolara ve hatta kalemler veya USB bellek çubukları gibi günlük eşyalara benzeyebilirler. USB görünümlü olanların taşınma ve gizleme konusunda öğrenciler tarafından tercih edildiğini biliyoruz. Tekrar doldurulabilir haznelere (tank sistem) sahip olanlar gibi diğer cihazlar farklı görünebilir. Tüketicilerin elektronik sigara ürünlerinin neler içerdiğini bilmesi zordur. Tanklı sistemlerde elle yapılan dolumlarda bazı kullanıcıların tetrahidrokannabinol eklemeleri yaptığı izlenmiştir. Tetrahidrokannabinol, Hint keneviri bitkisinde doğal olarak bulunan esrarın etken maddesidir.
Tasarımları ve görünümleri ne olursa olsun, bu cihazlar genellikle benzer şekilde çalışır ve benzer bileşenlerden yapılır. Nikotin miktarı ayarlanabilen modeller de mevcuttur. Yüksek doz nikotin zehirlenmelere yol açabilir. Bazı elektronik sigara ürün etiketleri, bunların nikotin içerdiğini açıklamaz ve yüzde 0 nikotin içerdiği şeklinde pazarlanan bazı elektronik sigara sıvılarının nikotin içerdiği bulunmuştur.
Elektronik sigara dumanı bir aerosoldür. Zararsız "su buharı" yakıştırması doğru değildir. Kullanıcıların cihazdan soluduğu elektronik sigara aerosolü şu maddeleri içerebilir: Nikotini taşıyan, akciğerlerin derinliklerine kadar solunabilen ultra ince parçacıklar, akciğer hastalığı yaptığı bilinen diasetil gibi tatlandırıcılar, uçucu organik bileşikler, kansere neden olan kimyasallar, nikel, kalay ve kurşun gibi ağır metaller benzeri zararlı ve potansiyel olarak zararlı maddeler.
Elektronik sigara da binlerce aroma çeşidi ile özellikle çocukları ve gençleri hedefliyor. Diğer sık bilinen yeni tütün ürünü ısıtılmış tütün ürünleridir. Burada isminden de anlaşılacağı üzere nikotin kaynağı olarak yine tütünü kullanırlar. Tütün, bazen bir sıvı ile birlikte, pille çalışan şarj edilebilir ısıtma sistemleri kullanarak geleneksel sigaralardan daha düşük sıcaklıklara (genellikle 600°C'den daha düşük) kadar ısıtır. Pasif etkilenim bu ürünler için de geçerlidir.

Bu ürünler için “zararı azaltılmış, sigara bırakmaya yararlı” gibi söylentiler var. Bunlara ne dersiniz?
Bu önemli bir detay. Tütün dumanı içerisindeki zararlı maddelerin ve nikotinin özellikle de kanser yapıcıların etkilerinin dozdan bağımsız olabileceğini hatırlamak lazım. Kullanılan her ürün olumsuz bir durumun başlatıcısı, tetikleyicisi olabilir. Her iki grubun da konvasiyonel sigaralarda yasaklı olan tatlandırıcıları, lezzet artırıcıları içerdiğini belirteyim. Bu tatların ortaya çıkması için de ek kimyasal tepkimelere ihtiyaç duyuluyor. Elbette ortaya çıkan farklı zararlı bileşikler de bulunuyor. Bu ürünlerin uzun vadeli sağlık etkileri hakkında yeterli bilgi olmaması zararlarını da bilmediğimizi göstermekte. Sigaranın zararı etkileriyle ilgili ilk bilimsel yayın 1963 yılına kadar yapılamamıştı. Bugünün kullanıcıları için bu riski almaya ne gerek var?

Neden yeni nikotin ürünleri geliştiriliyor peki?
Dünya genelinde başarılı tütün, sigara ve dumansız hava sahası uygulamaları yapıldı. Yüksek vergi, 18 yaş altına satış yasağı, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin engellenmesi, kapalı alan kısıtlamaları, eğitim ve bilgi artırma faaliyetleri, bırakmadaki başarılı tedaviler toplumlardaki kullanımı azalttı. Sigara ve tütün pazarı daraldı. Ülkemiz bu konuda başarılı ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor. Burada Yeşilay’ın önleme ve müdahale faaliyetlerindeki başarısının da altını çizmek gerekir.
Çok uluslu tütün şirketleri, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün içeren yeni ürünler ile küçülen pazarı geliştirmeyi, yasal uygulamaları, reklam ve promosyon kısıtlamalarını bertaraf etmeyi, tatlandırıcı kullanımı ile özellikle gençleri ve çocukları etkilemeyi amaçlıyor. Ek olarak bu ürünler sigarayı bırakmak için kullanılabilecek, daha zararsız ürünler olarak tanıtılsa da Dünya Sağlık Örgütü bu ürünlerin de tütün ürünleri kadar sağlığa zararlı olduğunu bildiriyor.

Bu ürünler ve sigarayı bırakma kavramını biraz daha açabilir miyiz?
Endüstri, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri ile başta sigarayla tanışmamış çocuklar ve gençler olmak üzere sağlık farkındalığı yüksek kişileri, sigarayı bırakan veya bırakmak isteyen bireyleri hedef alıyor. Bu ürünler için bilgi kirliliği bol, gerçek dışı beyanlı bulanık bir alan yaratma çabası var. Nikotin içermediği söylenen elektronik sigaraların incelenmesinde miktarı değişmekle birlikte nikotine rastlanması, aslında “doğal” olarak lanse edilen kimyasalların solunmasının önemli tehlikeler yarattığı gerçeği buna örnektir.
Çok uluslu sigara firmaları “zarar azaltma” ya da “sigara bırakma” söylemiyle kendine yer bulmaya çalışmakta fakat nikotin bağımlılığını bitirmediği gibi hem geleneksel tütün ürünlerini hem de yeni nesil ürünleri kullanan insanların bu “ikili kullanım” fenomeninden kâr etmektedir. Nikotin bağımlılığından çıkmayan her bireyin klasik ürünlere dönmesi olasıdır. Yeni ürünlerin gençleri nikotin bağımlılık çemberine alması da olasıdır. Bu konuda en son Avustralya, aktif sigara kullanıcılarına zarar azaltma-bırakma amacıyla izin verilen elektronik sigaraların gençlerde bir nikotin salgınına yol açtığını ve bunu engellemek için yeni düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Ülkemizde etkili yasal düzenlemeler ile bu ürünlerin üretimi, ithali ve satışı kesinlikle yasaktır.
FDA (Food and Drug Administration-Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi), DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) gibi konuyla ilgili ve sorumlu tüm otoritelerin bu ürünlerin sigara bırakmada kullanılamayacağını bildirdiğini tekrar belirtmek isterim. FDA yeni ürünlerin piyasada takiplerinin devam edeceğini belirterek satışlarına izin verdi ancak sigara bıraktırma fonksiyonu olmadığını da net bir şekilde belirtmekte.

Tütün endüstrisi elektronik sigara reklamlarını nasıl ve nerelerde yapıyor?
Yasal düzenlemeler tütün ve nikotin mamullerinin her türlü tanıtım ve reklamını yasaklamaktadır. Ancak kontrolü güç olan sanal ortam, sosyal iletişim mecraları, gizli reklam potansiyeli olan sinema filmi gibi alanlar kullanılabiliyor.

“Juling” yeni bir terminoloji oluşturdu. Bu durum çocuk ve gençleri nasıl etkiliyor? Terminoloji ve jargonun değiştirilmesi, ürünlerin kişiselleştiriliyormuş gibi görünmesi nelere yol açıyor?
Daha önce de belirttiğim gibi başarılı faaliyetler ile sigara, tütün, duman kavramları net olarak zararlı olma ile örtüştürüldü. Yeni ürünlerde “zararı azaltılmış”, “sigarayı bıraktırır” gibi ifadeler kullanıldığı gibi; paflanma (puf), paf çekme ya da ürün ismini de kullanarak julling (jullenme, jul içme) terminolojisine geçilmesi bir kamuflaj seklidir.

Tütün şirketlerinin başlıca amacı ne? İnsanların kafasında nasıl bir algı oluşturulmaya çalışılıyor?
Çok uluslu tütün şirketleri kendi kârlı ticaretleri için halk sağlığını hiçe sayıyorlar. Faklı ürünler ile özellikle çocuklarda ve gençlerde yer yer elektronik sigaraların bir bırakma yöntemi olarak kullanılmasına dair yanıltıcı, sahte bilimsel veriler üretilmesine çeşitli şekillerde dâhil olmakta, bunları fonlamaktadır.

“Yeni nesil tütün ürünleri sektörün Truva atlarıdır.” sözünüzü detaylandırır mısınız?
Truva atıyla, toplumda nikotin bağımlılığını devam ettirmek için farklı şekillere bürünen yeni ürünleri kast ediyorum. Bağımlılığın ana maddesi olan nikotin içeren her ürün, aslında sigara ile aynı amaca hizmet ediyor. Farklı yapı ve teknik özellikler, tütün ile mücadele regülasyonlarını aşmayı, farklı toplum gruplarına ulaşmayı ve yanlı bilim ile gerçek dışı bilgileri kullanmayı kendine hedef edinmiştir. Zararı olmayan tütün olması mümkün değil. Bunları “sigaranın zararını azaltma” ifadesiyle filtre eklenmesinden, ardından hafif (light), katranı azaltılmış olduğu iddia edilen ürünlerin piyasaya verilmesinden biliyoruz.
Bu konuda yaşanmış deneyimleri, taktikleri iyi analiz edip tekrarına engel olmamız gerekiyor. Bu konuda Yeşilay gibi sivil toplum kurluşlarının ve devlet kurumlarının başta eğitim ve bilgi düzeyi artırımı (önleme), sigara bırakma hizmetlerinin verilmesi (müdahale) gibi konularda eş güdüm ve iş birliği içinde çalışması çok önemli ve gerekli.
Ülkemizde günde 300 kişi hayatını sigara ile ilişkili hastalıklar nedeniyle kaybediyor. Sağlıksız süreçlerden dolayı yaşam konforu ve hayat kalitesi düşen insan sayımız bunun çok üstünde. Kayıplarımızın insani yönüne dair bir ölçüm yapmak zaten mümkün değil. Engellenebilir ölümlerin önemli sebebi olan tütün ve yeni ürünleri toplum sağlığından uzak tutmak için yapılacak daha çok şey var. Tüm bağımlılıklardan uzak sağlıklı günler diliyorum.
 
DOÇ. DR. H. VOLKAN KARA KİMDİR?
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kara, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Doç. Dr. Kara, devlet hizmeti yükümlülüğünde Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde Göğüs Cerrahisi Uzmanı ve eş zamanlı İl Sağlık Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bu dönemden başlayarak dumansız hava sahası koordinasyonu, tütün ve tütün mamullerinin zararları ve bağımlılık hakkında konferans ve panellerde düzenleyici ve konuşmacı olarak aktif rol almış ve proje sorumlusu olarak çalışmıştır. T.C. Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığında sağlıkta finansal analiz, performansa dayalı ek ödeme modelleri, etkili kaynak kullanımı ve sürdürülebilirlik  konularında analiz ve değerlendirme görevlerinde bulunmuştur. Leuven Üniversitesi (Belçika), Duke Üniversitesi (ABD) Göğüs Cerrahisi Anabilim Dallarında konuk öğretim üyesi olarak çalışmış, kapalı sistem kanser cerrahisi (video yardımlı göğüs cerrahisi) ve kanser hücresi kültürü laboratuvar çalışmalarında bulunmuştur. Sağlık Kurumları Yöneticiliği yüksek lisansında “Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemleri” çalışması yapmıştır. Tıp Eğitimi üzerine Doktora programına halen devam etmektedir. Akciğer kanserinde kapalı cerrahi, erişkin eğitim programları ve davranış değişiklerini ölçme ve değerlendirme, sağlıktan iş gücü ve politika planlamaları, sağlıkta yapay zeka ilgi alanlarıdır. Ulusal ve uluslararası akciğer sağlığı meslek derneklerinde tütün kontrolü çalışma gruplarında aktif görev almaktadır. Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi olarak sigara ve tütün mamulleri, yeni nikotin ürünleri (elektronik sigara- ısıtılmış tütün) yönelik önleyici çalışmalar yapmaktadır. Nitelikli iş gücü ve toplumda bilgi artırımı için eğitimler vermektedir. Doç. Dr. Kara ayrıca, sağlığın iyileştirilmesine yönelik ulusal ve uluslararası politika ve strateji oluşturma konularında çalışmaktadır.

Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

1083Nisan2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir durumdur”

1083Nisan2024
Yaşam

Klinik Psikolog Gökhan Ergür: “Metropol yaşamı ve sosyal medya kaygı düzeyini artırıyor”

1083Nisan2024
Yaşam

İnsanın Dijital Çağ ile İmtihanı

1083Nisan2024
Bağımlılık

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a 104 yıllık mücadele

1082Mart2024
Alkol Bağımlılığı

Yeşilay’ın ilk gençlik teşkilatının kuruluşu "Türkiye İçki Aleyhtarı Gençler Cemiyeti"

1082Mart2024
Yaşam

Yeşilay gençliği seviyor, gençlik Yeşilay’ın varlığını hissediyor

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay ülküsünün yılmaz neferleri: Yeşilay kadınları

1082Mart2024
Bağımlılık

Ulusaldan evrensele Yeşilay mücadelesi

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay’ın dünyada örnek alınan öncü modeli: YEDAM

1082Mart2024
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Gerçeği! Çocuklar ve Gençler Yalanlarla Kandırılıyor

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

“Çocukların ve Gençlerin Elektronik Sigaraya Erişimleri Hızlı Bir Şekilde Engellenmeli”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara, Dünyanın Baş Belasına Dönüşmüş Durumda”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Çok Uluslu Tütün Şirketleri, Nikotin Bağımlısı Bir Nesil Oluşturmak İstiyor”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaralar Mutlak Zararlı ve Bağımlılık Yapıcıdır”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraya Erişim Bu Kadar Kolay Olmamalı”

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Bireyi ve Toplumu Tehdit Ediyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Güvenli İçilebilecek Bir Miktarı Yoktur

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Sosyal Hizmet, Tedavinin En Önemli Yapı Taşlarından Bir Tanesi

1080Ocak2024
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılık Sürecinde Yalnız Kalıyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolle Mücadelenin Yolu; Vergilendirme, Erişim Kısıtlamaları ve Pazarlama Yasaklarıdır

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığına Uluslararası Yaklaşımlar

1080Ocak2024
Yaşam

Savaş, Halk Sağlığını Onarılamaz Biçimde Etkiliyor

1079Aralık2023
Yaşam

“Medyada Yaratılan Algı; Haklıyı Haksız, Doğruyu Yanlış, Güzeli Çirkin Olarak Konumlandırabiliyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Savaşlar, Savaşanları Olduğu Gibi Savaşmayanları Da Olumsuz Etkiler”

1079Aralık2023
Yaşam

“Artık Savaşlar Sadece Sahada Değil, Dijital Dünyada Da Gerçekleşiyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Çocuklardaki ‘Güvenli Dünya’ Algısı Zarar Gördü”

1079Aralık2023
Yaşam

Toplumsal Kaygı Bozuklukları Bağımlılıklara Neden Olabilir Mi?

1079Aralık2023
Bağımlılık

Bağımlılık Herkesi Etkileyen Genel Bir Sorundur

1078Kasım2023
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılıkta Da Ayrımcılıkla Karşı Karşıya Kalıyor

1078Kasım2023
Bağımlılık

Bağımlılığın Ve Şiddetin Doğasında Ortak Ve İç İçe Faktörler Vardır

1078Kasım2023
Bağımlılık

“Anne Veya Eşin Bağımlılık Sorunu Olan Bireye Yönelik Tutum Ve Davranışları Tedavinin Seyrini Etkiliyor”

1078Kasım2023
Yaşam

Kadına Yönelik Şiddete Karşı: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

1078Kasım2023
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik

1078Kasım2023
Yaşam

Yeşilay Kadınları Güçlenerek Büyüyor

1078Kasım2023
Yaşam

Dijital Çağda En Kırılgan Grup Çocuklar Ve Gençler

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Bağımsızlık En Önemli Gündemimiz Olmalı”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Sağlıklı Teknoloji Kullanımında Teknoloji Amaç Değil, Araçtır”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Bağımlılıktan Uzak, Hayata Yakın Olun!

1077Ekim2023
Yaşam

“Notların Telafisi Vardır, Ancak Zedelenen Öz Güvenin Telafisi Meşakkatlidir”

1076Eylül2023
Eğitim

“Başarının Sırrı Çocuğu Tanımaktan Geçiyor”

1076Eylül2023
Eğitim

Ziller Minikler İçin Çalıyor… Okula Uyum Süreci İçin Öneriler

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğun Okul Başarısını Artırmanın 15 Etkili Yolu

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğunuza Zaman Yönetimini Nasıl Öğretebilirsiniz?

1076Eylül2023
Yaşam

“Günümüzde Ruh Sağlığını Korumak Daha Zor Ve Daha Önemli Hale Geldi”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlılık Ve Ruh Sağlığı İlişkisi Karşılıklıdır

1075Ağustos2023
Yaşam

“Çocuk Olumsuz Duyguları Makul Düzeyde Deneyimlemeli”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlı Bireylere Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

1075Ağustos2023
Yaşam

Koruyucu Ruh Sağlığıyla Tanışın

1075Ağustos2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Kontrolü Toplumsal Gündemin Ana Konusu Yapılmalı”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Asıl Mücadele Tütün Endüstrisi İle Mücadeledir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraların Ülkeler Tarafından Teşvik Edilmesi Sorumsuzluk Örneğidir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Şirketleri, İnsanların Sigara İçmek İstemeyecekleri Bir Günün Geleceğini Biliyor”

1074Temmuz2023
Yaşam

“Sağlıklı Etkileşim Ancak Empati İle Olur”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Gelişimi Bebeklikte Başlar”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Bir Duygudaşlık Göstergesidir”

1073Haziran2023

Toplumsal Duyarlılığın Vücut Bulmuş Hâli: Gönüllülük

1073Haziran2023
Yaşam

Yeşilay, TİSK Ve TÜMOSAN Depremzede Çocuklar İçin Güçlerini Birleştirdi

1073Haziran2023
Yaşam

Dayanışma Ruhu Kültürel Kodlarımızda Var

1072Mayıs2023
Yaşam

“İyi İletişim Ve Doğru Bilgi Kaygıyı Azaltır”

1072Mayıs2023
Yaşam

Afetlere Dirençli Şehirler Nasıl İnşa Edilmeli?

1072Mayıs2023
Yaşam

Sıfır Maliyetle Kentsel Dönüşüm Mümkün

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bugünün Gençleri Üst Kuşaklardan Çok Daha İyiliksever Ve Dayanışmacı”

1072Mayıs2023
Yaşam

Millî Birlik Ve Beraberlik Kodlarımızda Var: Millî Mücadele’den Kahramanmaraş Depremine Toplumsal Kenetlenme

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

1071Nisan2023
Yaşam

Dijital Medya Çocuğu Sosyal Hayattan Koparıyor

1071Nisan2023
Yaşam

“Hey Çocuk! Bırak Tabletini Sakince Kitabın Kapağını Aç! Kalbini Aç…”

1071Nisan2023
Yaşam

Mutlu Bir Çocukluk İçin Projeden Çok Daha Fazlası Gerekiyor

1071Nisan2023
Yaşam

Çocuk Gülerse Dünya Güler

1071Nisan2023
Yaşam

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a

1070Mart2023
Yaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Ve Gönüllülüğün Gücü

1070Mart2023
Yaşam

STK’lar Tek Yürek Oldu: Yüzyılın Felaketi Sonrası Gönüllü Dayanışması

1070Mart2023
Bağımlılık

Bağımlılıklarla Karşı Gönüllü Mücadele

1070Mart2023
Yaşam

Çocuklar İçin Gönüllülük Neden Gerekli?

1070Mart2023
Yaşam

“Tedavi Edilmeyen Kaygı Bozuklukları Kronikleşme Eğilimindedir”

1069Şubat2023
Yaşam

İklim Değişikliğinin Ortaya Çıkardığı Kaygı Hâli: Eko-Anksiyete

1069Şubat2023
Yaşam

Yeni Krizlerin Getirdiği Belirsizlikler Küresel Kaygıyı Körüklüyor

1069Şubat2023
Bağımlılık

“Kaygılar Bağımlılığı Tetikleyebildiği Gibi Bağımlılıklar Da Kaygıyı Besleyebilir”

1069Şubat2023
Yaşam

“Çocukları Kaygıları Nedeniyle Utandırmayalım, Usandırmayalım, Cezalandırmayalım”

1069Şubat2023
Yaşam

Sosyal Medya Kullanımı Kaygıları Tetikliyor

1069Şubat2023
Tütün Bağımlılığı

Sigara İle Mücadelede En İyi Politika, Çocuk Ve Gençleri Tütünsüz Ortamda Büyütmektir

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’ın Kişiye Özel Programlarıyla Sigaraya “Dur” Deyin

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Örnek Vakalarla Tütün Bağımlılığı Tedavisi

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığı Vücudumuza Neler Yapıyor?

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Oluyor?

1068Ocak2023
Alkol Bağımlılığı

Dünyada Alkol Kullanımı Ve Önleyici Politikalar

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Önlemeye Dair Yasal Düzenlemeler

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Bir Diğer Karanlık Yüzü: Şiddet Ve Alkol İlişkisi

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Ebeveynler Alkol Kullanan Gence Nasıl Yaklaşmalı?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Sevdiklerimizi Alkol Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1067Aralık2022
Teknoloji Bağımlılığı

“İletişim Yoluyla Kendimizi Var Ediyoruz”

1066Kasım2022
Bağımlılık

“Bireyi Bağımlılığa Götüren Duygusal Yalnızlıktır”

1066Kasım2022
Yaşam

“İnsan İnsana Şifadır, Umuttur, Yoldur”

1066Kasım2022
Bağımlılık

Güvene Dayalı İletişim Bağımlılıklardan Koruyor

1066Kasım2022
Yaşam

Sanal İletişim Gerçek İletişimin Yerini Tutar Mı?

1066Kasım2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Oyun Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Teknolojiyi Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Eğitim Şart

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sanal Ortam Güvenliğinin Teminatı: Siberay

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Rakamlarla Dijital Dünya

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

TÜİK Araştırma Sonuçlarına Göre Türkiye Dijitalleşiyor

1065Ekim2022
Yaşam

“Proje Çocuklar Kuklaya Dönüşüyor”

1064Eylül2022
Yaşam

“Mutlu Bir Aile İçin Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil”

1064Eylül2022
Yaşam

Değerler Eğitimi Bu Dünyanın Bir İhtiyacı

1064Eylül2022
Bağımlılık

TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz

1064Eylül2022
Bağımlılık

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1064Eylül2022
Yaşam

Okul Heyecanı Başlıyor

1064Eylül2022
Yaşam

“Tüketerek Mutlu Olma Çabası Büyük Bir Yanılgı”

1063Ağustos2022
Yaşam

“İnsanın Manevi Alanı Boşluk Kabul Etmez”

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluk Beyinde Başlar

1063Ağustos2022
Yaşam

Toplumsal Mutluluğun Şifreleri

1063Ağustos2022
Yaşam

Sağlıklı Tabaklar, Mutlu Yüzler

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluğa Götüren 7 Adım

1063Ağustos2022
Yaşam

Az Çoktur!

1062Temmuz2022
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

1062Temmuz2022
Yaşam

Atıksız Bir Mutfak Mümkün

1062Temmuz2022
Yaşam

Biraz Yavaşlamaya Ne Dersiniz?

1062Temmuz2022
Yaşam

Sade Ve Özgür Bir Yaşamın Yolu: “Küçük Ev” Akımı

1062Temmuz2022
Yaşam

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Sadeleş!

1062Temmuz2022
Yaşam

Atık Kağıtları Sanat Eserine Dönüştürüyor

1062Temmuz2022
Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Yaşam

“Dünya Şiddetli Bir Merhametsizlik Hastalığına Tutulmuş Vaziyette”

1058Mart2022
Yaşam

Tarih Boyunca Vardı Ve Hep Var Olacak: Sivil Toplum Kavramı Ve STK’lar

1058Mart2022
Yaşam

Yeşilay’a Gönülden Bağlı Olanlar

1058Mart2022
Yaşam

Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük

1058Mart2022
Yaşam

Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada

1058Mart2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Kontrol Politikaları Toplumları Koruyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

“Alkol Bağımlısı Kişilerin Çocuklarının Ruh Sağlığını Yakından Takip Edilmeli”

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Aile İçi Şiddette Risk Faktörü

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Anlamaya Yönelik Faaliyetler

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağırsak Sağlığını Bozuyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığıyla Asırlık Mücadele: YEŞİLAY

1054Kasım2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapar?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019