Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1071
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

İnci Neşeli ÖZOĞLU
Depremin çocuklar ve gençler üzerindeki psikolojik etkilerini konuştuğumuz Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ebeveynlerin tepkilerini kontrol etmelerinin, abartılı davranış ve ifadelerden kaçınmalarının çocukların travmanın ruhsal sonuçlarını daha hafif geçirmeleri için önemli olduğunu belirterek; “Bir an önce normalleşmeliyiz. Normalleşmeye çalışmak insan ruhunun travmalar sonrası ilk ve en iyileştirici arayışıdır. Ruhsal travmalarda insanın kalbi fiziksel bir durum gibi acır. Bu acının çocuklar için en iyi ilacı, büyüklerinin kaldıkları yerden hayata tutunmalarını gözlemlemektir. Bu nedenle ölümlerden ve yıkımlardan sonra hayatın devam edebildiğinin örneğini en dar alanda bile sağlamaya çalışmalıyız.” diyor.

Pandemi ve ardından yaşanan deprem hepimizi olduğu gibi çocukları ve gençleri de derinden etkiledi. Yaşanan bu olayların çocuk ve gençler üzerindeki psikolojik etkileri neler oldu? Size göre çocukların yaşadığı olaylarla baş etme mekanizması yetişkinlere göre daha mı fazladır, onlar bu süreçlerden ne oranda etkilendiler?
Ruhsal dayanıklılığımızı birçok faktör belirler. Çocukların dayanıklılığı, travma ile baş etmeleri erişkinlere göre biraz daha güçlü olabiliyor. Temel bakımlarının sağlanması ve okulların açılmasıyla günlük rutinlere hızlıca dönebilirlerse, sevdikleri de yanlarında ise, travmanın olumsuz etkilerini daha kolay atlatabiliyorlar. Çocukların travma sonrası verdikleri tepkileri yaşlara göre özetleyecek olursak; 0-2 yaş arası çocuklarda ölüm teması uzun süreli ayrılık anlamına gelir. Huzursuzluk, uyku ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik, gelişimsel gerilik gibi semptomlar gözlenebilir. 3-6 yaş çocuklarda ölüm geçici bir durumdur. Sürekli, ölen kişinin ne zaman döneceğini sorgularlar. Geride kalana çok bağlanırlar. Huzursuzluk, kolay ağlama, davranış sorunları, kabus gibi uyku sorunları, ayrılık kaygısı, karın ağrısı gibi fizyolojik bulgular, öz güven sorunları veya tersine vurdumduymazlık gibi bulgulara rastlayabiliriz. Okul çağı çocuklarında ölüm geri dönülmezlik olarak anlaşılır ama kendi başlarına geleceğini pek düşünemezler. Kendilerini suçlarlar. Hayallerinde olayı geri çevirmeye çalışırlar. Gündüz irkilmeleri olabilir. Oyunlarında tema olarak travma belirginleşir. Akademik sorunlar, huzursuzluk, ayrılık kaygıları, fizyolojik bulgular, davranış sorunları, tedirginlik, öz güven kaybı yaşanabilir. Bu yaşa özel bulgulara ilaveten, çocukların genel olarak ortak dili olan oyunlarda her yaş döneminde travma teması yoğun işlenir. Bu, onların baş etme becerilerini artıran bir durumdur ve bunun için izin verilmeli, teşvik edilmeli, fırsat sunulmalıdır. Yine rüyalar ve kâbuslar yoğun yaşanabilir. Bunun yanı sıra uykuya dalamama da oldukça belirgin şekilde gözlenir. Çocukların yas tutma şekli de farklıdır. Sürekli bir üzüntü hali nadir görülür. Arada gülüp eğlenirler ve bu biz yetişkinlere şaşırtıcı gelebilir. Ergenlik döneminde ise ölüm hakkında soyut ve felsefi düşünceler yoğun olur. Bu yaş döneminde ölüm kavramı daha anlaşılırdır ama ölüme hâkimiyeti çok sorgularlar ve bu nedenle riskli davranışlar gösterebilirler. Kaybettikleri kişilerin eşyalarına sahip çıkar, farklı yakın ilişkiler kurmaya çalışırlar. Kendilerini yargılayabilirler. Davranış sorunları gösterebilirler. Bu bulguların yanı sıra ergenlik döneminde ruhsal travma belirtileri genel olarak erişkinlere benzer.

“İHTİYAÇ DUYDUĞUNDA YANINDA OLMAK ÇOCUĞUN TRAVMASINI AZALTIR”
Depremi yaşayan çocuklara destek olmak için neler yapılması gerekiyor? Depremin travmatik etkilerinden onları nasıl koruyabiliriz? Özellikle yakınlarını kaybeden çocuk ve gençlere yas sürecinde nasıl davranılmalı?
Öncelikle çocukların temel bakım ve ihtiyaçlarını hızlıca gidermeli ve günlük rutinlerine mümkün olan en erken zamanda dönmelerini sağlamalıyız. Hem izlemek hem de konu olmak anlamında çocukları medyadan korumak ise bir diğer önemli sorumluluğumuz. Çocukların resimlerini ve videolarını paylaşmamalıyız. Onlara deprem hakkında olur olmaz yerlerde sorular sormamalıyız. Öncelikle yakınlarını kaybeden çocukların her türlü fiziksel ihtiyaçları ve güvenlikleri sağlanmalı ve sağlık sorunları giderilmeli. Sonrasında kendilerini yanlarında en iyi hissettikleri ve geride kalan en sevdiği kişiler eşliğinde, gelişim düzeyine uygun yaklaşımla onları ölen yakınlarından haberdar etmeli ve bu sırada da mümkün olduğunda az ama doğru ifadeler kullanmalıyız. Sonrasında sevdiği ve güvendiği kişilerle zaman geçirmesine olanak tanımalı ve o soru sormadıkça ona gereksiz açıklamalardan kaçınmalıyız. Onlara acıyan bir ifade ve beden dili kullanmamalıyız. Çocuk ağlamıyor ve soru sormuyorsa bu, yas tutmadığı anlamına gelmez. Çocuklar bu süreçte genellikle fiziksel semptomlar gösterir, uykuları bozulur veya karın ağrısı baş ağrısı olabilir, oyunlarında ruhsal yaşantılarını gösterirler. Oyunların içeriği değişebilir, az veya çok oynayabilirler. Bazen gülüp eğlenebilirler. Bunlara şaşırmamak gerekir. İhtiyaç duyduklarında yanlarında olacak şekilde onlara sevgi ile güvenli ortam sağlamak ruhsal travmalarını azaltacaktır. Gençler ise yakınlarından uzaklaşabilir. Eğer belirgin bir içe kapanma ve davranış sorunu yok ise bu duruma anlayışla yaklaşıp belli bir mesafede onlardan uzak durmak ama yanlarında olduğumuzu hissettirmek gerekir. Veya gençler çok umursamaz da davranabilir, bizleri rahatsız edecek düzeyde vurdumduymaz olabilirler. Bu tarz davranışların da bir baş etme yolu olduğunu aklımızda tutup sinirlenmememiz gerekir.

“DEPREM GÖRÜNTÜLERİ HEPİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”
Depremi yaşayanların yanı sıra depremin etkilerine medya yoluyla maruz kalan çocuklar da var. Bu konuda anne ve babalar ile medyaya düşen görevler nedir? Yaşanan süreçler çocuğa nasıl anlatılmalıdır? 
Öncelikle bu maruziyete sebep olmamamız gerekirdi. Medyanın travmatik etkisi maalesef çok. Hem depremin direkt görüntüleri, hem de özellikle çocuk temalı acıklı müziklerle hazırlanan videolar, çocukların yanı sıra biz erişkinleri de çok olumsuz etkiledi. Bu demek değil ki haberdar olmayacağız. Ama haberin ötesinde görüntüler izledik. Çocuğa deprem gerçeğini anlatmak, yaşananlardan yaşına ve gelişimine uygun ifadelerle bahsetmek yeterli. Duyarsız olamayız elbet, hayali bir dünya da kuramayız. Ama ajite edici cümle ve haberler son derece gereksiz. Sonrasında çok ağır sonuçlarını beraberce yaşayacağız. Okul döneminde bir çocuğa, depremin bir yer sarsıntısı olduğu kısa, bilimsel bir dille anlatılabilir. Sonrasında, depremin şiddeti yüksek olursa ve binalarımız buna dayanıklı yapılmazsa yıkılabileceği eklenebilir. Eğer çocuk sorgularsa, ülkemizde bazı depreme dayanıksız binaların yıkılması nedeniyle insanların öldüğünü söylemek uygun olur. Çocuk bu durumda hemen kendi güvenliğini merak eder. Bu durumda elimizden geldiğinde ona kendisini güvende hissettiren ama doğru ifadeler kullanmamız gerekir. Örneğin; binamız sağlam değilse, “Binamızı uzmanlar görecek ve gerekli önlemleri alacağız” denilebilir. Ölümle ilgili sorularına da uygun ortamda ama doğru yanıtlar vermeliyiz. Örneğin; aile bireyinin öldüğünü söylemek gibi, “Onu kaybettik, melek oldu.” gibi soyut ifadelerden kaçınmalıyız. Çok ayrıntılı ve uzun konuşmamalıyız.

“KAYGILI BİR EBEVEYNİN ÇOCUĞU DA KAYGILI OLUR”
Pandemi, deprem gibi toplumsal olaylarda çocuklarla birlikte bulunulan ortamda nelere dikkat edilmeli? Ebeveynlerin yaşadığı kaygılar çocukları nasıl etkiler?
Bir aradayken konuştuklarımıza dikkat etmeli, onlara mümkün olduğunca güvenli bir ortam hazırlamalı ve günlük yaşantılarına dönmelerini sağlamalıyız. Burada devletimize de çok görev düşüyor. Okulların açılması, yıkılan okulların yerine ivedi şekilde konteyner okullar hazırlanması gibi eğitimde sürekliliğin sağlanması öncelikli hizmet olmalı. Buralarda hizmet veren öğretmen, personel ve uzmanlar da travmatize oluyor ve yoruluyorlar. Motivasyonları düşüyor. Onların mesailerini kısa tutmak, nöbetleşe çalıştırmak gibi koruyucu önlemler de alınmalı. Çocukların akranları ile birlikte olmaları, yaşlarına göre oyun oynamaları ve ergenlerin de arkadaşları ile sohbet edebilmeleri, yaşadıkları travmaların olumsuz sonuçlarını azaltır. Eğer fizyolojik ve ruhsal bulguları yaşam kalitelerini etkilerse uzman görüşü almaları önemlidir. Davranışlarımız çocuklar tarafından çok iyi gözlemlenir.  Çocuklar bizlerin olaylar karşısındaki tepkilerimizi gözlemleyerek yaşanan olayın nabzını tutarlar. Sonrasında da kendi tepkilerini gösterirler.  Bunun yanı sıra kaygı bulaşıcıdır. Kaygı ayrıca genetik olarak da geçer. Bunları alt alta topladığımızda ‘kaygılı bir ebeveynin çocuğu da kaygılı olur’ diyebiliriz. Elbette korktuk, hem de çok korktuk ve çok üzüldük. Tepkisiz kalmamız beklenemez ama bir an önce tepkilerimizi kontrol etmemiz ve abartılı davranış ile ifadelerden kaçınmamız, çocuklarımızın travmanın ruhsal sonuçlarını daha hafif geçirmeleri adına önemlidir. Kaygı içeren ifadeler ve sürekli kontrolcü yaklaşımlardan uzak durmalıyız. Ağlayabiliriz, onlara sarılıp üzgün olduğumuzu söyleyebiliriz. Burada demek istediğim; duygularınızı doğalıyla yaşayın, gizlemeyin ama abartılı tepkilerden, ağıt yakmaktan uzak durun.

“DEPREM BÖLGESİNDEKİ HİZMETLERİN SÜREKLİLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”
Depremi yaşamış çocukların okul ve sosyal ortamlarda bulunmasının, bir anlamda hayatlarının yeniden normalleşmesinin, onlar üzerindeki iyileştirici etkileri hakkında neler söylersiniz?
Bu sorunun tek kelimeyle cevabı; “Bir an önce normalleşmeliyiz”. Normalleşmeye çalışmak insan ruhunun travmalar sonrasındaki ilk ve en iyileştirici arayışıdır. Ölüm ve yaşam aslında iç içedir. Deprem dışında da ölümler yaşıyoruz. Hepsinin sonrasında yapılan da bu olmalıdır. Çocuğa bu konuda örnek olmalıyız. Yasımızı tutacağız, öleni unutmadan ama bir yandan hayatta kalanların yaşamını sürdürebildiğini çocukların görmelerini sağlayacağız. Ruhsal travmalarda insanın kalbi sanki fiziksel bir durum gibi acır. Bu acının hepimiz için ama özellikle çocuklar için en iyi ilacı, büyüklerinin kaldıkları yerden hayata tutunmalarını gözlemlemektir. Bu nedenle ölümlerden ve yıkımlardan sonra hayatın devam edebildiğinin örneğini en dar alanda bile sağlamaya çalışmalıyız. Devlet burada biz büyüklerin, toplumun ebeveynidir, erkidir. Bize sahip çıktığı ve yanımızda olduğu oranda biz, temel ihtiyacımız olan güveni hisseder ve onarılmaya başlarız. Deprem bölgesinde bizzat bulunduğum bir konteyner kentteki gözlemlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Devlet, AFAD, diğer sivil toplum hizmetleri, bazı bakanlıklar, üniversiteler ve iş adamlarının desteği büyüktü. Barınma, okul, yemek gibi birçok acil ihtiyaç olabildiğince karşılanmıştı. İnsanlar hayata tutunma çabası ile bu yeni yaşama ellerinden geldiğince uyum sağlamışlardı. Çocukları izlediğimde, yaralarını sarmanın erişkinlerden kolay olacağını düşündüm. Parklar, oyun çadırları eğlenen çocuklarla dolu idi. Gönüllülerin emeğini de takdir etmek gerek. Çocuklarla çadırda oyuncaklarla, dışarıda iple, topla oynuyorlardı. Hasan Kalyoncu Üniversitesinin ilk günlerden itibaren kurduğu “Umut Çadırı” gerçekten birçok çocuğa umut olmuştu. Bu hizmetlerin sürekliliği ve genele yayılması çok önemli. Daha önümüzde uzun mücadelelerle dolu yıllar var.

“GÖÇ ETMEK HAYATIN SÜREKLİLİĞİ ADINA GÜVENLİK SAĞLAYICI BİR DAVRANIŞTIR”
Deprem bölgesinden farklı illere göç eden ailelerin çocuklarının ruh halini nasıl anlayabiliriz? Bu bağlamda çevreleri (komşuları, okul arkadaşları, öğretmenleri) bu çocuklara nasıl davranmalıdır? Onlara destek olma konusunda nasıl bir davranış ve tutum geliştirmelidirler?
Deprem sonrası göç etmek elbet ikincil travmaya neden olur ama kalınacak yer güvensizse buna mecbur kalınır. Göç etmenin hayatın sürekliliği adına güvenlik sağlayıcı bir davranış olduğunun anlaşılması çok önemlidir. Bunu, önce ailenin kabullenmesi ve sonra da kısa ve öz olarak çocuklarına anlatması iyi olur. Göç edilen yer geçici mi? Tekrar dönülecek mi? Bunlar bir an önce netleştirilmelidir. Ona göre yeni yaşam planı kurgulamak ruhsal açıdan toparlamaya yardım eder. Göç, böylesi bir yıkım sonrasında “geçmişin kaybı” ile birliktedir. Konuştuğum gençlerden biri “Maraş’la birlikte gençliğim gitti, tarihim silindi.” şeklinde çok güzel ifade etmişti yaşadığı acıyı. Ölenler, yıkılan binalar, kaybedilen eşyalar hepsi geçmişimizin bir parçası ve anısı. Elbette çok zor. Sadece ölümle ilgili değil yaşanan yas. Yas bir çocuk için kaybettiği oyuncak bebeği; büyükler için evi, eşyası, geçmişi, anıları, tarihidir de aynı zamanda. Göç edilen yerdeki komşuların, öğretmenlerin, velilerin, arkadaşların yapabileceği en doğru davranış meraklı tavırlarla karşısındakileri soru yağmuruna tutmamak, acıma duygusu ile yaklaşmamak ancak yardımcı olmak olmalıdır. Gelenleri aramıza almak, ihtiyaçlarına yanıt vermek ama dozunu iyi ayarlamak önemlidir. Travmalarının yanı sıra bu kişiler çok yorgunlar, bunu mutlaka aklımızda tutmalıyız. Öğretmenler sınıf içinde kaynaşmayı sağlamalı, çok soru sorulmasını engellemek adına öğrencilerine ve velilerine önden bilgi verilebilir. Öğrenciler arasında belirgin ayrımcılık yapmadan ihtiyaçları oranında pozitif ayrımcılık yapılabilir. Görüştüğüm göç etmiş bir depremzede ilkokul çocuğu, “Bana soru sorulmasından o kadar sıkıldım ki sokağa çıkmak ve okula gitmek istemiyorum.” demişti.

“ÇOCUK BAŞ ETME BECERİSİNİ OYUNLA GELİŞTİRİR”
Travma oluşturmaması sebebiyle depremi yaşayan çocuklara verilmemesi gereken oyuncak türleri, yanında konuşulmaması gereken konular, okutulmaması gereken kitap türleri var mı?
Bazı uzmanlar arasında “Travmaya uğrayan çocuklara travmayı hatırlatan iş makinesi vs gibi oyuncaklar vermeyin.” şeklinde oldukça yanlış bir paylaşım var. Tersine bu çocuklar bozulan ruh sağlıklarını legolardan, tahta bloklardan binalar inşa edip yıkıp yeniden yaparak, iş makinesi oyuncakları ile oynayarak tamir etmeyi oyun ortamında deneyimleyecekler. Bu çocuklar küçük parçalar içeren ve kolay kırılabilen oyuncaklar dışında her türlü oyuncakla oynayabilirler. Ahşap bloklar, ahşap aile setleri, tamir setleri, ambulans, itfaiye, kepçe, kamyon, doktor setleri, oyun hamurları, boya kalemleri en ideal oyuncaklardır. Oyun çocuğun ortak dilidir, ruhsal dünyasıdır. Her türlü baş etme becerisini oyunla geliştirir. Yapar bozar ve yeniden kurgular. Böylece ruhsal dünyasını da tamir eder. Özellikle bu dönemde sonu acıklı ve ölümle biten kitapları okutmamak iyi olur. Yoksa çocukların gelişimine ve yaşına uygun onaylı hikâye kitapları okumalarına hiçbir engel yoktur. Yanlarında yıkım, ölüm içeren konuşmalardan kaçınmak, dövünerek ağıt yakmak, sürekli aynı şeyleri anlatmak çok sakıncalıdır. Çocukların yıkım görüntüleri izlemesi engellenmelidir.

“TRAVMA ETKİSİ ÜÇ AYDAN UZUN SÜRERSE UZMAN DESTEĞİ GEREKEBİLİR”
Çocuk ve gençlerin depremin etkilerinden tamamen kurtulması mümkün müdür? Hangi noktada uzman desteği almak gerekir?
İnsan beyninin limbik siteminde özellikle hipokampus duygusal hafıza olarak anılarımızı depolar. Elbette böylesine travmatik bir yaşantının kaydolmaması ve unutulması mümkün değildir. Ama zamanla beynin diğer bölümlerinin onarıcı etkisi ile travmanın acıtıcı etkisi azalacaktır. Geriye kendimizi korumaya yönelik hatıraların yer ettiği kısım kalır. Ama bazı kişilerde yas uzar, limbik sistem acılarla mücadelede yeterince işlev göremez, geçmişte yaşanan başka travmalar hatırlanır ve şu anki travmamızın olumsuz etkisi artar. Bu durumlarda ruhsal semptomlarımız belirginleşir ve bizleri olumsuz etkiler. Eğer travmaya verilen ruhsal yanıtlar artarsa, üç aydan uzun süre devam ederse veya herhangi bir zaman diliminde çocuğun okula gidememe, anneye aşırı yapışma, akranları ile oynamama, uzun süren uykusuzluklar gibi günlük yaşam becerilerini ciddi etkilerse uzman desteği gerekebilir.

PROF. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL KİMDİR?
1994 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinden derece ile mezun olan Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, 2007 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı unvanını aldı. Sonrasında Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptı. 2012 yılından bu yana Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. 2015 yılında Doçent, Aralık 2020’de Profesör unvanı alan Senem Başgül, 2009 yılında Güneş Çocuk ve 2019 yılında Güneş Çocuk Akademi’yi kurdu. Yerli ve yabancı çok sayıda yayını ve kongre sunumları bulunan Prof. Dr. Başgül aynı zamanda Çocuk ve Gençlik Ruh Sağılığı Derneği Özel Gereksinimli Çocuklar Komisyonu Kurucu Başkanı, Down Türkiye Derneği Danışman Doktoru ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Prof. Dr. Başgül, biri kız diğeri erkek 18 yaşında ikiz çocuk annesidir.

Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

1083Nisan2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir durumdur”

1083Nisan2024
Yaşam

Klinik Psikolog Gökhan Ergür: “Metropol yaşamı ve sosyal medya kaygı düzeyini artırıyor”

1083Nisan2024
Yaşam

İnsanın Dijital Çağ ile İmtihanı

1083Nisan2024
Bağımlılık

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a 104 yıllık mücadele

1082Mart2024
Alkol Bağımlılığı

Yeşilay’ın ilk gençlik teşkilatının kuruluşu "Türkiye İçki Aleyhtarı Gençler Cemiyeti"

1082Mart2024
Yaşam

Yeşilay gençliği seviyor, gençlik Yeşilay’ın varlığını hissediyor

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay ülküsünün yılmaz neferleri: Yeşilay kadınları

1082Mart2024
Bağımlılık

Ulusaldan evrensele Yeşilay mücadelesi

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay’ın dünyada örnek alınan öncü modeli: YEDAM

1082Mart2024
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Gerçeği! Çocuklar ve Gençler Yalanlarla Kandırılıyor

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

“Çocukların ve Gençlerin Elektronik Sigaraya Erişimleri Hızlı Bir Şekilde Engellenmeli”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara, Dünyanın Baş Belasına Dönüşmüş Durumda”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Çok Uluslu Tütün Şirketleri, Nikotin Bağımlısı Bir Nesil Oluşturmak İstiyor”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaralar Mutlak Zararlı ve Bağımlılık Yapıcıdır”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraya Erişim Bu Kadar Kolay Olmamalı”

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Bireyi ve Toplumu Tehdit Ediyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Güvenli İçilebilecek Bir Miktarı Yoktur

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Sosyal Hizmet, Tedavinin En Önemli Yapı Taşlarından Bir Tanesi

1080Ocak2024
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılık Sürecinde Yalnız Kalıyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolle Mücadelenin Yolu; Vergilendirme, Erişim Kısıtlamaları ve Pazarlama Yasaklarıdır

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığına Uluslararası Yaklaşımlar

1080Ocak2024
Yaşam

Savaş, Halk Sağlığını Onarılamaz Biçimde Etkiliyor

1079Aralık2023
Yaşam

“Medyada Yaratılan Algı; Haklıyı Haksız, Doğruyu Yanlış, Güzeli Çirkin Olarak Konumlandırabiliyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Savaşlar, Savaşanları Olduğu Gibi Savaşmayanları Da Olumsuz Etkiler”

1079Aralık2023
Yaşam

“Artık Savaşlar Sadece Sahada Değil, Dijital Dünyada Da Gerçekleşiyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Çocuklardaki ‘Güvenli Dünya’ Algısı Zarar Gördü”

1079Aralık2023
Yaşam

Toplumsal Kaygı Bozuklukları Bağımlılıklara Neden Olabilir Mi?

1079Aralık2023
Bağımlılık

Bağımlılık Herkesi Etkileyen Genel Bir Sorundur

1078Kasım2023
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılıkta Da Ayrımcılıkla Karşı Karşıya Kalıyor

1078Kasım2023
Bağımlılık

Bağımlılığın Ve Şiddetin Doğasında Ortak Ve İç İçe Faktörler Vardır

1078Kasım2023
Bağımlılık

“Anne Veya Eşin Bağımlılık Sorunu Olan Bireye Yönelik Tutum Ve Davranışları Tedavinin Seyrini Etkiliyor”

1078Kasım2023
Yaşam

Kadına Yönelik Şiddete Karşı: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

1078Kasım2023
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik

1078Kasım2023
Yaşam

Yeşilay Kadınları Güçlenerek Büyüyor

1078Kasım2023
Yaşam

Dijital Çağda En Kırılgan Grup Çocuklar Ve Gençler

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Bağımsızlık En Önemli Gündemimiz Olmalı”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Sağlıklı Teknoloji Kullanımında Teknoloji Amaç Değil, Araçtır”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Bağımlılıktan Uzak, Hayata Yakın Olun!

1077Ekim2023
Yaşam

“Notların Telafisi Vardır, Ancak Zedelenen Öz Güvenin Telafisi Meşakkatlidir”

1076Eylül2023
Eğitim

“Başarının Sırrı Çocuğu Tanımaktan Geçiyor”

1076Eylül2023
Eğitim

Ziller Minikler İçin Çalıyor… Okula Uyum Süreci İçin Öneriler

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğun Okul Başarısını Artırmanın 15 Etkili Yolu

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğunuza Zaman Yönetimini Nasıl Öğretebilirsiniz?

1076Eylül2023
Yaşam

“Günümüzde Ruh Sağlığını Korumak Daha Zor Ve Daha Önemli Hale Geldi”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlılık Ve Ruh Sağlığı İlişkisi Karşılıklıdır

1075Ağustos2023
Yaşam

“Çocuk Olumsuz Duyguları Makul Düzeyde Deneyimlemeli”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlı Bireylere Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

1075Ağustos2023
Yaşam

Koruyucu Ruh Sağlığıyla Tanışın

1075Ağustos2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Kontrolü Toplumsal Gündemin Ana Konusu Yapılmalı”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Asıl Mücadele Tütün Endüstrisi İle Mücadeledir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraların Ülkeler Tarafından Teşvik Edilmesi Sorumsuzluk Örneğidir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Şirketleri, İnsanların Sigara İçmek İstemeyecekleri Bir Günün Geleceğini Biliyor”

1074Temmuz2023
Yaşam

“Sağlıklı Etkileşim Ancak Empati İle Olur”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Gelişimi Bebeklikte Başlar”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Bir Duygudaşlık Göstergesidir”

1073Haziran2023

Toplumsal Duyarlılığın Vücut Bulmuş Hâli: Gönüllülük

1073Haziran2023
Yaşam

Yeşilay, TİSK Ve TÜMOSAN Depremzede Çocuklar İçin Güçlerini Birleştirdi

1073Haziran2023
Yaşam

Dayanışma Ruhu Kültürel Kodlarımızda Var

1072Mayıs2023
Yaşam

“İyi İletişim Ve Doğru Bilgi Kaygıyı Azaltır”

1072Mayıs2023
Yaşam

Afetlere Dirençli Şehirler Nasıl İnşa Edilmeli?

1072Mayıs2023
Yaşam

Sıfır Maliyetle Kentsel Dönüşüm Mümkün

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bugünün Gençleri Üst Kuşaklardan Çok Daha İyiliksever Ve Dayanışmacı”

1072Mayıs2023
Yaşam

Millî Birlik Ve Beraberlik Kodlarımızda Var: Millî Mücadele’den Kahramanmaraş Depremine Toplumsal Kenetlenme

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

1071Nisan2023
Yaşam

Dijital Medya Çocuğu Sosyal Hayattan Koparıyor

1071Nisan2023
Yaşam

“Hey Çocuk! Bırak Tabletini Sakince Kitabın Kapağını Aç! Kalbini Aç…”

1071Nisan2023
Yaşam

Mutlu Bir Çocukluk İçin Projeden Çok Daha Fazlası Gerekiyor

1071Nisan2023
Yaşam

Çocuk Gülerse Dünya Güler

1071Nisan2023
Yaşam

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a

1070Mart2023
Yaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Ve Gönüllülüğün Gücü

1070Mart2023
Yaşam

STK’lar Tek Yürek Oldu: Yüzyılın Felaketi Sonrası Gönüllü Dayanışması

1070Mart2023
Bağımlılık

Bağımlılıklarla Karşı Gönüllü Mücadele

1070Mart2023
Yaşam

Çocuklar İçin Gönüllülük Neden Gerekli?

1070Mart2023
Yaşam

“Tedavi Edilmeyen Kaygı Bozuklukları Kronikleşme Eğilimindedir”

1069Şubat2023
Yaşam

İklim Değişikliğinin Ortaya Çıkardığı Kaygı Hâli: Eko-Anksiyete

1069Şubat2023
Yaşam

Yeni Krizlerin Getirdiği Belirsizlikler Küresel Kaygıyı Körüklüyor

1069Şubat2023
Bağımlılık

“Kaygılar Bağımlılığı Tetikleyebildiği Gibi Bağımlılıklar Da Kaygıyı Besleyebilir”

1069Şubat2023
Yaşam

“Çocukları Kaygıları Nedeniyle Utandırmayalım, Usandırmayalım, Cezalandırmayalım”

1069Şubat2023
Yaşam

Sosyal Medya Kullanımı Kaygıları Tetikliyor

1069Şubat2023
Tütün Bağımlılığı

Sigara İle Mücadelede En İyi Politika, Çocuk Ve Gençleri Tütünsüz Ortamda Büyütmektir

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’ın Kişiye Özel Programlarıyla Sigaraya “Dur” Deyin

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Örnek Vakalarla Tütün Bağımlılığı Tedavisi

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığı Vücudumuza Neler Yapıyor?

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Oluyor?

1068Ocak2023
Alkol Bağımlılığı

Dünyada Alkol Kullanımı Ve Önleyici Politikalar

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Önlemeye Dair Yasal Düzenlemeler

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Bir Diğer Karanlık Yüzü: Şiddet Ve Alkol İlişkisi

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Ebeveynler Alkol Kullanan Gence Nasıl Yaklaşmalı?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Sevdiklerimizi Alkol Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1067Aralık2022
Teknoloji Bağımlılığı

“İletişim Yoluyla Kendimizi Var Ediyoruz”

1066Kasım2022
Bağımlılık

“Bireyi Bağımlılığa Götüren Duygusal Yalnızlıktır”

1066Kasım2022
Yaşam

“İnsan İnsana Şifadır, Umuttur, Yoldur”

1066Kasım2022
Bağımlılık

Güvene Dayalı İletişim Bağımlılıklardan Koruyor

1066Kasım2022
Yaşam

Sanal İletişim Gerçek İletişimin Yerini Tutar Mı?

1066Kasım2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Oyun Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Teknolojiyi Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Eğitim Şart

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sanal Ortam Güvenliğinin Teminatı: Siberay

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Rakamlarla Dijital Dünya

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

TÜİK Araştırma Sonuçlarına Göre Türkiye Dijitalleşiyor

1065Ekim2022
Yaşam

“Proje Çocuklar Kuklaya Dönüşüyor”

1064Eylül2022
Yaşam

“Mutlu Bir Aile İçin Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil”

1064Eylül2022
Yaşam

Değerler Eğitimi Bu Dünyanın Bir İhtiyacı

1064Eylül2022
Bağımlılık

TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz

1064Eylül2022
Bağımlılık

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1064Eylül2022
Yaşam

Okul Heyecanı Başlıyor

1064Eylül2022
Yaşam

“Tüketerek Mutlu Olma Çabası Büyük Bir Yanılgı”

1063Ağustos2022
Yaşam

“İnsanın Manevi Alanı Boşluk Kabul Etmez”

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluk Beyinde Başlar

1063Ağustos2022
Yaşam

Toplumsal Mutluluğun Şifreleri

1063Ağustos2022
Yaşam

Sağlıklı Tabaklar, Mutlu Yüzler

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluğa Götüren 7 Adım

1063Ağustos2022
Yaşam

Az Çoktur!

1062Temmuz2022
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

1062Temmuz2022
Yaşam

Atıksız Bir Mutfak Mümkün

1062Temmuz2022
Yaşam

Biraz Yavaşlamaya Ne Dersiniz?

1062Temmuz2022
Yaşam

Sade Ve Özgür Bir Yaşamın Yolu: “Küçük Ev” Akımı

1062Temmuz2022
Yaşam

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Sadeleş!

1062Temmuz2022
Yaşam

Atık Kağıtları Sanat Eserine Dönüştürüyor

1062Temmuz2022
Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Yaşam

“Dünya Şiddetli Bir Merhametsizlik Hastalığına Tutulmuş Vaziyette”

1058Mart2022
Yaşam

Tarih Boyunca Vardı Ve Hep Var Olacak: Sivil Toplum Kavramı Ve STK’lar

1058Mart2022
Yaşam

Yeşilay’a Gönülden Bağlı Olanlar

1058Mart2022
Yaşam

Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük

1058Mart2022
Yaşam

Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada

1058Mart2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Kontrol Politikaları Toplumları Koruyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

“Alkol Bağımlısı Kişilerin Çocuklarının Ruh Sağlığını Yakından Takip Edilmeli”

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Aile İçi Şiddette Risk Faktörü

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Anlamaya Yönelik Faaliyetler

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağırsak Sağlığını Bozuyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığıyla Asırlık Mücadele: YEŞİLAY

1054Kasım2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapar?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019