Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1036
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

Göksan GÖKTAŞ

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’la Covid-19 salgını hakkında merak edilenleri konuştuk. Prof. Dr. Ceyhan, hem salgının Türkiye’deki ve dünyadaki seyrini hem de gelecek öngörülerini anlattı.

Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve dünyayı saran Covid-19 salgınıyla ne yazık ki, geçen mart başında Türkiye’de tanıştı. Hayat düzenimiz bir anda salgına göre şekillendi. Zorunlu olmadıkça evlerde kalmaya özen göstermeye başladık. Kişisel olarak almamız gereken önlemler başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere konunun tüm uzmanları tarafından haftalardır belirtiliyor… Bu dönemde, sahadaki sağlık savaşının yanı sıra halkı bilgilendirmek için de yorulmadan çabalayan isimlerden, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’la salgının Türkiye’deki ve dünyadaki durumunu konuştuk. Önümüzdeki günler için öngörülerini aldık…

Türk hekimleri olarak ilk Covid-19 vakasını gördüğünüzden bu yana bu virüsle ilgili neler keşfettiniz?
Wuhan’da salgın başladığından beri virüste bir farklılık olmadı. Sadece şu değişti; ilk başta Çin’den küçük küçük vaka serileri geliyordu ve bilgiler farklıydı. Fakat sonra rakamlar Avrupa’da, İran’da ve bizde görülmeye başlayınca bazı şeyleri daha farklı görmeye başladık. Çin’den ilk yayınlar yapıldığı zaman çocuklarda hiçbir şey olmuyormuş gibiydi sonuçlar. Vaka sayısı arttıkça Çinlilerin de sonraki yayınlarında bunun çok doğru olmadığını, çocuklarda da çok daha az olmakla birlikte virüsün ilerleyebileceğini, ölümlerin olabileceğini anladık. Örneğin Çinliler, bulaşma kat sayısını önce düşük hesapladı. Yani bir kişinin 1-2 kişiye bulaştırabileceği yönde hesapladı. Fakat daha sonra Amerika’dan bir grup Çin’in vakalarını tekrar incelediklerinde bunun aksine 2 değil, 5,7 olduğunu buldular. Yani bir kişinin 1-2 kişiye değil; ortalama 5,7 kişiye bulaştırabileceğini gösterdiler. Baştaki görünümünden daha da fazla bulaşıcı bir virüs olduğu çıktı ortaya.

Salgın her ülkede farklı seyrediyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Ölüm oranlarında değişiklikler oldu ama o da dediğim gibi salgının ilk başlarında yapılan heyecanla, panikle bazı yanlış hesaplar yapıldı. Sonra Çinliler de yeniden hesapladıklarında ilk düşündüklerinden daha öldürücü olduğunu tespit ettiler. İtalya ve İspanya’dan da oranlar geldiğinde şu an dünyada yüzde 5’ler civarında seyrediyor. Bizde bu ortalama biraz daha düşük. Bizden daha düşük olan bazı ülkeler de var; Avusturya, İsrail, Portekiz gibi.

Yüzdelerin farklı olmasındaki faktörler neler?
Neden bu oranların bazı ülkelerde düşük, bazılarında yüksek olduğu düşünülünce, buradaki önemli faktörün yaş olduğu tespit edildi. Bir ülkedeki vakaların yaş grubu ne kadar yüksekse, o ülkedeki ölüm oranları o kadar yüksek oluyor. Örneğin, Almanların ölüm oranları düşük ve vakalarının ortalama yaşı 49. Ama Fransa ve İtalya’da yüksek, buralarda ortalama vaka yaşları 62,5 ve 62. Virüs daha ileri yaşlarda daha ölümcül seyrettiği için vakaların yaş grubu ne kadar gençse ölüm oranı da daha düşük oluyor. Türkiye’de bu oranı tam olarak bilmiyoruz. Bakanlık bununla ilgili bir yayınlama yapmadı. Ama bizim kendi vakalarımızdan gördüğümüz, daha genç bir grup hastalanıyor. Bu biraz da yaşlılarımızı ne kadar koruduğumuzla ilgili. Almanya’da yaş grubunun düşük olması, kültür farklılığı nedeniyle yaşlılarla gençlerin bir arada olmamasından. Bizlerde de yaşlılarımızı koruyalım söylemleri etkili olmuş olabilir. İkincisi de tedaviler. Virüs yeni olduğu için ilaçlar da ilk defa kullanılıyor, bir deneyim ya da etkinlik gösteren çalışmalar yok. Denedikçe görüyoruz bunları. Bizdeki tedavinin farklı olması ölüm oranlarını düşürüyor mu, bunu tespit etmeye çalışıyoruz.

Türkiye’de uygulanan tedavideki en önemli farklılıklar neler?
Bizdeki en temel farklılık sıtma ilacımız. Klorokine diğer ülkelerin birçoğu geç dönemde, yani hastalığın ağırlaştığı dönemde başlıyorlar. Bizde tanı konar konmaz hafif vakalara da veriliyor. Ama etkili olan bu mudur belli değil, bizden daha az vakalı ülkeler de bu ilaca hemen başlamıyor. Bu yüzden araştırmalar ve vakaların sonuçları çıktıkça daha rahat konuşabileceğimiz şeyler bunlar. Bir diğer nokta da birkaç kez mutasyon yapı çıktı, farklı virüsler mutasyona uğruyor. Yurt dışındaki yazının orijinaline baktım, hiç onunla ilgili olmayan bir yazı aslında. O çalışmayı yapanlar klinisyen falan değil. On binlerce laboratuvarda bu virüs sürekli üretiliyor, gen yapısı inceleniyor.

Bir de virüsü tiplere ayırdılar. Bu ne anlam ifade ediyor?
10 Ocak’ta, Çin’de virüsün genetik yapısı açıklandıktan sonra 3 binin üzerinde farklı mutasyon gösterildi virüsün üzerinde. Fakat bunlar virüsün davranışını değiştirmiyor, bulaşıcılığını artıran bir durum değil. Sadece mutasyonlara bakarak hangi ülkeden hangi ülkeye geçtiği hakkında haritasını çiziyorlar. Sonra tarihsel incelemelerini yapıyorlar. Bu çalışmaları yapanlar virüs tarihçileri. Onlar tarihe dönük birçok şeyi hesaplamaya çalışıyorlar. A tipi, B tipi, C tipi denilmesinin sebebi, kendilerine takip etmek için bir yol oluşturmaya çalışmaları. Virüs tek; öldürücülüğü ve bulaşıcılığı salgının başından beri değişmedi. Aynı şekilde devam ediyor. Tüm ülkelerde önleyici çalışmalar sürüyor, ama çözümü açıklayabilecek bir ülke henüz olmadı.

Büyük salgınlara neden olan geçmiş virüslerle, bakterilerle kıyaslandığında, onlara oranla bulaşıcılığı daha mı yüksek?
Hayır değil. İspanyol gribine göre bulaşıcılık da öldürücülük de çok daha düşük. Virüsün yayılması çok hızlı oldu ama İspanyol gribinin çıktığı dönemde uçak bile yoktu. Savaş yıllarında, Birinci Dünya Savaşı yıllarında böyle uluslararası seyahatler yoktu ve ona rağmen 3 ay içerisinde tüm dünyaya yayıldı. Değişik kaynaklarda rakamlar değişiyor ama ortalama 100 milyon civarında insan ölüyor. Yani bulaşıcılığı da öldürücülüğü de çok yüksek. Daha sonra olan iki tane büyük grip salgınında, biri 1957 Asya gribi oluyor. Orada 3,5 milyon insan ölüyor. Ondan sonra 1968’de Hong Kong gribi oluyor ve 1,5 milyon insan ölüyor. Tabii bunlarla kıyasladığımız zaman koronavirüs, influenza virüsü kadar salgını çok ağır ve büyük öldürücülüğe neden olmuyor aslında. Ama şu an bunu yaşayan insanların, geçmişteki virüsler hakkında bilgisi olmadığı için onların yaşadığı en büyük salgın denilebilir belki buna. Veba zaten bir bakteri, virüs değil. O da o zamanın şartlarında Kırım’dan başlıyor, Kırım Savaşı sırasında fareler insanların gemilerine giriyor ve o şekilde Avrupa’ya yayılıyor. Avrupa’nın üçte birine hasar veriyor bu salgın. Tabii şimdi, veba tedavisi olan ve çok kolay tedavi edilebilen bir hastalık. Bakterilerden kaynaklanan hastalıklar genellikle antibiyotiklerle çözülebiliyor. Ama virüslerde öyle değil, onları önleyebilen ilaç sayısı da çok az. Onlar da sadece grip ve uçuk virüslerinde etkililer. Koronavirüslerde etkin bir tedavi gösterilemedi zaten.

Bugüne kadar hep bir şekilde yardımcı ilaçlar bulunmuş, çoğu için aşı da bulunmuş. Covid-19 için çalışmalar ne durumda?
Mesela SARS, 2002’nin sonunda başlıyor ve aşı bulunmaya çalışılıyor. Ama etkin bir aşı bulunamıyor. Bir aşı bulunamadan, denenemeden virüs mutasyona uğruyor ve salgın kendini bitiriyor. Sonrasında Ortadoğu’da çıkan, Arabistan’da deve yolu ile bulaşan salgında, sekiz sene geçmesine rağmen hâlâ etkin bir tedavi bulunabilmiş değil. Bu virüsle ilgili bir aşının bulunacağı da garanti değil. Aşı bulunmaz ve virüs mutasyona uğramazsa salgını ancak baskılayarak önleyeceğiz. Örneğin, Türkiye nüfusunun sadece yüzde 5’i bağışık hale gelecek, geri kalan insanlar enfeksiyona açık olacak. Virüs yeniden geldiğinde salgın başlama korkusuyla yaşayacağız. Bu salgın dünyada bitene kadar sınırlarımızı çok açamayacağız, bütün dünya için böyle. Aşı çıktığında ve yapabildiğimiz kadar çok insana yaptığımızda da virüs artık bulaşamayacak hale gelecek. Bağışık insan çoğaldığında virüs tehlikesi ortadan kalkacak. Aşının çok önemi var burada. Dualarımız aşının bulunması ve işin kökten çözülmesi yönünde.

Hayat düzenimiz bir süre daha kontrollü devam edecek öyle değil mi?
Tabii. Önceki günlerimize dönmemizin en kısa ve etkin yolu bir aşının geliştirilmesi. Korkmadan herkes günlük hayatına geri dönebilir. Bulunmadığı takdirde de ilerleyen günlerde kısıtlamalar gevşeyecek ama insanlar 1,5 metreden yakın oturmaya, konuşmaya korkacaklar. Yani birçok kısıtlamayı da devam ettirerek yaşamak zorunda kalacağız.

Bir yandan iyileşen vaka artışlarında da güzel rakamlar görüyoruz. Bu Türkiye için umut verici, değil mi?
Bunlar erken rakamlar oldukları için aslında, iyileşme vakaları düşük henüz. Bu işin sonunda dönüp baktığımızda en yüzde 95'inin iyileştiğini göreceğiz zaten. Mesela Çin’e ya da Güney Kore’ye dönüp bakarsanız orada ölen sayısı var ama iyileşen sayısı onun katlarca üzerinde. Salgın hâlâ devam ettiği için o rakamlar henüz daha küçük. Dikkat ederseniz her gün biraz daha artıyor ve gittikçe artacak. Sonunda da dediğim gibi olacak.

Bu durum “Bu salgın çok tehlikeli bir salgın yapacak çok bir şey yok.” tezini çürütüyor mu? Aslında iyi tedavi edilip bakıldığında iyileşiyor insanlar. Belki kendi bağışıklıklarının da etkisi büyük ama tedavi de etkili…
Henüz bu ilaçlar etkili mi, değil mi net bilinmiyor ama yoğun bakım ihtiyacı hisseden insanlara, yoğun bakım tedavisi verebilmemiz çok önemli. Olayın en büyük kilit faktörü o. Yani kendi solunumunu yapamayacak hale gelen bir insanı solunum cihazına bağlamak ve gerekli bakımı sağlamak. Türkiye’nin buradaki en büyük şansı o. Şu anda yoğun bakım yatağı, solunum cihazı sayısı, yetişmiş yoğun bakım hekimi ve hemşiresi sayısıyla birlikte çok olağan dışı bir durumla karşılaşmadığımız sürece sıkıntıya girmeyeceğiz gibi görünüyor. İtalya ve İspanya da başta kötü gitmiyordu, ölüm oranları yüzde 4’ler civarındaydı. Ne zaman ki yoğun bakımları doldu ve yoğun bakım ihtiyacı hisseden hastaları alamamaya başladılar, ondan sonra televizyonlarda gördüğümüz gibi oldu. Yerlerde yatarak solunum desteği alanlar oldu. O zaman birdenbire ölüm oranları yüzde 12’lere çıktı. Günlük vaka sayısı ve günlük ölüm sayısını birbirinden ayırmamız lazım. Günlük vaka sayısı, sizin salgını önlemede ne kadar başarılı olduğunuzu gösteriyor. Günlük ölüm sayısı da sizin bu hastalığa yakalananlara ne kadar iyi tedavi hizmeti yaptığınızı gösteriyor. Hastalara verdiğimiz hizmete bakılırsa, burada görünen şu ki biz çok iyi durumdayız. Hastanelerde verdiğimiz hizmette hiçbir problemimiz yok, gayet iyi durumdayız. Biz salgını önlemede o kadar iyi değiliz. Yani hâlâ günlük vakarımız kat sayılarla artmaya devam ediyor. Onun için işte günlük tedbirlerimizi almalıyız.

Tedbirlerimiz net, artık sormuyorum bile. Çok fazla söylediniz…
Tabii ki. Ama ulaşamadığımız, medyanın ya da sosyal medyanın ulaşamadığı bir grup insan var. Bunun eğitimle de bir ilgisi yok. O gruba biz bunun çok önemli olduğunu; hayatları, aileleri, ülkesi için çok önemli olduğunu bir türlü anlatamıyoruz. Ekstra alınan önlemler de bunun için alınıyor işte. Mesela ABD’de hesaplamaları yaptılar; 320 milyon nüfusun 310 milyonu sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen evinde ve dışarı çıkmıyor korkudan. Tabii onların farklı bir psikolojisi de var, 11 Eylül’den sonra, felaketlerde korku yönleri çok fazla geliştiği için. Almanya’da da öyle; yasak ilan edilmemesine rağmen insanlar dışarıya çıkmıyor. Bizde sıkıntı burada. Bunu düzeltebilsek, mesela yüzde 95’imiz bir süre evde kalsa, sıkı bir korumaya alsak kendimizi aşağı yukarı 2 haftada pik düzeyine çıkar ve üç ayda da bitiririz bu işi. Ama eğer yüzde 5’i değil de yüzde 10’u olursa iş uzayacak; yüzde 20 olursa daha da uzayacak. Bu gayet açık bir hesap çünkü.

Bir de sigara konusu var hocam. Siz de görüyorsunuzdur zaten, iyileşmeyi zorlaştırdığı net değil mi?
Tabii ki. Sigara gripte de zatürrede de risk faktörüdür. Ama hiçbirinde bu kadar belirgin bir risk faktörü olmadı. Bu çok açık bir şekilde ortaya kondu ki, iyileşme oranı içmeyenlerde 14 kat daha fazla. Bu akciğer kanseriyle sigara arasındaki ilişkiye çok yakın bir oran. Orada 20’dir, burada 14.

Bir yandan da bugüne kadar sigara kullanmış insanlar umutsuzluğa kapıldı. “Bu saatten sonra bıraksam neye yarar ki?” kabilinden… Bu yanlış algıyı nasıl kırabiliriz?
Geçenlerde bu durumla ilgili kafa karıştıran, yanlış ifadeler kullanan uzmanlar oldu. “Ben sigara içiyorum bugün bıraksam bir faydası olur mu?” diye soruyorlar, bir uzman da “Yok olmaz!” diyor. Olur mu öyle şey! Tabii ki faydası olur. Sigaranın akciğerde bıraktığı etkiler hemen 1-2 günde gitmez, zaman alır ama sigarayı bırakmış insanla sigara içmeye devam eden insan arasında tabii ki fark var. Sigarayı bırakmış olmak riski düşürmek demektir. Sigara günlük içtiğimiz zaman da bronşlarda daralma yapıyor, çektiğimiz duman sırasında da birçok olumsuz etkisi oluyor. O yüzden bugün bıraksanız yarına faydası var.

Akciğerler sigara bırakıldığı andan itibaren, günler içinde bir şekilde iyileşme ve rahatlama gösteriyor değil mi?
Birtakım bozukluklar çok kısa sürede düzeliyor. Daha uzun sürede düzelecek işlemler de var ama dediğim gibi bunun olumlu etkisi sigarayı bıraktıktan sonraki gün ortaya çıkacak. Kimse bu konuda olumsuzluğa kapılmasın.

Hocam son sorum; dergimiz Mayıs ayında yayınlanacak. Öngörmek çok zor ama umudumuzu sorabiliriz. Mayıs başında durumumuz ne olabilir sizce?
Bu tamamen bizim elimizde. Verdiğim örneklerdeki gibi, dışarıya gerekli olmadıkça çıkmazsak aşağı yukarı en geç iki hafta içerisinde, günlük vaka sayılarımızla maksimum 2-3 ayda kontrol altına almış oluruz.

Hocam son olarak ne söylemek istersiniz? Mesajınız nedir?
Bir defa şunu bilecek insan; sokağa çıkmazsa, bu virüsün bulaşma şansı yok. Bu virüs yürümüyor, uçmuyor, canlı değil. Yani pencereden girmez, kapıdan girmez. Ancak size bir insan bulaştırabilir bu virüsü. Zaten o yüzden en güvenli şey evde kalmak. Çalışmak zorunda olan insanlar çıkacak, o zaman da maskesini takacak, insanlara 1,5 metreden yakın durmayacak. Bu kurallara dikkat ederse dışarıda da tabii evde olmak kadar güvenli olmasa da çok yüksek oranda korunur.

PROF. DR. MEHMET CEYHAN KİMDİR?
1981 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasına başladı ve 1985 yılında ihtisasını tamamladı. 1983-1985 yıllarında Beslenme ve Metabolizma bilim uzmanlığı derecesi aldı. Askerlik hizmetini Adana Asker Hastanesinde 1985-1987 yıllarında, zorunlu hizmetini ise 1987-1989 yıllarında Ankara Etimesgut Devlet Hastanesinde yerine getirdi. 1988 yılında çocuk sağlığı ve hastalıkları doçenti oldu. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesinde öğretim üyesi olarak göreve başladı ve yan dal ihtisasını yaptı. 1995 yılında profesör unvanını aldı. 1998 yılında ABD Cincinnati Childrens Hospital'da Çocuk Enfeksiyon Bölümünde çalıştı. Halen Enfeksiyon Hastalıkları ve Pediatri Uzmanlık Akademisi Derneği Başkanlığı ile Aşı Çalışma Grubu Koordinatörlüğü görevlerini yürüten Dr. Ceyhan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı olarak çalışmaya devam etmektedir.

Yaşam

Spor Salonlarındaki Tehlike: Anabolik Steroidler

1091Aralık2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Steroid Kullanan Her Dört Erkekten Birinde Steroid Bağımlılığı Var”

1091Aralık2024
Yaşam

Prof. Dr. Rüştü Güner: “Anabolik Steroidler, Tüm Organ Sistemlerine Zarar Verir”

1091Aralık2024
Yaşam

Kusursuz Beden Algısı Steroid Kullanımını Tetikliyor

1091Aralık2024
Yaşam

Serkan Yimsel: “Anabolik Steroidleri Teşvik Ve Tedarik Edenler Cezalandırılmalı”

10912024
Yaşam

Av. Mehmet Yoğurtcuoğlu "Steroidler Sporun İtibarını Korumuyor, Aksine Tehdit Ediyor"

1091Aralık2024
Kumar Bağımlılığı

Doç. Dr. Merih Altıntaş: “Sanal Kumar Bağımlılığı Kendini Gizleyebilen Bir Hastalıktır”

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Gittikçe Artan Endişe: Ergenlikte Sanal Kumar

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

YEDAM’dan Kumar Bağımlılığı Tedavisine Güncel Yaklaşımlar

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Dünya Sağlık Örgütü’nün Sanal Kumar Bağımlılığına Yaklaşımı

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Sanal Kumarda “Oyun” Ve “Eğlence” Tuzağı

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Zamansız Ve Mekânsız Bir Bağımlılık: Sanal Kumar

1090Kasım2024
Sağlıklı Yaşam

Olimpiyat Özel Dosyası

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Prof. Dr. Hakan Coşkunol: “Egzersiz, beynin ödül sistemini değiştirir”

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Günlük Hayatta Nasıl Aktif Olabiliriz?

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Klinik Psikolog Melisa Varol: “Spor, bedensel ve psikolojik iyilik halimizi güçlendiren etkili bir araç”

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Çocuklar Hareket Ediyor!

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Düzenli Sporun Faydaları Nelerdir?

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Bağımlılıklarla Mücadeleye Spor Desteği: Yeşilay Spor Kulübü

1089Ekim2024
Yaşam

Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak: “Çocuklar gereksiz teknolojiye maruz bırakılmamalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Aile ilişkileri kuşak farkı bilinciyle kurulmalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Okullarda İlk Ders Zili Çalıyor

1088Eylül2024
Yaşam

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1088Eylül2024
Yaşam

Değerlendir, Sürdür, Yaşat, İlham Ol…

1088Eylül2024
Yaşam

Yeşilay Kolu’ndan Benim Kulübüm Yeşilay Projesi’ne…

1088Eylül2024
Yaşam

Geleceğin Bireyleri Yeşilay’ın Çocuk Dergileri ve Oyunlarıyla Büyüyor

1088Eylül2024
Yaşam

Daha Doğal Bi̇r Yaşam İçi̇n 9 Öneri

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğallığın Işıltısı

1087Ağustos2024
Yaşam

Gezegene İyi Gelen, Bize De İyi Geliyor

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğal Yaşama Dönüş Hareketleri

1087Ağustos2024
Yaşam

Sakin Şehirlerde Kendi Ritminde Hayatı Yaşa

1087Ağustos2024
Yaşam

Daha İyi Hissetmek İçin Haydi Doğaya

1087Ağustos2024
Yaşam

Sadeleşmek Elimizde

1086Temmuz2024
Yaşam

Geçmişi Anlamlandırmak Kişiyi Rahatlatır

1086Temmuz2024
Yaşam

Bedensel Hafifleme İçin Bütüncül Bir Yaklaşım Gerekir

1086Temmuz2024
Yaşam

Beynimiz Neden Yorulur?

1086Temmuz2024
Yaşam

Yaşam Alanlarında Sadeliğin Zarafeti!

1086Temmuz2024
Yaşam

Zihinsel Hafiflik ve Ruhsal Arınma İçin: Dijital Detoks Zamanı!

1086Temmuz2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyayı Doğru Kullanmanın 9 Yolu

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medya Bağımlılığı Tedavisinde İzlenen Yollar

1085Haziran2024

“Sosyal Medya Platformları Dengeli ve Sorumlu Bir Şekilde Kullanılmalı”

Haziran
Teknoloji Bağımlılığı

"Çocuğun Dijital Ayak İzi, Geleceğini Etkileyebilir"

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

“Gerçek Sosyal Hayat; Yüz Yüze, Derin ve Anlamlı İlişkiler Üzerine Kuruludur”

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyanın Kontrolüne Girdik

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Yemiyor İçmiyor Çevrim İçi Oluyoruz

1085Haziran2024
Sağlıklı Yaşam

Obezite Küresel Bir Pandemiye Dönüştü

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Uz. Dr. Ayça Kaya: “Buzdolabı ile Aranıza Mesafe Koyun”

1084Mayıs2024
Yaşam

Diyetisyen Kübra Çıtlak: “Son 30 Yılda Çocuk ve Ergenlerde Obezite, Dünya Genelinde Arttı”

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Hormonlar Kilomuzu Nasıl Etkiliyor?

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Çocuk Beslenmesindeki Tehlike: Abur Cubur

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Psikolojik Nedenleri ve Sonuçlarıyla Obezite

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Obezitenin Yol Açtığı 10 Sağlık Sorunu

1084Mayıs2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

1083Nisan2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir durumdur”

1083Nisan2024
Yaşam

Klinik Psikolog Gökhan Ergür: “Metropol yaşamı ve sosyal medya kaygı düzeyini artırıyor”

1083Nisan2024
Yaşam

İnsanın Dijital Çağ ile İmtihanı

1083Nisan2024
Bağımlılık

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a 104 yıllık mücadele

1082Mart2024
Alkol Bağımlılığı

Yeşilay’ın ilk gençlik teşkilatının kuruluşu "Türkiye İçki Aleyhtarı Gençler Cemiyeti"

1082Mart2024
Yaşam

Yeşilay gençliği seviyor, gençlik Yeşilay’ın varlığını hissediyor

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay ülküsünün yılmaz neferleri: Yeşilay kadınları

1082Mart2024
Bağımlılık

Ulusaldan evrensele Yeşilay mücadelesi

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay’ın dünyada örnek alınan öncü modeli: YEDAM

1082Mart2024
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Gerçeği! Çocuklar ve Gençler Yalanlarla Kandırılıyor

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

“Çocukların ve Gençlerin Elektronik Sigaraya Erişimleri Hızlı Bir Şekilde Engellenmeli”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara, Dünyanın Baş Belasına Dönüşmüş Durumda”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Çok Uluslu Tütün Şirketleri, Nikotin Bağımlısı Bir Nesil Oluşturmak İstiyor”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaralar Mutlak Zararlı ve Bağımlılık Yapıcıdır”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraya Erişim Bu Kadar Kolay Olmamalı”

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Bireyi ve Toplumu Tehdit Ediyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Güvenli İçilebilecek Bir Miktarı Yoktur

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Sosyal Hizmet, Tedavinin En Önemli Yapı Taşlarından Bir Tanesi

1080Ocak2024
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılık Sürecinde Yalnız Kalıyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolle Mücadelenin Yolu; Vergilendirme, Erişim Kısıtlamaları ve Pazarlama Yasaklarıdır

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığına Uluslararası Yaklaşımlar

1080Ocak2024
Yaşam

Savaş, Halk Sağlığını Onarılamaz Biçimde Etkiliyor

1079Aralık2023
Yaşam

“Medyada Yaratılan Algı; Haklıyı Haksız, Doğruyu Yanlış, Güzeli Çirkin Olarak Konumlandırabiliyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Savaşlar, Savaşanları Olduğu Gibi Savaşmayanları Da Olumsuz Etkiler”

1079Aralık2023
Yaşam

“Artık Savaşlar Sadece Sahada Değil, Dijital Dünyada Da Gerçekleşiyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Çocuklardaki ‘Güvenli Dünya’ Algısı Zarar Gördü”

1079Aralık2023
Yaşam

Toplumsal Kaygı Bozuklukları Bağımlılıklara Neden Olabilir Mi?

1079Aralık2023
Bağımlılık

Bağımlılık Herkesi Etkileyen Genel Bir Sorundur

1078Kasım2023
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılıkta Da Ayrımcılıkla Karşı Karşıya Kalıyor

1078Kasım2023
Bağımlılık

Bağımlılığın Ve Şiddetin Doğasında Ortak Ve İç İçe Faktörler Vardır

1078Kasım2023
Bağımlılık

“Anne Veya Eşin Bağımlılık Sorunu Olan Bireye Yönelik Tutum Ve Davranışları Tedavinin Seyrini Etkiliyor”

1078Kasım2023
Yaşam

Kadına Yönelik Şiddete Karşı: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

1078Kasım2023
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik

1078Kasım2023
Yaşam

Yeşilay Kadınları Güçlenerek Büyüyor

1078Kasım2023
Yaşam

Dijital Çağda En Kırılgan Grup Çocuklar Ve Gençler

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Bağımsızlık En Önemli Gündemimiz Olmalı”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Sağlıklı Teknoloji Kullanımında Teknoloji Amaç Değil, Araçtır”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Bağımlılıktan Uzak, Hayata Yakın Olun!

1077Ekim2023
Yaşam

“Notların Telafisi Vardır, Ancak Zedelenen Öz Güvenin Telafisi Meşakkatlidir”

1076Eylül2023
Eğitim

“Başarının Sırrı Çocuğu Tanımaktan Geçiyor”

1076Eylül2023
Eğitim

Ziller Minikler İçin Çalıyor… Okula Uyum Süreci İçin Öneriler

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğun Okul Başarısını Artırmanın 15 Etkili Yolu

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğunuza Zaman Yönetimini Nasıl Öğretebilirsiniz?

1076Eylül2023
Yaşam

“Günümüzde Ruh Sağlığını Korumak Daha Zor Ve Daha Önemli Hale Geldi”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlılık Ve Ruh Sağlığı İlişkisi Karşılıklıdır

1075Ağustos2023
Yaşam

“Çocuk Olumsuz Duyguları Makul Düzeyde Deneyimlemeli”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlı Bireylere Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

1075Ağustos2023
Yaşam

Koruyucu Ruh Sağlığıyla Tanışın

1075Ağustos2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Kontrolü Toplumsal Gündemin Ana Konusu Yapılmalı”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Asıl Mücadele Tütün Endüstrisi İle Mücadeledir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraların Ülkeler Tarafından Teşvik Edilmesi Sorumsuzluk Örneğidir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Şirketleri, İnsanların Sigara İçmek İstemeyecekleri Bir Günün Geleceğini Biliyor”

1074Temmuz2023
Yaşam

“Sağlıklı Etkileşim Ancak Empati İle Olur”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Gelişimi Bebeklikte Başlar”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Bir Duygudaşlık Göstergesidir”

1073Haziran2023

Toplumsal Duyarlılığın Vücut Bulmuş Hâli: Gönüllülük

1073Haziran2023
Yaşam

Yeşilay, TİSK Ve TÜMOSAN Depremzede Çocuklar İçin Güçlerini Birleştirdi

1073Haziran2023
Yaşam

Dayanışma Ruhu Kültürel Kodlarımızda Var

1072Mayıs2023
Yaşam

“İyi İletişim Ve Doğru Bilgi Kaygıyı Azaltır”

1072Mayıs2023
Yaşam

Afetlere Dirençli Şehirler Nasıl İnşa Edilmeli?

1072Mayıs2023
Yaşam

Sıfır Maliyetle Kentsel Dönüşüm Mümkün

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bugünün Gençleri Üst Kuşaklardan Çok Daha İyiliksever Ve Dayanışmacı”

1072Mayıs2023
Yaşam

Millî Birlik Ve Beraberlik Kodlarımızda Var: Millî Mücadele’den Kahramanmaraş Depremine Toplumsal Kenetlenme

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

1071Nisan2023
Yaşam

Dijital Medya Çocuğu Sosyal Hayattan Koparıyor

1071Nisan2023
Yaşam

“Hey Çocuk! Bırak Tabletini Sakince Kitabın Kapağını Aç! Kalbini Aç…”

1071Nisan2023
Yaşam

Mutlu Bir Çocukluk İçin Projeden Çok Daha Fazlası Gerekiyor

1071Nisan2023
Yaşam

Çocuk Gülerse Dünya Güler

1071Nisan2023
Yaşam

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a

1070Mart2023
Yaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Ve Gönüllülüğün Gücü

1070Mart2023
Yaşam

STK’lar Tek Yürek Oldu: Yüzyılın Felaketi Sonrası Gönüllü Dayanışması

1070Mart2023
Bağımlılık

Bağımlılıklarla Karşı Gönüllü Mücadele

1070Mart2023
Yaşam

Çocuklar İçin Gönüllülük Neden Gerekli?

1070Mart2023
Yaşam

“Tedavi Edilmeyen Kaygı Bozuklukları Kronikleşme Eğilimindedir”

1069Şubat2023
Yaşam

İklim Değişikliğinin Ortaya Çıkardığı Kaygı Hâli: Eko-Anksiyete

1069Şubat2023
Yaşam

Yeni Krizlerin Getirdiği Belirsizlikler Küresel Kaygıyı Körüklüyor

1069Şubat2023
Bağımlılık

“Kaygılar Bağımlılığı Tetikleyebildiği Gibi Bağımlılıklar Da Kaygıyı Besleyebilir”

1069Şubat2023
Yaşam

“Çocukları Kaygıları Nedeniyle Utandırmayalım, Usandırmayalım, Cezalandırmayalım”

1069Şubat2023
Yaşam

Sosyal Medya Kullanımı Kaygıları Tetikliyor

1069Şubat2023
Tütün Bağımlılığı

Sigara İle Mücadelede En İyi Politika, Çocuk Ve Gençleri Tütünsüz Ortamda Büyütmektir

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’ın Kişiye Özel Programlarıyla Sigaraya “Dur” Deyin

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Örnek Vakalarla Tütün Bağımlılığı Tedavisi

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığı Vücudumuza Neler Yapıyor?

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Oluyor?

1068Ocak2023
Alkol Bağımlılığı

Dünyada Alkol Kullanımı Ve Önleyici Politikalar

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Önlemeye Dair Yasal Düzenlemeler

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Bir Diğer Karanlık Yüzü: Şiddet Ve Alkol İlişkisi

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Ebeveynler Alkol Kullanan Gence Nasıl Yaklaşmalı?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Sevdiklerimizi Alkol Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1067Aralık2022
Teknoloji Bağımlılığı

“İletişim Yoluyla Kendimizi Var Ediyoruz”

1066Kasım2022
Bağımlılık

“Bireyi Bağımlılığa Götüren Duygusal Yalnızlıktır”

1066Kasım2022
Yaşam

“İnsan İnsana Şifadır, Umuttur, Yoldur”

1066Kasım2022
Bağımlılık

Güvene Dayalı İletişim Bağımlılıklardan Koruyor

1066Kasım2022
Yaşam

Sanal İletişim Gerçek İletişimin Yerini Tutar Mı?

1066Kasım2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Oyun Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Teknolojiyi Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Eğitim Şart

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sanal Ortam Güvenliğinin Teminatı: Siberay

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Rakamlarla Dijital Dünya

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

TÜİK Araştırma Sonuçlarına Göre Türkiye Dijitalleşiyor

1065Ekim2022
Yaşam

“Proje Çocuklar Kuklaya Dönüşüyor”

1064Eylül2022
Yaşam

“Mutlu Bir Aile İçin Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil”

1064Eylül2022
Yaşam

Değerler Eğitimi Bu Dünyanın Bir İhtiyacı

1064Eylül2022
Bağımlılık

TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz

1064Eylül2022
Bağımlılık

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1064Eylül2022
Yaşam

Okul Heyecanı Başlıyor

1064Eylül2022
Yaşam

“Tüketerek Mutlu Olma Çabası Büyük Bir Yanılgı”

1063Ağustos2022
Yaşam

“İnsanın Manevi Alanı Boşluk Kabul Etmez”

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluk Beyinde Başlar

1063Ağustos2022
Yaşam

Toplumsal Mutluluğun Şifreleri

1063Ağustos2022
Yaşam

Sağlıklı Tabaklar, Mutlu Yüzler

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluğa Götüren 7 Adım

1063Ağustos2022
Yaşam

Az Çoktur!

1062Temmuz2022
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

1062Temmuz2022
Yaşam

Atıksız Bir Mutfak Mümkün

1062Temmuz2022
Yaşam

Biraz Yavaşlamaya Ne Dersiniz?

1062Temmuz2022
Yaşam

Sade Ve Özgür Bir Yaşamın Yolu: “Küçük Ev” Akımı

1062Temmuz2022
Yaşam

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Sadeleş!

1062Temmuz2022
Yaşam

Atık Kağıtları Sanat Eserine Dönüştürüyor

1062Temmuz2022
Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Yaşam

“Dünya Şiddetli Bir Merhametsizlik Hastalığına Tutulmuş Vaziyette”

1058Mart2022
Yaşam

Tarih Boyunca Vardı Ve Hep Var Olacak: Sivil Toplum Kavramı Ve STK’lar

1058Mart2022
Yaşam

Yeşilay’a Gönülden Bağlı Olanlar

1058Mart2022
Yaşam

Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük

1058Mart2022
Yaşam

Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada

1058Mart2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Kontrol Politikaları Toplumları Koruyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

“Alkol Bağımlısı Kişilerin Çocuklarının Ruh Sağlığını Yakından Takip Edilmeli”

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Aile İçi Şiddette Risk Faktörü

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Anlamaya Yönelik Faaliyetler

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağırsak Sağlığını Bozuyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığıyla Asırlık Mücadele: YEŞİLAY

1054Kasım2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapar?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019