Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1062
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

Tuba MARAŞOĞLU

Etrafımızın alışveriş merkezleriyle, evlerimizin gereğinden fazla eşya ile, yüreklerimizin daha fazla kazanma hırsıyla, beyinlerimizin ise sosyal medya mesajlarıyla dolu olduğu günümüzde, modern dünyanın rüzgarına kapılıp tüketim denen hortumun içinde kayboluyoruz. Maalesef çoğumuz bu yoğun temponun içinde debelendiğimizin, hatta kaybolup gittiğimizin farkında değiliz. Belki bir an durup düşünsek, zaten kısıtlı olan yaşam süremizden ne kadar çok çaldığımızın da farkına varabileceğiz. İnsan yorulunca nasıl köşesine çekilip dinlenme ihtiyacı duyuyor ve dinlenince sakinleşiyorsa, yaşamın karmaşasından uzaklaşıp sadeleştiğinde de prangalarından kurtulup kendini alabildiğince özgür hissedebilir. Hem bir sanat akımı hem de bir yaşam felsefesi olarak bilinen minimalizm yani sadeleşmenin bireylerin özgürlüğü keşfetmesinde nasıl önemli bir araç olduğunu Klinik Psikolog Rabia Yavuz ile konuştuk.

“Yeni nesil daha dezavantajlı”

Tüketim çağının tam ortasına düşmüş bir nesil için sadeleşmek mümkün müdür ve ne ifade eder? Bu nesil psikolojik olarak sade yaşam felsefesine kapı aralamaya ve sadeleşmeye hazır mı?
Jean Baudrillard, günümüzde tatmin arayışının üzerine kurulu bir tüketim kültürünün varlığından bahseder. Bu arayış vurgusunu en yoğun reklamlarda görebiliriz. Reklamlarda her tüketim maddesinin elde edilmesiyle mutluluğa ulaşılacağı imlenir. Elbette, bu tüketim sarmalının içinde gençler de kendilerine düşenden paylarını alıyorlar. Üstelik, yeni nesil için akıllı telefon ve internet teknolojileri zorunlu ihtiyaçlar listesinde. Sosyal medya da bu tüketim ağına daha hızlı ve daha ulaşılabilir bir alan açıyor. Artık daha fazla şey almak için evimizden dışarı çıkmak zorunda da değiliz. Elimizdeki cihazlarla ekmekten tutun da elektronik ihtiyaçlarımıza kadar her şeyi hızlıca alabiliyoruz. Alışveriş sepetleri sanal ortamda doluyor; sanki sanal paralar harcanıyor. Kaydedilen ödeme araçları ile hiç düşünmeden belki de ihtiyacımız olmayan birçok şeyi alıyoruz. Tüketim bu kadar hızlanmış ve kolaylaşmışken durup düşünmek ve hayatımızdaki fazlalıklardan arınmak kolay olmayabilir. Yeni neslin bu konuda önceki nesillere göre biraz daha dezavantajlı olabileceğini düşünüyorum. İletişimde olduğum gençlerden edindiğim izlenim de bu yönde. Örneğin, sosyal medya ve moda hem kişinin kendisi için oluşturduğu bedensel idealleri etkiliyor hem de akranlar arası gündemde yer ediniyor; bu nedenle de birçok farklı noktadan baskı altındalar. Hem stratejik hem de organik olarak maruz kalınan bu uyaranlar, kişinin hayatını düzenlemesinden tutun da, kişilik oluşumuna kadar birçok alanı etkiliyor. Bu nedenle, odak noktası şahsiyet gelişiminden uzaklaşıp materyaller üzerinden kabul edilebilir benlikler yaratmaya yönelebiliyor. Oysa kişinin düşünsel birikimine yatırım yapması fiziksel alanına yatırım yapmasının önüne geçebilir. Bu sorun ne sadece gençlerin ne de modern insanın sorunu aslında. Nasreddin Hoca’nın “Ye Kürküm Ye” hikâyesine hepimiz aşinayız. Materyallerin insanın önüne geçtiği yerde yaşanan absürtlüğü çok veciz bir şekilde anlatır bu öykü.

Sade yaşam felsefesinin tarihsel süreci hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Bu noktaya gelmemizde hangi dönemin/ düşüncenin etkisi fazladır?
Fransızca minimum kelimesinden türeyen minimalizm kavramı, Türkçeye yalın veya sade olarak geçmiş. Minimalizm ise süsü, gösterişi olmayan, fazlalıktan arınmış anlamına geliyor. Hegel’den yardım alarak söylersek: “Sade olan basit değildir ve sadelik yoksunluktan değil bilinçli bir tercihten kaynaklanır.” Sade bir yaşam deyince herkesin aklına farklı çağrışımlar gelebilir. Ben okumalarım sırasında birçok isimle karşılaştım. Bazılarını zikretmek gerekirse Henry David Thoreau, Simone Weil ilk aklıma gelenler. Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus isimleriyle ise sıkça karşılaştım. Alanda biraz daha araştırma yaptığımda, bu iki ismin sade yaşamın hayatımıza katabileceği imkânlardan bahsettiklerini gördüm. Millburn, sade yaşama giden yolculuklarını anlatırken, mutluluk arayışı sebebiyle sürekli sahip olma isteğinin hayatına nasıl fazlalıklar eklediğini keşfetmiş. Fakat, sahip olduğu nesneleri edindikçe yaşadığı mutsuzluktan bahsediyor kitabında. Haftada 70 ila 80 saat arasında çalışıp ihtiyacından fazlasını satın alarak içlerindeki boşluğu dolduramadıklarını keşfeden bu iki adam, hayatta önemli olana odaklanabilmek için, sade yaşam ilkelerini kullanmaya başlamış. Bu sayede yaşamlarının kontrolünü geri aldıklarını ve asıl meselenin kazandıkları özgürlük olduğunun altını çiziyorlar. Endişelerden, korkulardan, gelecek kaygısından, sosyal kıyaslamalardan, borçlardan, depresyondan ve kölelikten özgürleşme. Anlamlı bir yaşam arayan bu iki insan, önce kendilerini sıkışmış hissettiren ve gelişimlerinin önünde engel olan zincirleri tespit etmekle işe başlamış. Bu zincirleri küçük ve büyük olarak ikiye ayırdıktan sonra, çözdükleri her zincirin bir diğer zincir için kaynak yarattığını deneyimlemiş. Bu zincirler arasında evleri için aldıkları krediler, yaşamlarına değer katmayan ilişkiler, faturalar, kullanılmayan tüm eşyalar gibi kişiye ve duruma özel pek çok şeyin var olduğunu ifade ediyor ve bu kararı almanın kendilerini zorladığını da ekliyorlar. Fakat hayatlarından fazla olan şeyleri çıkarmaya karar verdikçe karşılığında aldıkları ödülün çok büyük olduğunu fark ediyorlar. İhtiyaçtan fazlasına sahip olmamak büyük bir özgürlük. Mesela, Simone Weil, ihtiyaç sahibi biriyle karşılaştığında o kişinin gereksinimlerine göre ve kendi olanakları elverdiği ölçüde veren mistik bir kadın. Yoksulluk sınırında yaşıyor ve kazandığını ihtiyacı olanlarla paylaşmak konusunda oldukça cömert davranıyor. Verme eylemini öyle zarif bir şekilde gerçekleştiriyor ki, bu durum başlı başına bir ders niteliğinde. Elindeki paranın kendisine ait olmadığını belirtmek ve alan kişinin de alma konusunda bir tereddüte düşmemesini sağlamak için şöyle diyor: “Eğer bu parayı sana verirsem onu başkalarına verdiğim hissine kapılmam zira para su gibidir. Ne zaman biraz fazla olsa kendiliğinden akmalıdır.”

Anılar somut nesnelerle sınırlı değil

Eşya anlamında fazlalıklardan kurtulamayan bireyler, eşyalarında anılarının olduğunu ve onları atmanın anılarını çöpe atmakla eş değer olabileceği endişesiyle sadeleşmek bir yana tam tersi fazlalaşabiliyor. Gerçekten anılar mı sadeleşmemize izin vermiyor? Bu psikolojiden nasıl kurtulunur?
Bence bu hususta, tüketim kültürünün payı da yadsınamaz bir gerçek. Sürekli şu ürünü alırsan mutlu olursun, şu reklamdaki ailenin sahip olduğu gibi bir evde yaşarsan mutlu olursun gibi tanıtımların üzerimizde oluşturduğu bir algı var. Tüm bunlar, mutluluğun nesnelerle elde edilebilecek bir şey olduğu yanılgısını yaratıyor. Sonrasında ise mutluluk satın alabilmek için bizi mutsuz eden işlerde çalışabiliyor, ödeyemeyeceğimiz borçların altına girebiliyor ve uzun vadede hem fiziksel hem ruhsal sağlığımızı kaybedebiliyoruz. Sade yaşamı uygulayan ve yaygınlaştırmaya çalışan Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus’un ifadeleriyle söylersek “Biz, eşyalarımız değiliz. Sahip olduğumuz şeylerden daha fazlasıyız. Hatıralarımız içimizdedir, eşyalarımızda değil.” Sadeleşmemize izin vermeyen şey anılardan ziyade anılarla kurduğumuz ilişkinin biçimi olabilir. Nesne ilişkisi altında daha dinamik faktörlerin yer aldığı derin bir konu. Lakin kısaca söylemek gerekirse, anı olanın somut varlığı ve soyut varlığı arasındaki bir ayrım, sağlıklı ayrışmanın bir parçası olarak konumlanabilir. O yüzden nesnelerle kurduğumuz ilişkinin bağımlılık mı yoksa bağlılık mı üzerinden geliştiğini netleştirmek yararlı olabilir. Anılar, somut nesnelerle sınırlı değildir.

Vazgeçmek özgürleştirir

Modern dünyanın sunduğu sayısız alternatife karşın bireyde ve toplumlarda, daha iyi bir yaşamın yavaşlayarak ve sadeleşerek geleceği fikri nasıl oluşturulabilir?
Modern insan sürekli çalışmaya ve harcamaya koşullanıyor. Burada ekonomik sistemin üzerimizdeki etkisini göz ardı etmemek lazım. Kapitalizm sadece üretim araçlarına sahip değil. Ayrıca bu üretim zincirinin devam edebilmesi için ihtiyacı olan tüketim araçlarına da sahip. Böylece sistemin yaşaması için üretim kadar tüketimin de devam etmesi gerektiği zihniyeti hepimizi içine almış durumda. Bizlerin, sistemin hayatta kalabilmesi için, mesai saatlerimizin dışında kalan zamanlarda da tüketiyor olmamız bekleniyor. Örneğin, alışveriş merkezleri bu tüketim kültürünün mabetleri gibi. Üstelik, İstanbul en çok alışveriş merkezine sahip şehirlerden biri. Gençlerin bir kısmı da boş zamanlarını geçirmek için bu alışveriş merkezlerini tercih ediyor. Artık alışveriş merkezleri, sadece bir dükkân olmaktan çok uzak. Alışveriş merkezlerinde yemek yiyor, sinemaya gidiyor, arkadaşlarımızla sosyalleşiyor, hatta bazı sanat ve kitap sergilerine de katılabiliyoruz. Bu merkezler hem zamanımıza hem de paramıza talipler. Tüketim devam etmeli ve artırılmalıdır ki kapitalist üretim araçlarına sahip olanların kârı hiç azalmasın. Kapitalizmin yaşayabilmesi, büyümesi ve hiç kesintiye uğramadan devam edebilmesi için mutsuz insanlara yani tüketmeden mutlu olamayacağına koşullandırılmış, ihtiyaçları olduğu için değil kendilerini eksik hissetmemek için satın alan bireylere ihtiyaç var. Bu sebeple tüketimin merkezi, ihtiyaçlardan arzulara yönlendirilmiştir. Bu sirkülasyon için sürekli yeni arzular yaratılır ki bu çark dönsün. Kişi kendi değerini reklam sloganlarıyla, tüketmesi beklenen ürünle ilişkilendirir. Ürünler bir meta olmaktan çıkar ve insanın benlik dünyasına sızar. Bu yerinden edilmiş alışveriş algısı nedeniyle aldığımız ürünler çoğaldıkça, azalan şey banka hesabımızdan daha fazlasıdır; iç dünyamızdır. Zira, hemen tatmin edilmeye koşullanan birey, satın alarak umduğu mutluluğa daimî olarak kavuşamadığında aldığı her yeni ürünle daha da mutsuzlaşır ve iç dünyası yoksullaşır. Bu mutsuzluk bulutunu dağıtmak için yeniden tüketmeye devam eder. Böylece, tüketim çarkı hiç hızını kaybetmeden, insanların duygularını sömürerek yoluna devam edebilir. Ne yazık ki, günümüzde bireyler, pazar ekonomisinin insafına bırakılmış durumda. Baudrillard’ın söylediği gibi, “Postmodern tüketici, günlük mutluluk peşinde koşan, anında tatmin isteyen, arzusunun tatminini ertelemeyen, gelecek için bugünü feda etmeyen, içerik yerine biçime daha çok ilgi gösterebilen, hazcı yanı öne çıkan, kendisini tüketime hazır bir imaj haline getirmiş olan tüketicidir. Yeni medya da işte bu tüketicinin taleplerini görmek için yapılandırılmıştır.” Gerçek ihtiyaçlarla sürekli güdülenen arzuların arasındaki ayrımın bulanıklaştığı tüketim toplumunda, birey hemen mutlu olmak ister; oysa vazgeçmek özgürleştirir. Hz. İsa’ya atfedilen bir söz vardır: “Vazgeçtiğin topraklar senindir.” Daha fazla biriktirmekten vazgeçtiklerini söyleyenler özgürlüklerine yani bağımsızlıklarına kavuştuklarını söylüyor. Belli bir hayat standardı yakalayıp sürekli onu kaybetmemek için sevmediğimiz işlerde, sevdiğimiz şeylerden zaman çalarak yaşıyor olabiliriz. Kişi kendini tanıdıkça sade yaşamın nimetlerinden faydalandıkça anı yaşamak, önemli olana odaklanmak ve daha fazla yaratıp daha az tüketmek mümkün oluyor.

Sade yaşam felsefesinin psikolojik boyutu nedir? Sadeleşmek kişiye neler katar?

Sadelik hayatımızın her alanında bize yardımcı olabilir. Örneğin ihtiyacınızdan fazla eşyaya sahipseniz, daha azıyla yaşamınızı devam ettirmeyi deneyebilirsiniz. Daha az eşyayla, daha üretken olabilmenin beynimizi kullanma şeklimizle alakalı olabileceğini düşünüyorum. Gestalt ilkelerine göre beyin, nesnelerin yapısını bir bütün halinde kavramaya yatkındır; zira insan beyni yalınlığın ekonomisinden faydalanır ve bunu yapmak için karmaşık olandan uzaklaşır. Böylece “Az, çoktur” ilkesi devreye girer ve azla daha kısa sürede daha çok değer üretilebilir. Ya da zihninizde dolaşan çok fazla düşünce var ise biraz yavaşlayabilir ve zihninizde koşturan düşünceleri ayıklamak için rahatlama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Ruminasyonu, yani zihindeki düşünsel geviş getirmeyi durdurabilmek için bedeninizi harekete geçirebilir ya da bu konuda bir uzman desteği alabilirsiniz.

"Beklentilerimizi sadeleştirelim"

Daha iyi bir yaşam hedefi için yavaşlamaya ve sadeleşmeye nereden başlamalıyız?
Sadeleşmeye iç dünyamızdan başlamak iyi bir seçim olacaktır. Zihnimizde dolaşıp duran ve bize ait olmayan kıskançlıklar, endişeler, korkular, pişmanlıklar ihtiyacımız olan huzuru bulmamızı zorlaştırır. Sadeleştikçe, zihin sağlığımızı korumamız da kolaylaşır. Yavaşladıkça, anı fark etme şansını kendimize verebiliriz. Örneğin, yapabileceğimiz şeylerden biri, daha az karar almaktır. Özellikle uzmanlık alanımız ve kişisel sınırlarımız dışında kalan konularda daha az karar vermeyi deneyebiliriz. Zihinsel hijyen, zihin sağlığını korumanın bir yoludur. Örneğin, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşmak da iyi bir başlangıç olacaktır. Sürekli uyaranlara maruz kaldığımız modern yaşamda, kaybettiğimiz en büyük şeylerden biri de dikkatimiz. Dikkatimizi korumak için daha sade bir ortam inşa edebiliriz. Günün bazı vakitlerinde, ekranlardan uzak kalarak ailemize tüm dikkatimizi verebilir ve bizim için kıymetli olan şeylerin hakkını yavaşlayarak vermeyi deneyebiliriz. Yaşamda önemli olanlara yer açmak için fazlalıklardan kurtulmalıyız. Bunun için, daha az taahhütte bulunabiliriz ki bu da sosyal ilişkilerde çatışmaları azaltmaya yardımcı olacaktır. Boşa harcadığımız zamanları azalttığımızda değerli insanlar ve amaçlar için hayatımızda daha fazla yer açılır. Bu süreçte belki de en faydalı olabilecek adım, beklentilerimizde sadeleşmeye gitmek olabilir. Kendimize, diğer insanlara, olayların akışına dair beklentilerimizi azaltmaya başladığımızda esas olana, mevcut olana odaklanmamız kolaylaşır. Geçmişin pişmanlıkları, geleceğin beklentileri azalır. Şimdiye açılan pencereler genişleyebilir. Yaşadığımız bu karmaşık dünyada sadelik iyi bir seçenek olabilir. “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusu oldukça işlevseldir. “İhtiyacım yok” cümlesi ise hayatta kıymetli olana yer açmak için çok geniş bir alan yaratabilir. Buna ister kanaat diyelim ister sade yaşam. Bu bir araç. Asıl mesele, değerli olana odaklanabilmek için gereksiz fazlalıklardan kurtulmak. Elbette, bu aracı kullanıp kullanmamak da bizim elimizde.

KLİNİK PSİKOLOG RABİA YAVUZ KİMDİR?
Rabia Yavuz, lisans derecesini İstanbul Şehir Üniversitesi İngilizce Psikoloji ve Sosyoloji bölümlerinde çift ana dal olarak tam burslu ve onur derecesi ile tamamladı. Lisans eğitimi sürecinde The University of Sheffield, Utrecht Üniversitesi, LSE ve Harvard Üniversitesinde de eğitim aldı. Utrecht Üniversitesinde Ercomer merkezinde göçmenler üzerine araştırmalar yaptı. Yüksek lisans eğitimini, Marmara Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında yaptı. Ayrıca, Şema Terapi ve Diyalektik Davranışçı Terapi ve Mindfulness eğitimleri aldı. Prof. Dr. Gonca Soygüt Pekak, Dr. İrem Akduman ve Psikoterapist Elit Bilge Bıyıkoğlu’nun süpervizyonunda klinik yüksek lisans eğitimini tamamladı. Tezini, öz şefkat üzerine yazan Yavuz, görüşmelerinin çoğunu online olarak gerçekleştirmekle beraber, Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar’ın ofisinde de danışanlarıyla görüşmeler yapıyor. “Lacivert”, “Nihayet”, “Dergâh” gibi dergilerde makaleleri yayınlanan Rabia Yavuz’un şu sıralar Star gazetesinde ve Kemal Sayar’ın internet sitesinde de makale ve çevirileri yayınlanıyor. Klinik Psikolog Yavuz, ayrıca Prof. Dr. Kemal Sayar ile birlikte bir kitap üzerine çalışmalar yürütüyor.

Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

1083Nisan2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir durumdur”

1083Nisan2024
Yaşam

Klinik Psikolog Gökhan Ergür: “Metropol yaşamı ve sosyal medya kaygı düzeyini artırıyor”

1083Nisan2024
Yaşam

İnsanın Dijital Çağ ile İmtihanı

1083Nisan2024
Bağımlılık

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a 104 yıllık mücadele

1082Mart2024
Alkol Bağımlılığı

Yeşilay’ın ilk gençlik teşkilatının kuruluşu "Türkiye İçki Aleyhtarı Gençler Cemiyeti"

1082Mart2024
Yaşam

Yeşilay gençliği seviyor, gençlik Yeşilay’ın varlığını hissediyor

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay ülküsünün yılmaz neferleri: Yeşilay kadınları

1082Mart2024
Bağımlılık

Ulusaldan evrensele Yeşilay mücadelesi

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay’ın dünyada örnek alınan öncü modeli: YEDAM

1082Mart2024
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Gerçeği! Çocuklar ve Gençler Yalanlarla Kandırılıyor

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

“Çocukların ve Gençlerin Elektronik Sigaraya Erişimleri Hızlı Bir Şekilde Engellenmeli”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara, Dünyanın Baş Belasına Dönüşmüş Durumda”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Çok Uluslu Tütün Şirketleri, Nikotin Bağımlısı Bir Nesil Oluşturmak İstiyor”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaralar Mutlak Zararlı ve Bağımlılık Yapıcıdır”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraya Erişim Bu Kadar Kolay Olmamalı”

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Bireyi ve Toplumu Tehdit Ediyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Güvenli İçilebilecek Bir Miktarı Yoktur

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Sosyal Hizmet, Tedavinin En Önemli Yapı Taşlarından Bir Tanesi

1080Ocak2024
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılık Sürecinde Yalnız Kalıyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolle Mücadelenin Yolu; Vergilendirme, Erişim Kısıtlamaları ve Pazarlama Yasaklarıdır

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığına Uluslararası Yaklaşımlar

1080Ocak2024
Yaşam

Savaş, Halk Sağlığını Onarılamaz Biçimde Etkiliyor

1079Aralık2023
Yaşam

“Medyada Yaratılan Algı; Haklıyı Haksız, Doğruyu Yanlış, Güzeli Çirkin Olarak Konumlandırabiliyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Savaşlar, Savaşanları Olduğu Gibi Savaşmayanları Da Olumsuz Etkiler”

1079Aralık2023
Yaşam

“Artık Savaşlar Sadece Sahada Değil, Dijital Dünyada Da Gerçekleşiyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Çocuklardaki ‘Güvenli Dünya’ Algısı Zarar Gördü”

1079Aralık2023
Yaşam

Toplumsal Kaygı Bozuklukları Bağımlılıklara Neden Olabilir Mi?

1079Aralık2023
Bağımlılık

Bağımlılık Herkesi Etkileyen Genel Bir Sorundur

1078Kasım2023
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılıkta Da Ayrımcılıkla Karşı Karşıya Kalıyor

1078Kasım2023
Bağımlılık

Bağımlılığın Ve Şiddetin Doğasında Ortak Ve İç İçe Faktörler Vardır

1078Kasım2023
Bağımlılık

“Anne Veya Eşin Bağımlılık Sorunu Olan Bireye Yönelik Tutum Ve Davranışları Tedavinin Seyrini Etkiliyor”

1078Kasım2023
Yaşam

Kadına Yönelik Şiddete Karşı: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

1078Kasım2023
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik

1078Kasım2023
Yaşam

Yeşilay Kadınları Güçlenerek Büyüyor

1078Kasım2023
Yaşam

Dijital Çağda En Kırılgan Grup Çocuklar Ve Gençler

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Bağımsızlık En Önemli Gündemimiz Olmalı”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Sağlıklı Teknoloji Kullanımında Teknoloji Amaç Değil, Araçtır”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Bağımlılıktan Uzak, Hayata Yakın Olun!

1077Ekim2023
Yaşam

“Notların Telafisi Vardır, Ancak Zedelenen Öz Güvenin Telafisi Meşakkatlidir”

1076Eylül2023
Eğitim

“Başarının Sırrı Çocuğu Tanımaktan Geçiyor”

1076Eylül2023
Eğitim

Ziller Minikler İçin Çalıyor… Okula Uyum Süreci İçin Öneriler

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğun Okul Başarısını Artırmanın 15 Etkili Yolu

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğunuza Zaman Yönetimini Nasıl Öğretebilirsiniz?

1076Eylül2023
Yaşam

“Günümüzde Ruh Sağlığını Korumak Daha Zor Ve Daha Önemli Hale Geldi”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlılık Ve Ruh Sağlığı İlişkisi Karşılıklıdır

1075Ağustos2023
Yaşam

“Çocuk Olumsuz Duyguları Makul Düzeyde Deneyimlemeli”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlı Bireylere Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

1075Ağustos2023
Yaşam

Koruyucu Ruh Sağlığıyla Tanışın

1075Ağustos2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Kontrolü Toplumsal Gündemin Ana Konusu Yapılmalı”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Asıl Mücadele Tütün Endüstrisi İle Mücadeledir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraların Ülkeler Tarafından Teşvik Edilmesi Sorumsuzluk Örneğidir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Şirketleri, İnsanların Sigara İçmek İstemeyecekleri Bir Günün Geleceğini Biliyor”

1074Temmuz2023
Yaşam

“Sağlıklı Etkileşim Ancak Empati İle Olur”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Gelişimi Bebeklikte Başlar”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Bir Duygudaşlık Göstergesidir”

1073Haziran2023

Toplumsal Duyarlılığın Vücut Bulmuş Hâli: Gönüllülük

1073Haziran2023
Yaşam

Yeşilay, TİSK Ve TÜMOSAN Depremzede Çocuklar İçin Güçlerini Birleştirdi

1073Haziran2023
Yaşam

Dayanışma Ruhu Kültürel Kodlarımızda Var

1072Mayıs2023
Yaşam

“İyi İletişim Ve Doğru Bilgi Kaygıyı Azaltır”

1072Mayıs2023
Yaşam

Afetlere Dirençli Şehirler Nasıl İnşa Edilmeli?

1072Mayıs2023
Yaşam

Sıfır Maliyetle Kentsel Dönüşüm Mümkün

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bugünün Gençleri Üst Kuşaklardan Çok Daha İyiliksever Ve Dayanışmacı”

1072Mayıs2023
Yaşam

Millî Birlik Ve Beraberlik Kodlarımızda Var: Millî Mücadele’den Kahramanmaraş Depremine Toplumsal Kenetlenme

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

1071Nisan2023
Yaşam

Dijital Medya Çocuğu Sosyal Hayattan Koparıyor

1071Nisan2023
Yaşam

“Hey Çocuk! Bırak Tabletini Sakince Kitabın Kapağını Aç! Kalbini Aç…”

1071Nisan2023
Yaşam

Mutlu Bir Çocukluk İçin Projeden Çok Daha Fazlası Gerekiyor

1071Nisan2023
Yaşam

Çocuk Gülerse Dünya Güler

1071Nisan2023
Yaşam

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a

1070Mart2023
Yaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Ve Gönüllülüğün Gücü

1070Mart2023
Yaşam

STK’lar Tek Yürek Oldu: Yüzyılın Felaketi Sonrası Gönüllü Dayanışması

1070Mart2023
Bağımlılık

Bağımlılıklarla Karşı Gönüllü Mücadele

1070Mart2023
Yaşam

Çocuklar İçin Gönüllülük Neden Gerekli?

1070Mart2023
Yaşam

“Tedavi Edilmeyen Kaygı Bozuklukları Kronikleşme Eğilimindedir”

1069Şubat2023
Yaşam

İklim Değişikliğinin Ortaya Çıkardığı Kaygı Hâli: Eko-Anksiyete

1069Şubat2023
Yaşam

Yeni Krizlerin Getirdiği Belirsizlikler Küresel Kaygıyı Körüklüyor

1069Şubat2023
Bağımlılık

“Kaygılar Bağımlılığı Tetikleyebildiği Gibi Bağımlılıklar Da Kaygıyı Besleyebilir”

1069Şubat2023
Yaşam

“Çocukları Kaygıları Nedeniyle Utandırmayalım, Usandırmayalım, Cezalandırmayalım”

1069Şubat2023
Yaşam

Sosyal Medya Kullanımı Kaygıları Tetikliyor

1069Şubat2023
Tütün Bağımlılığı

Sigara İle Mücadelede En İyi Politika, Çocuk Ve Gençleri Tütünsüz Ortamda Büyütmektir

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’ın Kişiye Özel Programlarıyla Sigaraya “Dur” Deyin

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Örnek Vakalarla Tütün Bağımlılığı Tedavisi

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığı Vücudumuza Neler Yapıyor?

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Oluyor?

1068Ocak2023
Alkol Bağımlılığı

Dünyada Alkol Kullanımı Ve Önleyici Politikalar

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Önlemeye Dair Yasal Düzenlemeler

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Bir Diğer Karanlık Yüzü: Şiddet Ve Alkol İlişkisi

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Ebeveynler Alkol Kullanan Gence Nasıl Yaklaşmalı?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Sevdiklerimizi Alkol Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1067Aralık2022
Teknoloji Bağımlılığı

“İletişim Yoluyla Kendimizi Var Ediyoruz”

1066Kasım2022
Bağımlılık

“Bireyi Bağımlılığa Götüren Duygusal Yalnızlıktır”

1066Kasım2022
Yaşam

“İnsan İnsana Şifadır, Umuttur, Yoldur”

1066Kasım2022
Bağımlılık

Güvene Dayalı İletişim Bağımlılıklardan Koruyor

1066Kasım2022
Yaşam

Sanal İletişim Gerçek İletişimin Yerini Tutar Mı?

1066Kasım2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Oyun Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Teknolojiyi Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Eğitim Şart

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sanal Ortam Güvenliğinin Teminatı: Siberay

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Rakamlarla Dijital Dünya

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

TÜİK Araştırma Sonuçlarına Göre Türkiye Dijitalleşiyor

1065Ekim2022
Yaşam

“Proje Çocuklar Kuklaya Dönüşüyor”

1064Eylül2022
Yaşam

“Mutlu Bir Aile İçin Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil”

1064Eylül2022
Yaşam

Değerler Eğitimi Bu Dünyanın Bir İhtiyacı

1064Eylül2022
Bağımlılık

TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz

1064Eylül2022
Bağımlılık

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1064Eylül2022
Yaşam

Okul Heyecanı Başlıyor

1064Eylül2022
Yaşam

“Tüketerek Mutlu Olma Çabası Büyük Bir Yanılgı”

1063Ağustos2022
Yaşam

“İnsanın Manevi Alanı Boşluk Kabul Etmez”

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluk Beyinde Başlar

1063Ağustos2022
Yaşam

Toplumsal Mutluluğun Şifreleri

1063Ağustos2022
Yaşam

Sağlıklı Tabaklar, Mutlu Yüzler

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluğa Götüren 7 Adım

1063Ağustos2022
Yaşam

Az Çoktur!

1062Temmuz2022
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

1062Temmuz2022
Yaşam

Atıksız Bir Mutfak Mümkün

1062Temmuz2022
Yaşam

Biraz Yavaşlamaya Ne Dersiniz?

1062Temmuz2022
Yaşam

Sade Ve Özgür Bir Yaşamın Yolu: “Küçük Ev” Akımı

1062Temmuz2022
Yaşam

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Sadeleş!

1062Temmuz2022
Yaşam

Atık Kağıtları Sanat Eserine Dönüştürüyor

1062Temmuz2022
Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Yaşam

“Dünya Şiddetli Bir Merhametsizlik Hastalığına Tutulmuş Vaziyette”

1058Mart2022
Yaşam

Tarih Boyunca Vardı Ve Hep Var Olacak: Sivil Toplum Kavramı Ve STK’lar

1058Mart2022
Yaşam

Yeşilay’a Gönülden Bağlı Olanlar

1058Mart2022
Yaşam

Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük

1058Mart2022
Yaşam

Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada

1058Mart2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Kontrol Politikaları Toplumları Koruyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

“Alkol Bağımlısı Kişilerin Çocuklarının Ruh Sağlığını Yakından Takip Edilmeli”

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Aile İçi Şiddette Risk Faktörü

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Anlamaya Yönelik Faaliyetler

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağırsak Sağlığını Bozuyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığıyla Asırlık Mücadele: YEŞİLAY

1054Kasım2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapar?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019