Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1067
Alkol Bağımlılığı
Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor
Burçin ŞENEL
Alkolsüz bir hayata geçiş yapmanın hem fiziksel, hem psikolojik hem de sosyal kazanımları var. Alkolsüz bir yaşama merhaba demek, bedenen ve ruhen iyileşmenin ve hayata sıfırdan başlamanın başlıca yolu…
FİZİKSEL KAZANIMLAR
Alkol kaynaklı olarak gelişen ve geniş bir yelpazeye yayılan sağlık sorunlarının birçoğu alkolü bıraktıktan belirli süre sonra ortadan kalkıyor. Alkolün tamamen bırakılması durumunda vücutta gerçekleşen değişimler şunlar:
BİLİŞSEL İŞLEVLERDE DÜZELME
Bilişsel işlevlerde çok önemli görevleri olan beynimiz vücudumuzun merkezi konumunda. Organ, sinir sistemi, hormon yönetimi gibi sayısız görevi olan beyin, alkol alınmadığında tüm bu bağlantıyı kusursuz işletmeyi sürdürüyor. Alkol kullanımının bırakılması sonucunda; beyin gelişiminin olumsuz etkilenmesi, hafızada zayıflama, bunama, denge bozukluğu, konuşma sorunları, el-göz koordinasyonunda yavaşlama gibi belirtiler ortadan kalkıyor.
ALKOLSÜZ YAŞAM KALBİN DOSTU
Vücudun kan akışını sağlayan hayati öneme sahip organımız olan kalbin pompa görevi görme dışında; vücut ısısını koruma, asit-baz dengesini sağlama, hormon ve enzimleri vücudun gerekli bölgelerine taşıma gibi birçok görevi var. Alkolsüz bir yaşam kalp krizi riskini azaltırken, ritim bozukluğu, kalp büyümesi, kalp kasında gevşeme, hipertansiyon gibi ölümcül hastalıklardan da uzaklaştırıyor.
KARACİĞER FONKSİYONLARI DÜZELİYOR
Vücudu zehirlerden arındırma, besin depolama, hormon, antikor ve protein yapımı, besinlerin enerjiye dönüşmesi için gerekli enzim, kırmızı kan ve safra üretimi gibi birçok görevi olan karaciğer, alkol vücuda alınmadığında tüm bu işlevlerini ustalıkla yerine getirmeye devam ediyor. Alkol kullanımının bırakılması ile alkol kaynaklı sarılık ve siroz gibi hastalıklara yakalanma riski de ortadan kalkıyor. Alkol kullanımının bırakılması ile ayaklarda şişlik, dışkıda kan, ağızdan kan gelmesi, uyku bozukluğu, şuur bulanıklığı ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunların ortaya çıkma riski önemli ölçüde azalıyor.
GÖZ SAĞLIĞINDA ETKİLİ
Damarlara ciddi anlamda zarar veren alkol, özellikle gözle ilgili sağlık sorunlarına neden oluyor. Vücudunuza hiç alkol girmediyse alkolün hızlandırdığı katarakt, sarı nokta hastalığı, diyabetikretinopati, göz tansiyonu, çift görme, seğirme, göz kuruluğu, körlük gibi sağlık sorunlarına yakalanma ihtimaliniz de azalıyor.
PSİKOLOJİK KAZANIMLAR
Alkol beyin hücrelerine zarar vererek bilinç bulanıklığına neden oluyor. Kişi bu nedenle karar vermede zorluk yaşayarak yanlış seçimler yapabiliyor; bu durum da birçok ruhsal hastalığa yol açıyor. Alkol almayı bırakan veya hiç almayan kişilerde; dikkat ve konsantrasyon kaybı, depresyon, başka zararlı madde kullanma eğilimi, mutsuzluk, korku, kaygı gibi psikolojik sorunların görülme sıklığı azalıyor.
SOSYAL KAZANIMLAR
Kişinin kendisi dışında kalan herkes o kişinin sosyal çevresini oluşturuyor. Sağlıklı sosyal çevre; günlük yaşantıyı sürdürebilme, psikolojik ve fiziksel sağlığı koruma, mutlu bir hayat sürme gibi sonuçları beraberinde getiriyor. Sosyalleşerek kişisel gelişimimiz ve dolayısıyla da sosyal çevremizin gelişimi sağlanmış oluyor. Alkolden uzak bir yaşamda; gelecek kaygısı, sorunlu eş, aile ve arkadaş ilişkileri, başarısız iş veya okul hayatı, şiddet eğilimi ve yasal sorunlarla karşılaşma riski azalıyor.