Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  78 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 78 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

78

1 çorba kaşığı haspir

2 su bardağı sıcak su

250 gram tereyağı

4 su bardağı un

1 su bardağı süzme bal

HASPİRLİ HELVA

Süslemek için:

1 çay bardağı file Antep fıstığı

250 grammargarin

Bir buçuk su bardağı un

Bir buçuk çay bardağı

üzüm pekmezi

3 su bardağı su

2 çorba kaşığı leblebi unu

Bir

çorba kaşığı haspiri sıcak suda ıslatın. Tereyağını tencerede

eritip unun rengi dönene dek kavurun. Haspiri tencereye yavaş

yavaş ve karıştırarak ekleyin. Helva göz göz olana kadar karış-

tırmaya devam edin. Bal ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp kapağı

kapalı olarak 5 dakika dinlendirin. Dilediğiniz şekilde bir kalıba

hafif bastırarak yerleştirin. Ters çevirip çıkarın. Dilimleyip Antep

fıstığıyla süsleyerek servis yapın.

Haspir (Aspir):

Kurutulmuş çiçek haliyle özellikle Gaziantep ve

civarında tatlı-tuzlu yemeklere renk-tat vermesi için kullanılan bir

baharat çeşidi. Yalancı safran adıyla da bilinir.

Margarini

bir tencerede eritin ve un ekleyip rengi dönene kadar tahta

bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Pekmezle suyu ayrı bir kapta

karıştırın. Kavrulan unun içine azar azar ilave ederken bir yandan da

sürekli hızlıca karıştırın. Helva kıvam alınca ocaktan kaldırın ve ten-

cerenin ağzı kapalı olarak yarım saat dinlendirin. Dilediğiniz biçimde

şekil verin ve leblebi unuyla birlikte servis yapın.

KARAÇUVAL HELVASI

(6 kişilik)

(6 kişilik)