kültür
Yeşilay
78
●
1 çorba kaşığı haspir
●
2 su bardağı sıcak su
●
250 gram tereyağı
●
4 su bardağı un
●
1 su bardağı süzme bal
HASPİRLİ HELVA
Süslemek için:
●
1 çay bardağı file Antep fıstığı
●
250 grammargarin
●
Bir buçuk su bardağı un
●
Bir buçuk çay bardağı
üzüm pekmezi
●
3 su bardağı su
●
2 çorba kaşığı leblebi unu
Bir
çorba kaşığı haspiri sıcak suda ıslatın. Tereyağını tencerede
eritip unun rengi dönene dek kavurun. Haspiri tencereye yavaş
yavaş ve karıştırarak ekleyin. Helva göz göz olana kadar karış-
tırmaya devam edin. Bal ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp kapağı
kapalı olarak 5 dakika dinlendirin. Dilediğiniz şekilde bir kalıba
hafif bastırarak yerleştirin. Ters çevirip çıkarın. Dilimleyip Antep
fıstığıyla süsleyerek servis yapın.
Haspir (Aspir):
Kurutulmuş çiçek haliyle özellikle Gaziantep ve
civarında tatlı-tuzlu yemeklere renk-tat vermesi için kullanılan bir
baharat çeşidi. Yalancı safran adıyla da bilinir.
Margarini
bir tencerede eritin ve un ekleyip rengi dönene kadar tahta
bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Pekmezle suyu ayrı bir kapta
karıştırın. Kavrulan unun içine azar azar ilave ederken bir yandan da
sürekli hızlıca karıştırın. Helva kıvam alınca ocaktan kaldırın ve ten-
cerenin ağzı kapalı olarak yarım saat dinlendirin. Dilediğiniz biçimde
şekil verin ve leblebi unuyla birlikte servis yapın.
KARAÇUVAL HELVASI
(6 kişilik)
(6 kişilik)