Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi

Sigara ve alkol bağımlılığı ile madde bağımlılığı arasında nasıl bir bağ vardır?

Bağımlılık yapan madde ve davranışlar temel nörobiyolojik özellikler göstermektedir. Bağımlılık yapan madde ve davranışlara örnek olarak alkol, nikotin, opiyatlar, kokain, metamfetamin ve kumar örnek olarak gösterilmektedir. Tüm bu bağımlılıkların ortak özelliği temel nörobiyolojik özellikler taşımalarıdır. Bağımlılıkta sık karşılaşılan bir kavram çapraz tolerans ve çapraz bağımlılıktır.

Kişinin alkol ve sigara kullanımı sonrasında uyuşturucu maddelere karşı tolerans ve bağımlılık geliştirebilmektedir. Bununla birlikte ergenlerin uyuşturucu madde kullanımından önce alkol ve sigara kullanımlarının olduğu bilinmektedir. 15 yaşından önce alkol kullanmaya başlayan gençlerin yaşam boyu alkol bağımlılığı oranı alkol kullanmaya 21 yaşından sonra başlayanlara oranla 4 ila 6 kat daha fazladır. Alkol ve sigara kullanımı uyuşturucu maddelere geçiş süreci olarak ifade edilmektedir.

Yapılan çalışmalar neticesinde madde kullanıcıların %97’sinin sigarayla %58’inin alkol kullanımı sonrasında madde kullandıkları anlaşılmıştır. Bu sebeple aslında sadece yasadışı maddelere karşı değil, sigara ve alkol kullanımına karşı da bir mücadele verilmeli, özellikle gençler bilinçlendirilmelidir.