Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi

Bazı uyuşturucu maddeleri merak ediyorum. Bir kere denesem de merakımı gidersem, sonrasında kullanmasam olmaz mı?

Bağımlılık bir süreçtir. Kişiler ilk önce maddeyi dener daha sonrasında düzenli kullanım gerçekleşir ve sonunda da bağımlılık meydana gelir. Kişilerin madde kullanmadan önce maddeye ilişkin çeşitli gerekçe ve yargılarının var olduğunu bilinmektedir. Bu düşünce ve yargılar kişinin madde kullanımına sonrasında da bağımlılık hastalığına sebep olmaktadır.

Bu düşüncelerden en yaygını ise “Bir kereden bir şey olmaz, merakımı gidermeli ve denemeliyim” düşüncesidir. Kişinin merak duygusu sonucunda gerçekleşen madde kullanımı, bağımlılık döngüsüne atılan ilk adımdır. Merak sonucu “bir kereden bir şey olmaz” düşüncesi ile başlayan madde kullanımı, sonrasında “bir daha asla”, “ben bağımlı olmam”, “istersem bırakırım”, “bu meret bırakılmaz”, “bırakmak zorundayım”, “artık bırakacağım”, “bıraktım bir daha başlamam” gibi inanışlarla devam eder ve kişi bağımlılık döngüsünün içine girmiş olur.

Her maddenin kişi üzerindeki etkisi farklıdır. Bağımlılık potansiyeli maddeden maddeye göre değişim göstermektedir. Bağımlılık gelişimi; maddenin cinsine, saflık oranına, kullanım süresine, kullanım şekline ve kullanan kişinin kişilik özelliklerine göre değişmektedir. Bu sebeple kimin ne zaman bağımlı olacağı bilinmemektedir. Bazı maddeler ise tek kullanımda dahi bağımlılık yapıcı potansiyele sahiptir. Örneğin kokain, metamfetamin gibi uyarıcı maddelerin hızlı bir şekilde bağımlılık yapıcı etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalar sonucunda bilinmektedir. “Bir kereden bir şey olmaz” düşüncesinin yerini “Bir kereden çok şey olur” düşüncesinin alması kişiyi bağımlılık yapıcı maddelerden korumaktadır.