Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  71 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 71 / 84 Next Page
Page Background

MAYIS 2018 71

kalp gibi kronik hastalıkların

oluşma risklerini önlediğini ve bu

hastalıklara sahip kişilerin sağlık

problemlerinin kontrol altında

tutulmasına yardımcı olduğunu

belirtiyor. Besinlerin kan şekerini

yükseltme oranı olarak tanımlanan

glisemik indeks, sağlıklı

beslenmede belirleyici bir unsur

olarak kabul ediliyor. “Hayatımız

boyunca glisemik indeksi

düşük besinlere ne kadar yakın

durmalıysak yüksek besinlerden

de o kadar kaçınmalıyız.” diyen

Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda

Dursun, “Bulgur düşük glisemik

indeksi ve yüksek posa oranıyla

mutlaka tüketilmeli ve diyabet

diyetlerinde de tercih

edilmelidir.“ diyor.

“Bulgur, o kadar çok demir içerir

ki, kansızlık ve demir eksikliği

problemi yaşayan hastalara bulgur

yemeleri önerilir. Bulgur, ıspanakla

kıyaslandığında ıspanaktan çok

daha fazla demir içerir.”

DİYABETVEKALP

HASTALIKLARI RİSKİNİ

DÜŞÜRÜYOR

Seda Dursun, glisemik indeksi

düşük besinlerin, diyabet ve

bir rol oynadığının altını çizen

Dursun, “Dolayısıyla ebeveynler,

bebeklerine altıncı aydan

itibaren bulgur dahil tüm tam

tahılları tükettirmelidir.” diyor.

Dursun, bulguru içerdiği folik

asit nedeniyle, çocuk ve hamile

kadınlar için olmazsa olmaz bir

besin olarak tanımlıyor: “Öyle

ki, kadınlar hamileyken ilk

üç ay içerisinde bulgur yediği

takdirde folik asidi ilaçtan

değil direkt olarak bulgurdan

alabilir.” Dursun ayrıca, bulgurun

çocukların beyin gelişiminde

çok önemli bir etkiye sahip

olduğunun da altını çiziyor.

ISPANAKTAN DAHA FAZLA

DEMİR ORANINA SAHİP

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Seda Dursun faydaları saymakla

bitmeyen bulgurun birçok

sebzeden daha fazla demir

içerdiğini belirtiyor ve ekliyor:

Glisemik indeksi düşük besinlere ne kadar

yakın durmalıysak yüksek besinlerden

de o kadar kaçınmalıyız. Bulgur, düşük

glisemik indeksi ve yüksek posa oranıyla

mutlaka tüketilmeli ve diyabet diyetlerinde

de tercih edilmelidir.

BULGURLUOTLUKABAK

Malzemeler:

3 adet orta boy kabak,

1 adet soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 adet domates,

1 adet kesme şeker, 2 çorba kaşığı bulgur, yeteri kadar su,

3’er dal taze nane, maydanoz, dereotu, yarım tatlı kaşığı tuz

2 kişilik

Hazırlanışı:

Yemeklik doğranmış soğan ve zeytinyağını tencereye

alıp soteleyin. Rendelenmiş domates ve kesme şeker ilave edip

1-2 dakika daha soteleyin. Kabakları yıkayıp kabuğuyla birlikte

dörde bölün ve kuşbaşı doğrayın. Kabak, bulgur ve tuzu tencereye

ekleyin. Malzemelerin hizasına gelecek kadar su ilave edin. Kısık

ateşte kabak yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alıp, kıyılmış nane,

maydanoz ve dereotu ekleyin. Kapağını kapatıp dinlenmeye

bırakın. Soğuduktan sonra yoğurtla

birlikte servis yapın.