Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  49 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 84 Next Page
Page Background

Osmanlı Devleti’nde ekmek

üretiminde hile yapanlar, en

ağır şekilde cezalandırılıyordu.

Sultan II. Bayazıd’ın fermanıyla

yürürlüğe konulması sağlanan

ve dünyanın “standardizasyon”

anlamındaki ilk uygulaması

ve bugünkü anlamda ilk

“standart” olarak kabul edilen

“Kanunname-i İhtisabı-ı

Bursa”nın ilk bölümü,

“Ekmekçilik Esasları”na

ayrılmıştı. Kanunnamede,

ekmekçiliğin teftişi, ekmeğin

fiyatlandırılması, kullanılan

malzemenin kalitesi ve

ekmeğin gramajı gibi konular

detaylı şekilde ele alınmıştı.

ESKİ YUNAN’DA EKMEĞİN

ÖNEMİ

Ekmek, Eski Yunan’da da

oldukça önemliydi. 3. yüzyılda

Atina’da her biri farklı

yöntemlerle yapılan tam 72

çeşit ekmek üretildiğine dair

Ekmek, tarih boyunca

tüm coğrafyalarda,

tüm toplumlarda

ve tüm kültürlerde

önemini korumayı

başarmış. Yaşanılan coğrafyaya ve

dönemin şartlarına göre şekli ve lezzeti

sürekli değişikliğe uğramış. Bugün

bile her ülkenin hatta her şehrin farklı

lezzette bir ekmeği var.

Ekmek, Osmanlı

Devleti’nde de son

derece önemliydi. Öyle ki

fırıncılık, en itibarlı

meslek grupları arasında

yer alıyordu. Osmanlı

Devleti’nde ekmek

üretiminde hile yapanlar,

en ağır şekilde

cezalandırılıyordu.

KURUYEMİŞLİ EKMEK

1çaybardağı sarı leblebi (Robottangeçirilipunhalinegetirilmiş)

Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz

Yarım çay bardağı iri dövülmüş Antep fıstığı, kaju ve

kabuksuz badem

Yarımşar çay bardağı yerfıstığı ve sultani üzüm

Yarım çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği

1 çay kaşığı tarçın

3 su bardağı un

1 paket (10 gram) instant maya

2 su bardağı ılık süt

4 çorba kaşığı toz şeker

Yarım çay kaşığı tuz

6-8 kişilik

Yoğurma kabına un, maya, ılık

süt, toz şeker ve tuzu katın. Çok

yumuşakbir hamur olana kadar

yoğurun.Yoğurduğunuzhamur,

elinize hafif yapışsın. Üzerine

temiz bir bez örtün ve iki misli

kabarana kadar bekletin. Daha

sonra içine kuruyemişleri,

leblebi ununu ve tarçını ilave

edin. Tekrar yoğurun ve yine

üzerini temiz bezle örtüp iki

misli olana kadar bekletin. Bu

kabarma işlemini iki kere daha

tekrarlayın. Yağlanmış oval bir

kabın içine hamuru yerleştirin.

Odasıcaklığındakabaranakadar

bekletin ve üzerine dilediğiniz

şekilde bıçakla çizikler atın. Ayıklanmış ayçekirdeği serpin. Önceden

ısıtılmış200derece fırında (ekmeğinkabuğununyumuşakolması için

hamuru fırınakoyduktansonraküçükbirkabın içinedoldurduğunuz

suyu da tepsiye yerleştirin) üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan

sonra kaptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.

bilgiler mevcut. Yunanlılar,

önceleri ekmeği közde

pişiriyordu. Sonra bir tarafı

açık ve önceden ısıtılabilen

ekmek fırınını keşfettiler. Bu,

onların ilk ekmek dükkanlarının

sahibi olmalarını sağladı.

Böylece günümüzdeki fırın ve

pastanelerin temeli de atılmış

oldu.

EKMEĞİN EN LEZZETLİ

HALLERİ

Ekmek, tarih boyunca tüm

coğrafyalarda, tüm toplumlarda

ve tüm kültürlerde önemini

korumayı başarmış. Yaşanılan

coğrafyaya ve dönemin

şartlarına göre şekli ve lezzeti

sürekli değişikliğe uğramış.

Bugün bile her ülkenin hatta her

şehrin farklı lezzette bir ekmeği

var. Ülkemizde de bereketin

sembolü olan ekmeğin çok fazla

çeşidi bulunuyor. Tam buğday

ekmeğinden ekşi mayalı ekmeğe,

kepekli ekmekten yulaflı

ekmeğe, mısır ekmeğinden

çavdarlı ekmeğe, karışık

tahıllı ekmekten karabuğday

ekmeğine kadar farklı lezzetlerle

sofralarımıza lezzet katıyor.

KASIM 2018 49