Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  48 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 84 Next Page
Page Background

B

ir fırının önünden

geçerken havaya yayılan

sıcak ekmek kokusuna

kim karşı koyabilir ya da bu

kokuyla çocukluğunun en

güzel anılarına dönmeyen

kaç kişi vardır? Ekmek,

kültürümüzün önemli bir

parçası, sofralarımızın olmazsa

olmazıdır. Kahvaltılar, öğle

ve akşam yemekleri onsuz

düşünülemez; yerini doldurmak

zordur. Zahmetlidir ekmeğin

öyküsü. İnsanoğlunun bilinen

en eski ve önemli besin kaynağı

buğday, sayısız işlemin ardından

ekmek olarak sofralarımıza

konuk olur…

İLK EKMEK NE ZAMAN

YAPILDI?

Tarih boyunca insanoğlunun

beslenmesinde önemli bir yere

Binlerce yıldır insanoğlunun en temel besin

maddelerindenbiri olan ekmek, bugünde

sofralarımızınbaş tacı olmaya devamediyor.

Kokusuyla iştah kabartanbugeleneksel

lezzetindündenbugüne yolculuğuna gelin

birlikte tanıklık edelim.

Ekmek, başlıca gıda maddeleri

olduğu için maaşlarını da ekmek

üzerinden alıyorlardı. O döneme

ait bir diğer bilgi ise un elde

etmek için buğday, çavdar, mısır

ve arpadan yararlanıldığı…

Tarihi kaynaklarda, ekşimiş

hamurun maya olarak yine

ilk kez Mısırlılar tarafından

kullanıldığına dair bilgiler de

mevcut.

OSMANLI’DA FIRINCILIK,

EN İTİBARLI MESLEK

GRUPLARI ARASINDAYDI

Ekmeğin Anadolu’daki tarihi

ise M.Ö. 8 binli yıllara kadar

dayanıyor. Anadolu’da her

zaman özel bir yeri olan

ekmek, aynı zamanda kültürel

bir değere de sahipti. Ekmek,

Osmanlı Devleti’nde de son

derece önemliydi. Öyle ki

fırıncılık, en itibarlı meslek

grupları arasında yer alıyordu.

sahip olan ekmek, bugün de

sofralarımızın vazgeçilmezi

olmaya devam ediyor. Ekmeğin

ilk olarak ne zaman yapıldığına

dair pek çok farklı bilgi mevcut.

Bazı kaynaklarda ilk ekmeğin,

buğday tanelerini ezerek

una dönüştüren Mısırlılar

tarafından milattan 3 bin yıl

önce yapıldığı bilgisi yer alıyor.

Tarihi kaynaklara göre Mısırlılar,

ekmeklerini fırına benzeyen

oyuklarda ya da toprağın

üzerinde pişiriyorlardı. Mısırlılar

için ekmek, hayat simgelerinden

biriydi. Bu sebeple ölen kişilerin

mezarlarına, ölümden sonraki

hayatlarında ihtiyaçları olur

düşüncesiyle bir parça ekmek

koyuyorlardı. Mısırlılar’dan

kalan, taşların arasında tahıl

ezerek un elde etmeye çalışan

kadınları canlandıran duvar

resimleri, ekmeğin onlar için

önemini gözler önüne seriyor.

BEREKETİN

SEMBOLÜ: EKMEK

ŞebnemCAN KILINÇARSLAN

Bazı kaynaklarda ilk

ekmeğin, buğday

tanelerini ezerek una

dönüştüren Mısırlılar

tarafından milattan 3 bin

yıl önce yapıldığı bilgisi

yer alıyor. Tarihi

kaynaklara göre

Mısırlılar, ekmeklerini

fırına benzeyen

oyuklarda ya da toprağın

üzerinde pişiriyorlardı.

yaşam

Yeşilay

48