OCAK 2020 79
Hazırlanışı:
Suyu tencereye alıp kaynatın.
Kaynayınca içine yıkanıp iri doğ-
ranmış ıspanağı ekleyin. Diğer taraftan
yoğurt, yumurta sarısı ve unu derin bir kapta
çırpın. Kaynayan sudan bir kepçe alın ve yumurtalı
karışıma yavaşça ilave ederken bir yandan da hızlıca
karıştırmaya devam edin. Yumurtalı karışımı ıspanaklı
kaynar suyun içine kesilmemesi için azar azar sürekli
karıştırarak ekleyin. Tel şehriyeyi katın ve kısık ateşte
6-7 dakika pişmeye bırakın. Tuzunu ayarlayıp (suyu
azalmışsa biraz daha sıcak su ekleyip, bir taşım
kaynattıktan sonra) ocaktan alın. Üzeri için
kızdırılmış tereyağında pul biberi yakın
ve çorbanın üzerine gezdirip, sıcak
olarak servis edin.
Hazırlanışı
:
Derin bir çorba tenceresine yıkanmış
tavuk göğsü, zerdeçal, su, sirke, sarımsak tozu,
soğan tozu ve diğer baharatları koyup orta ateşte piş-
meye bırakın. Tavuklar tamamen piştikten sonra tencereden
çıkarıp bir kaba alın. Üzerine buz koyarak 1-2 dakika soğutun.
Ardından tavukları dilediğiniz büyüklükte didikleyin. Didiklediğiniz
tavuğu ve arpa şehriyeyi tavuk suyu bulunan tencereye ekleyin. Kısık ateş-
te şehriye pişene kadar kaynatın. Meyane için tereyağını orta boy bir tavaya
alıp kısık ateşte yakmadan eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Ardından çorbadan 2-3 kepçe alıp tavaya ekleyerek hızlıca karıştırın. İyice
karıştırdıktan sonra meyane katılaşmadan çorbaya ekleyin. En son tuz, karabiber
ve limon suyu ilave edin. 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Üzerine
ince kıyılmış dereotu ekleyip servis yapın.
Öneriler:
●
Pişen limonun tadı değişeceği için limon suyunu en son ekleyin.
●
Meyane yaparken çorbadan koyduğunuz suyu un çok hızlı çekecektir.
Bu sebeple hızlı hareket etmeniz gerekir.
●
Bumeyane, çok az kıvam katacak şekilde hazırlanmıştır. Siz
dilerseniz iki katına çıkarıp daha koyu bir çorba hazırlaya-
bilirsiniz. Fakat şehriye çorbada bekledikçe, çorba-
nın katılaşacağını unutmayın.
●
250 gram ıspanak yaprağı
●
5
çorba kaşığı yoğurt
●
1 adet yumur-
ta sarısı
●
2 çorba kaşığı un
●
2 çorba
kaşığı tel şehriye
●
1 litre su
●
Tuz
Üzeri için:
●
3-4 çorba kaşığı tereyağı
●
1 tatlı kaşığı pul biber
●
1 adet tavuk göğsü
●
2 çorba kaşığı
toz zerdeçal
●
5 su bardağı su
●
3 çorba
kaşığı üzüm sirkesi
●
4 çorba kaşığı arpa şeh-
riye
●
1’er çay kaşığı sarımsak ve soğan tozu
●
2 adet limonun suyu
●
4-5 dal dereotu
●
1 çay
kaşığı toz kırmızı biber
●
1 çay kaşığı kimyon
●
1 tutam köri
●
Tuz
●
Karabiber
Meyane için:
●
1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
●
1 çorba kaşığı tepeleme un
TERBİYELİ ISPANAK
ÇORBASI (6 Kişilik)
ZERDEÇALLI TAVUK SUYU
ÇORBASI (4-6 Kişilik)