Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  79 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 79 / 84 Next Page
Page Background

OCAK 2020 79

Hazırlanışı:

Suyu tencereye alıp kaynatın.

Kaynayınca içine yıkanıp iri doğ-

ranmış ıspanağı ekleyin. Diğer taraftan

yoğurt, yumurta sarısı ve unu derin bir kapta

çırpın. Kaynayan sudan bir kepçe alın ve yumurtalı

karışıma yavaşça ilave ederken bir yandan da hızlıca

karıştırmaya devam edin. Yumurtalı karışımı ıspanaklı

kaynar suyun içine kesilmemesi için azar azar sürekli

karıştırarak ekleyin. Tel şehriyeyi katın ve kısık ateşte

6-7 dakika pişmeye bırakın. Tuzunu ayarlayıp (suyu

azalmışsa biraz daha sıcak su ekleyip, bir taşım

kaynattıktan sonra) ocaktan alın. Üzeri için

kızdırılmış tereyağında pul biberi yakın

ve çorbanın üzerine gezdirip, sıcak

olarak servis edin.

Hazırlanışı

:

Derin bir çorba tenceresine yıkanmış

tavuk göğsü, zerdeçal, su, sirke, sarımsak tozu,

soğan tozu ve diğer baharatları koyup orta ateşte piş-

meye bırakın. Tavuklar tamamen piştikten sonra tencereden

çıkarıp bir kaba alın. Üzerine buz koyarak 1-2 dakika soğutun.

Ardından tavukları dilediğiniz büyüklükte didikleyin. Didiklediğiniz

tavuğu ve arpa şehriyeyi tavuk suyu bulunan tencereye ekleyin. Kısık ateş-

te şehriye pişene kadar kaynatın. Meyane için tereyağını orta boy bir tavaya

alıp kısık ateşte yakmadan eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.

Ardından çorbadan 2-3 kepçe alıp tavaya ekleyerek hızlıca karıştırın. İyice

karıştırdıktan sonra meyane katılaşmadan çorbaya ekleyin. En son tuz, karabiber

ve limon suyu ilave edin. 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Üzerine

ince kıyılmış dereotu ekleyip servis yapın.

Öneriler:

Pişen limonun tadı değişeceği için limon suyunu en son ekleyin.

Meyane yaparken çorbadan koyduğunuz suyu un çok hızlı çekecektir.

Bu sebeple hızlı hareket etmeniz gerekir.

Bumeyane, çok az kıvam katacak şekilde hazırlanmıştır. Siz

dilerseniz iki katına çıkarıp daha koyu bir çorba hazırlaya-

bilirsiniz. Fakat şehriye çorbada bekledikçe, çorba-

nın katılaşacağını unutmayın.

250 gram ıspanak yaprağı

5

çorba kaşığı yoğurt

1 adet yumur-

ta sarısı

2 çorba kaşığı un

2 çorba

kaşığı tel şehriye

1 litre su

Tuz

Üzeri için:

3-4 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

1 adet tavuk göğsü

2 çorba kaşığı

toz zerdeçal

5 su bardağı su

3 çorba

kaşığı üzüm sirkesi

4 çorba kaşığı arpa şeh-

riye

1’er çay kaşığı sarımsak ve soğan tozu

2 adet limonun suyu

4-5 dal dereotu

1 çay

kaşığı toz kırmızı biber

1 çay kaşığı kimyon

1 tutam köri

Tuz

Karabiber

Meyane için:

1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı

1 çorba kaşığı tepeleme un

TERBİYELİ ISPANAK

ÇORBASI (6 Kişilik)

ZERDEÇALLI TAVUK SUYU

ÇORBASI (4-6 Kişilik)