Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay işbirliğiyle “Tütün(sigara) Kontrolü Üst Düzey Toplantısı” gerçekleştirildi

Yeşilay işbirliğiyle “Tütün(sigara) Kontrolü Üst Düzey Toplantısı” gerçekleştirildi

Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Yeşilay ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından İstanbul’da Tütün(sigara)​ Kontrolü Üst Düzey İstişare Toplantısı’nda tütün kontrol politikaları, dumansız hava sahasının etkin kullanılması, tütün(sigara) ile ilgili gerekli mevzuat değişikliklerinin ve düzenlemelerinin yapılması masaya yatırıldı.

Yeşil Dedektör İle İhbar Sayısı 94 Bini Aştı

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel, Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin tütün(sigara) kullanımına bağlı nedenlerden öldüğünün altını çizerek, şunları söyledi: Bu rakam tüm ölümlerin yüzde 23’üne denk geliyor. Türkiye’de 15 yaş üstündeki grubun yüzde 27’si düzenli olarak tütün(sigara) kullanıyor. Bu da bize durumun vahametini gösteren bir tablo. Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği ve ülke geneline yaydığı “ Yeşil Dedektör” mobil uygulaması çok önemli. Bugüne kadar 229 bin vatandaşımız programı akıllı telefonlarına yükledi. Toplam ihbar sayısı ise 94 bini aştı. Dumana maruz kalmanın kalp krizi riskini iki kat artırdığı biliniyor.”dedi.

Toplantıda konuşan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Toker Ergüder sigaranın, insanoğlunun şimdiye kadar görüp göreceği en etkili imha silahı olduğunu belirterek, dumansız hava sahasının önemine dikkat çekti. “Dumansız hava sahası uygulamaları şu anda Dünya genelinde 1.3 milyar insanı korumaktadır. Türkiye dumansız hava sahası uygulamasına geçen ilk üç ülkeden birisidir.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu da Türkiye'de yıllar içinde tütün(sigara) kontrolü konusunda büyük gelişme kaydedildiğini aktardı.