Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: "Zararlı alışkanlıklar hayatı kalbinden vuruyor"

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: "Zararlı alışkanlıklar hayatı kalbinden vuruyor"

Bağımlılık yapıcı maddelerin kanser, solunum yolu hastalıkları, kalp krizi, felç gibi ölüme sebep verecek derecede hastalıklara yol açtığı tüm sağlık otoritelerince kanıtlanmış bir gerçek. Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bu maddelere karşı bilinçli olunması ve en önemli amacımızın sağlıklı ve güzel bir hayatın kendisinin olması gerektiği çağrısında bulundu.

Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi vermek, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla 12-18 Nisan tarihleri Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Ülkemizde kalp hastalıklarının görülme yaşının düştüğüne dikkat çeken Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bağımlılık yapıcı maddelerin de deneme yaşının 13’e kadar indiğini ve bu maddelerin ciddi kalp rahatsızlığına yol açtığını belirtti. Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Öztürk, bağımlılık yapıcı maddelerin kalbimize, bedenimize, çevremize verdiği zararların bilinciyle bu maddelerden uzak durulması gerektiğini belirterek, “En önemli amacımız sağlıklı ve güzel bir hayatın kendisi olmalı. Bilinçli olarak, spor yaparak, doğru beslenerek bağımlılıktan uzak durmak mümkün. Dikkat edelim, zararlı alışkanlıklar hayatı kalbinden vuruyor” ifadesini kullandı.

Alkol önce kalbi etkiliyor

Uzun süreli alkol kullanımı kalpte ritim bozukluğu ve damar kireçlenmesine neden oluyor. Kalp kasının yapısını bozarak kanserden daha ağır bir tablo olan kalp yetersizliği oluşmasına zemin hazırlıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)raporuna göre, her yıl yaklaşık 3,5 milyon insan alkolden dolayı hayatını kaybediyor. Alkol tüketimi en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul ediliyor. İnsan sağlığı alanındaki en prestijli dergilerden American Journal of Public Health’de yayınlanan araştırmaya göre sadece büyük oranda alkol tüketenler değil, az ve ölçülü miktarda alkol kullananlar da kanser ve kalp rahatsızlığı riski ile karşı karşıya.

Bir kere denemek bile riskli

Dünya Sağlık Örgütü, bağımlılık yapıcı maddeleri bir kere bile kullanmanın bağımlı olmak için yeterli olduğunu ve bir kere denemenin diğer maddelere geçişi tetiklediğini belirtiyor. İstatistikler, hayatında yaktığı ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin yüzde 85’inin sigara bağımlısı olduğunu ortaya koyuyor. Gençlerin üçte biri sigarayı hayatları boyunca en az bir kez deniyor ve bunların yarısı sigara bağımlısı olma riski taşıyor.

Sigaranın tetiklediği hastalıklar arasında özellikle ciğerlerdeki ve kalpteki kan damarlarının daralması ve kalınlaşması, solunumla ilgili enfeksi¬yonlar, kalp krizi ve kalp ile ilgili hastalıklar geliyor. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla kalp hastalığı riski 3 kat, kalp krizi riski 1-4 kat fazla görülüyor.

Uyuşturucu kalp krizi riskini 4 kat artıyor

Uzmanlar, madde bağımlılığını kalp sağlığının en büyük düşmanlarından biri olarak gösteriyor. Kalp atışında artış ve kestirilemeyen kan basıncı değişimi, uyuşturucu kullanımına bağlı etkiler arasında sayılıyor.  Araştırmalar, uyuşturucu kullandıktan sonraki ilk bir saat içinde kalp krizi geçirme riskinin normalden dört kat daha fazla olduğu ortaya koyuyor.