Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Uyuşturucu bağımlılığına karşı Yeşilay ayakta

Uyuşturucu bağımlılığına karşı Yeşilay ayakta

Birleşmiş Milletlerce belirlenen 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla uyuşturucuyla mücadele dünyanın ortak gündemi oldu. BM'nin 2017 Dünya Uyuşturucu Raporuna göre dünya üzerinde 29,5 milyon uyuşturucu bağımlısı. Devlet, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, emniyet ve ailelerin topyekun mücadele etmesi gereken bu tehlikeye karşı Yeşilay, önleme, koruma ve rehabilitasyon çalışmalarıyla dünyaya örnek oluyor.

Birleşmiş Milletlerce belirlenen 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla, uyuşturucuyla mücadele dünyanın ortak gündemi oldu. BM'nin her yıl bu güne özel açıkladığı raporda 2017 raporuna göre dünya üzerinde 29,5 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Bugün Yeşilay'ın da katıldığı Viyana BM Uyuşturucuyla Mücadele ve Suç Ofisinin (UNODC) toplantısında açıklanacak olan 2018 BM Dünya Uyuşturucu Raporu'nda verilerin iç açıcı olmadığı konuşulanlar arasında. Dünya genelinde kökleşen uyuşturucu trafiği devletlerin en büyük problemi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yerel ve ulusal önlemler almaya çalışırken, en büyük sorun ve uyuşturucu trafiğinin başlangıç noktası gelişmemiş ülkelerden kaynaklanıyor. Türkiye ise diğer ülkelere kıyaslandığında önleme ve operasyonlar açısından iyi durumda. TUBİM 2017 raporuna göre sadece 2016 yılında güvenlik güçlerinin terör örgütüne yönelik yaptığı 29 operasyonda 20 ton esrar, 68 milyon kök kenevir bitkisi yakalandı. Yine aynı raporda 2016 yılında uyuşturucuyla mücadele alanında 646.193 milyon lira kamu harcaması yapıldı. Tüm bu rakamlar da uyuşturucu bağımlılığının ne denli sosyal, ekonomik ve sağlık açısından önemli olduğunu gösteriyor.

Merak, sınırlarını aşma çabası, özenti, duygusal boşluk içerisinde olan gençleri bekleyen en büyük tehlike uyuşturucu. Özellikle son zamanlarda kullanımı giderek artan sentetik uyuşturucuların ilk kullanımı dahi ölüme yol açabiliyor. Uyuşturucu, kullanan kişide fizyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda ciddi yıkımlar meydana getiriyor. Yanı sıra toplumsal, ekonomik birçok zarara yol açıyor. Devlet, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, emniyet ve ailelerin topyekun mücadele etmesi gereken bu tehlikeye karşı Yeşilay, önleme, koruma ve rehabilitasyon çalışmalarıyla dünyaya örnek oluyor.

Uyuşturucu sorunu hepimizin ortak meselesi

Uyuşturucu bağımlılığı sadece kullananı değil, ailesini, çevresini de son derece olumsuz etkileyen bir hastalık. Uyuşturucu madde bağımlılığına karşı herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk; "Jeopolitik konum ve genç nüfusumuzdaki yoğunluk ülkemizde uyuşturucu maddelerin trafiğini de hareketlendirmekte. Ülkemiz ilgili her bakanlık, kuruluş ve sivil toplum kuruluşuyla uyuşturucu madde bağımlılığına karşı önleme, koruma, tedavi, rehabilitasyon ve emniyet alanında çok ciddi ve başarılı çalışmalar yapmakta, yapmaya da devam ediyor. Neredeyse kuruluşundan bu yana uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele eden Yeşilay da kaynaklarını, uzmanlığını, birikimini kullanarak bu bağımlılık türüyle eğitim, farkındalık ve rehabilitasyon alanında çok önemli ve insana dokunan, sonuç veren çalışmaları hayata geçirdi" dedi.

Yeşilay bağımlıları hayata kazandırıyor

Uyuşturucu bağımlılığına karşı önleme, koruma ve rehabilitasyon çalışmalarını Türkiye geneline yaygınlaştırdıklarını belirten Öztürk; "Türkiye geneline yaygınlaştırdığımız eğitimlerle anaokulundan yetişkin dönemine kadar herkes kendi yaş gruplarına göre bilgi sahibi oluyor. Türkiye genelinde başlatmış olduğum bağımlılık önleme temelli Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı dünyada benzeri olmayan dev bir çalışma. Bugüne kadar TBM ile 13 milyon çocuğumuza ulaştık, dokunduk. Bunların yanı sıra bağımlılara ve ailelerine ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon desteği verdiğimiz YEDAM ile bağımlılarımızı hayata tekrar kazandırıyoruz. Çok yakında ise bağımlıları rehabilite edecek ve bağımlılık döngüsünün önüne geçecek Türkiye Rehabilitasyon Modeli ile hayata geçireceğimiz Türkiye Rehabilitasyon Merkezleri de bağımlılarımızın temiz bir şekilde hayata atılmalarını sağlayacak." dedi. Kurulacak olan rehabilitasyon merkezleri hakkında bilgi veren Öztürk konuşmasına şöyle devam etti; "Yeşilay'ın öncelikle 10 adet rehabilitasyon merkezi kurması Başbakanlığa bağlı Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu ile alınan bir karar. İlk olarak İstanbul'un üç ayrı noktasında; Bağcılar, Beykoz ve Eyüp Sultan'da ve Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Urfa, Samsun ile Van'da birer rehabilitasyon merkezi kuracağız. Diğer illerde yer tahsisi için çalışmalar devam ediyor. Her bir merkezde ortalama 30 kişi çalışacak, 40 kişi aynı anda yatarak rehabilitasyon hizmeti alabilecek. İlk merkezimiz 2019'un başında hizmet vermeye başlayacak.  Ülkemizde tam zamanlı rehabilitasyon merkezlerinde 13 bin hasta bulunduğu tahmin ediliyor. Bu merkezlerin sayısı 40'a ulaştığında bağımlılık döngüsünün tekrarının olmayacağını ve bir bağımlının tedavi gördükten sonra tekrar maddeye başlamasının önüne geçileceğini düşünüyoruz."

Uyuşturucuya karşı Yeşilay'ın ayakta olduğunu ifade eden Öztürk açıklamasına şu şekilde devam etti; "Merak, özenti, kendini ispat etme, aile sevgisinden yoksun olma, boşlukta olma maalesef gençlerimizi uyuşturucuya itebiliyor. Ailelerimizden isteğimiz çocuklarıyla ilgilensinler, onlarla konuşsunlar. Bağımlılık hakkında bilgi sahibi olsunlar, tedavi olması gereken çocuklarına bir suçlu gözüyle değil iyileşmesi gereken bir hasta olarak baksınlar ve tedavide asla yalnız bırakmasınlar. Bağımlılıklara dair her türlü doğru bilgilere tbm.org.tr sitemizden ve YEDAM Danışma Hattımız 444 79 75 numarasından ulaşabilirler." dedi.

Dünya Karikatüristlerinin Gözünden Bağımlılık Sergisi Şehir Hatlarında

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla Yeşilay, Şehir Hatları Kadıköy İskelesinde karikatür sergisi açıyor. Düzenlediği Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması'nın madde bağımlılığı konulu eserlerinin sergilendiği eserlerde 65 ülkeden katılım gösteren karikatüristin gözünden bağımlılık izlenebilecek. 26-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek sergi bugün saat 14.00'da açılıyor.

Dokümanlar

26 HAZİRAN DÜNYA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELE GÜNÜ GAZETESİ

pdf
İNDİR