Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi

Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi

Bir asra yakındır bağımlıklarla mücadele eden Yeşilay tarafından, kamuoyunun bağımlılıklara karşı dikkatini çekmek, bu önemli konuda düşünmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nda, 6 ülkeden dereceye giren eser sahiplerine 15 Mayıs’ta Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen törende ödülleri takdim edildi.

Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nın birincisi Türkiye’den İsmail Büken olurken, İsrail’den Ilya Katz, İran’dan Bahman Jalali Nokandeh, Belçika’dan Luc de Scheemaeker, Brezilya’dan Silvano Mello ve Rusya’dan Andrei Popov’un eserleri başarı ödülü kazandı.

Törende, İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Ilya Katz adına ödülü alırken, Brezilya İstanbul Başkonsolosu Paulo Roberto Caminha De Castilhos França da Silvano Mello adına ödülü aldı.

Yoğun ilgi gören yarışmaya ABD, Brezilya, Meksika, Avrupa ülkeleri, Endonezya, Çin, Avustralya ve Ortadoğu başta olmak üzere bu yıl 65 ülkeden, 510 katılımcı 1225 karikatürle katıldı. Sanatçılar eserlerinde; uyuşturucu madde, tütün, alkol, teknoloji, kumar bağımlılığı gibi alt başlıkların yanı sıra, bağımlılıkların insana ve topluma verdiği zararları anlattılar.

Birinciliği elde eden yarışmacının 3 bin dolar, başarılı bulunun 5 yarışmacının ise 500 dolar ve başarı plaketi ile ödüllendirildiği Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nın sonuçları; Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı ve Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Karikatürist Muhittin Köroğlu ve Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun yer aldığı jüri tarafından belirlendi.

Yeşilay ev sahipliğinde düzenlenen törene, dereceye giren sanatçıların yanı sıra, ilgili ülke büyükelçileri, jüri üyeleri katıldı.

“Karikatür sanatıyla bağımlılığın evrensel bir problem olduğunu bir kez daha görmüş olduk”

Ödül töreninde konuşan Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Seylan, Yeşilay'ın dünyada bağımlılık konusunda en eski ve tek sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. Sorumluluklarının büyük ve omuzlarında ağır bir yük olduğunu dile getiren Seylan, ''Gençliğimizi, geleceğimizi, bağımlılık gibi bir tehlikeden korumak için onlara bağımlılıklar dokunmadan önce dokunmayı hedef kılarak, geçmişin birikimi ve deneyimlerinden faydalanarak yolumuzu çiziyor, çalışmalarımızı toplumun en kılcal damarlarından uluslararası arenaya kadar ulaştırmak için çabalıyoruz'' dedi.

Seylan, bağımlılıkla mücadele çalışmalarını her alanda aktif hale getirmeye gayret gösterdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunlardan biri de uluslararası arenada düzenlediğimiz karikatür yarışması oldu. Kamuoyunun bağımlılıklara karşı dikkatini çekmek, bu önemli konuda düşünmelerini sağlamak amacıyla düzenlemiş olduğumuz yarışmayı Karikatürcüler Derneği birlikte hayata geçirdik. Aralarında profesyonel-amatör karikatür sanatıyla ilgilenen sanatçılarımızın yaptığı eserler görülmeye değerdi. Farklı ülkelerden, farklı kültürel kodlarla yapılmış bu eserlerde bağımlılığın evrensel bir boyutta nasıl küresel bir tehlike olduğunu bir kez daha gördük. Tüm insanlığın anına ve geleceğine zarar veren bağımlılık sorununa bu yarışmayla hem uluslararası arenada farkındalık oluşturmuş hem de bağımlılığa farklı perspektiflerden bakmış olduk. Tüm dünyadan eser gönderen sanatçıları ve bugün burada ağırladığımız dereceye giren sanatçılarımızı tebrik ediyorum. Kıymetli jürimize ve bu başarılı organizasyona emek verenlere de emekleri için teşekkür ediyorum.''

Programda Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, tercümansız, yazısız, bağımlılığın çizgiyle herkesin anlayabileceği şekilde anlatılabildiği karikatür sanatıyla bağımlılık ve mizah ilişkisini anlattı. Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ise dernek olarak Yeşilay'ın yürüttüğü olduğu projeye destek vereceklerini ifade etti.