Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
"Sigaranın Covid-19’a İyi Geldiği İddiası Gerçeği Yansıtmıyor, Sağlığınızı Riske Atmayın"

"Sigaranın Covid-19’a İyi Geldiği İddiası Gerçeği Yansıtmıyor, Sağlığınızı Riske Atmayın"

Yeşilay, yurtdışında yayımlanan ve Türkiye’de de yansıma bulan “Fransız araştırmacılar koronavirüs hastalarında nikotin bantlarını test ediyor” başlıklı habere ilişkin açıklamada bulundu. Habere konu olan araştırmanın yanlış bir algıya neden olduğunu ve halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Yeşilay, kamuoyunu bu tür haberlere itibar etmemeleri yönünde uyardı.
 
Fransa Sağlık Bakanı Jerome Salomon’un da haberle ilgili bir düzeltme yayımladığını belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları ifade etti:
"Araştırmacılar, koronavirüse karşı sigarayı kesinlikle desteklemiyorlar, hatta sigaranın ölümcül sağlık sorunlarına neden olduğunu özellikle vurguluyorlar. Tütün tüketiminin toksik etkilerinin akciğerlerde çok daha ciddi semptomlar geliştirebileceğini belirtiyorlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri de her yıl dünyada 8 milyondan fazla insanın sigara ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Haberin neden olduğu yanlış anlaşılmayla ilgili Fransa Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon da bir açıklama yaparak nikotinin sağlığa zarar veren etkilerine dikkat çekti ve halkı asla sigaraya başlamamaları yönünde uyardı. Salomon açıklamasında sigaranın Fransa’daki bir numaralı ölüm nedeni olduğunu, her yıl 75 bin kişinin sigaraya bağlı sebeplerle öldüğünü de özel olarak vurguladı."
 
Koronavirüs salgınının en sert vurduğu ülkelerden biri olan Fransa’da enfekte kişi sayısı 155 bini aşarken, koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı da 21 binin üzerine çıktı. 
 
Sigara koronavirüs riskini 14 kat artırıyor
Koronavirüs ile mücadelede pek çok yöntemin denendiğini, pek çok madde üzerinde araştırma yapıldığını ancak araştırmaların yanlış ya da eksik aktarımının halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Öztürk şöyle konuştu:
"Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesi son derece başarılı ilerliyor. Sağlık Bakanlığımız yönetiminde doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlık çalışanları canla başla çalışıyorlar. Canlarını ortaya koyarak verdikleri bu özverili mücadeleye ket vurmamalı, sigaradan uzak durmalıyız. Bu tür asılsız iddiaların yayılmaması ve halk sağlığını tehdit etmemesi için de özellikle haberlerde, sosyal medyada gereken özen ve duyarlılığı göstermeliyiz. Yeşilay olarak koronavirüs salgınıyla birlikte sigaranın akciğerlerde yarattığı hasarın virüsle mücadeleyi ne kadar zorlaştırdığına dikkat çekmek için ‘Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı’ kampanyasını başlattık. Bu kampanya kapsamında da vurguladığımız üzere sigara koronavirüs riskini 14 kat artırıyor."
 
Akciğerleri hedef alan koronavirüs, tütün ve tütün ürünlerini kullanan kişilerin akciğerlerinde daha fazla tahribat yaratıyor; bağışıklığı zayıflatıyor. Sigara dumanı akciğerde öksürük refleksini bloke ederek, ciddi enfeksiyonlara yol açan virüs ve bakterilerin solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor.
 
Yeşilay, YEDAM ile sigarayı bırakmak isteyenlerin yanında 
Bağımlılıklardan kurtulmak isteyenler için Yeşilay’ın her zaman desteğe hazır olduğunu belirten Öztürk, “Bu filmi Yeşilay Danışmanlık Merkezi’miz ile birlikte hazırladık ve yol gösterici olacağına inanıyoruz. Ancak vatandaşlarımız bunun dışında bir destek almak isterlerse 444 79 75 Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'nı arayarak bilgi alabilirler. Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizde bağımlılıkla ilgili sorunlar yaşayan kişilere ve yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet, gerektiğinde terapi desteği sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyoruz” dedi. YEDAM’a son 15 günde 6 bin 673’ü tütün, 602’si alkol, 801’i madde, 336’sı kumar ve teknoloji aramaları olmak üzere 8 bin 412 başvuru yapıldı.