Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Sigara için ‘standart paket’ dönemi başlıyor

Sigara için ‘standart paket’ dönemi başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 1 Mart 2019’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Sigara paketleri üzerindeki uyarı alanlarını yüzde 65’ten yüzde 85’e yükseltecek Yönetmelik, 5 Temmuz 2019’da hayata geçecek. Uygulama ile sağlık uyarılarında yer alan mesajların artırılması, çekici ve yanıltıcı özelliklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bağımlılıklar ile bütüncül mücadele yöntemini dünyaya rol model bir yaklaşımla gerçekleştiren Yeşilay’ın mücadele alanlarından sigara konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelik 1 Mart 2019 tarihinde gazetede yayımlandı.

5 Temmuz 2019’da uygulamaya konulacak Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile, tütün mamullerinin paketlerinin, her iki yüzeyine uygulanan birleşik (resimli) sağlık uyarısı mesajlarının kapladığı alan, yüzde 65’ten yüzde 85’e çıkarılacak.

Tütün mamulü ürünlerinin paketlerinin her iki yüzeyine de birleşik (resimli) sağlık uyarısı konulacak. Paketlerin yan yüzey alanlarının yüzde 50’sinde ise genel uyarı ve bilgi mesajı kullanılacak. Yine yan yüzeyde yüzde 10’luk bir alanda belirtilen bırakım değerleri ise kaldırılacak.

Renk, diğer yazı ve şekiller dahil, aynı şekilde tasarlanan tek tip paket biçimine dönüştürülecek tütün mamulleri paketlerinin üzerine markanın logosu, simgesi gibi işaretler de konulamayacak.

Marka, birim paket ambalajları üzerine, yazım şekli, yazı karakteri ve boyutu, paket üzerindeki konumu standart olacak şekilde, sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5'ini aşmayacak şekilde yazılacak.

5 Ocak 2020 itibariyle de piyasada eski standartlar çerçevesinde ürün kalmayacak, olan ürünler ise imha edilecek. Böylece, düz ve standart paket uygulamasına hayata geçiren ülkeler arasında Türkiye de yer alacak.

Standart sigara paketleriyle, çeşitli renk ve grafik tasarımlardan dolayı çekiciliğin ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılması, sağlık uyarılarında yer alan mesajların etkisinin artırılması hedefleniyor.