Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Dünya Tütünsüz Günü’nde çocuklar meydanlara indi

Dünya Tütünsüz Günü’nde çocuklar meydanlara indi

Türkiye’de yaklaşık 16 milyon erişkin sigara kullanıyor ve günde yaklaşık 13 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Bu veriler bizim için büyük bir tehdit değil mi? Artık gerçeği görme zamanı gelmedi mi? Kendimiz ve sevdiklerimiz için bağımlısı olduğumuz sigarayı bırakma zamanı gelmedi mi? Tabiri caizse günde 49 uçak dolusu insanın sigaradan dolayı ölmesi sigara bağımlılarını korkutmuyor mu? Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde bu tehlikeyi vatandaşlara bir kez daha anımsattı.

Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde bir etkinlik düzenleyerek, sigaranın tehlikelerine bir kez daha dikkat çekti. Eski siyah beyaz filmlerdeki gazete satan çocukları anımsatan giysiler giymiş 12 çocuk, bugüne özel hazırlanan Yeşilay Gazetesi’ni "yazıyor yazıyor" diye bağırarak meydanlarda halka dağıttı. Yeşilay Gazetesi’nin "Dün 13 bin kişi sigaradan öldü" manşetini halka anlatan afacan çocuklar, Yeşilay Gazetesi’ni de insanlar ile paylaştı. Sigaranın zararlarını ve pasif içiciliğin çocukları nasıl etkilediğini halka anlatan çocuklar, anne-babaları uyardı.  Büyük küçük herkesin ilgisi ve sempatisini kazanan çocuklar, anne babalardan sigara konusunda daha fazla özen ve dikkat istediler.

Her yıl 6 milyon kişi sigaradan ölüyor
Bağımlılıklar konusunda farkındalık yaratmak için düzenlenen etkinlikte Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz da bir basın açıklaması yaptı. Yılmaz; "Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu açıkladı. İstatistiklere göre sigara içmek dünya çapında bir problem ve tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor. Bu durumun en can alıcı noktası ise her yıl sigaraya bağlı sebeplerden ötürü yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybetmesi!" diyerek konuya dikkat çekti.

Dünyadaki çocukların yarısı büyük tehlike altında
Pasif içiciliğe ve çocukların maruz kaldığı tehlikeyi vurgulayan Yılmaz; "İstatistiklere göre pasif içicilik nedeniyle yılda 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısı, sigara dumanın kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakılıyor. Öyle ki ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar günde ortalama 5 sigara içmiş oluyor. Bu da dumana maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit hastalığının görülme sıklığını artırıyor, onların büyüme, gelişme evrelerini olumsuz etkiliyor. Uyarıyoruz; dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilikle risk altında!" dedi.

Sağlıklı, güçlü ve bağımsız gençlik için Yeşilay’a destek verelim
Yılmaz, bilinçlenme ve sosyal alanlarda yapılan kısıtlamalarla alınan mesafeye karşılık, gençlerimiz arasında sigara tüketiminde artış yaşanmasının meselenin farklı boyutlarda ele alınmasını gerektirdiğini belirtti. Yılmaz ayrıca; "Dumansız hava kapsamında havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarında asgari 5 metre mesafede olacak şekilde sigara tüketilemeyecek. Yaptırımlar kapsamında kamuya açık çocuk parkı gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda ve yürüyüş yolu, aletli egzersiz yapılan kısımlar gibi vatandaşların spor yapmaları için kurumlarca oluşturulmuş alanlarda da sigaraya yasak getiriliyor. Yeşilay olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Gelin gençlik için, sağlıklı ve bağımsız bir gelecek adına başta sigara olmak üzere körpecik bedenleri, zihinleri her türlü zararlı alışkanlıktan korumak için elimizi taşın altına birlikte koyalım!" dedi.

"31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" etkinlik videosu: