
Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, hatta..
Bağımlılıkla topyekûn mücadele edilecek
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) raporuna göre bağımlılıklarla mücadelede ülkemizde temel bir “Bağımlılıkla Mücadelede Ulusal Politika ve Strateji Belgesi”nin hazırlanması önerisi yapıldı.
Raporda, sadece madde bağımlılığı ya da alkolle ilgili değil tüm bağımlılıklarla ilgili hazırlanacak olan strateji belgesi ile, bağımlılıklarla mücadelede daha bütüncül bir yaklaşımın getirilmiş olacağı ifade edildi.
Devlet Denetleme Kurulu’nun “Madde ve Diğer Bağımlılıklar ile Mücadele Kapasitesinin ve Bu Bağlamda Türkiye Yeşilay Cemiyetinin Değerlendirilmesi” başlıklı rapor çalışması yayınlandı. Bu rapor kapsamında Türkiye’nin bağımlılıklarla mücadele kapasitesi ve Yeşilay’ın mevcut durumunun değerlendirilmesi, güçlü ve zayıf yönlerinin tespit edilerek etkinliğinin ve bağımlılıklarla mücadele kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla iş ve işlemleri denetlendi.
Raporun bağımlılıklarla mücadelede bölümünde ülkemizde temel bir “Bağımlılıkla Mücadelede Ulusal Politika ve Strateji Belgesi”nin hazırlanması önerisi yapıldı. Raporda, sadece madde bağımlılığı ya da alkolle ilgili değil topyekûn bağımlılıklarla ilgili hazırlanacak olan bu strateji belgesi ile bağımlılıklarla mücadelede daha bütüncül bir yaklaşımın getirilmiş olacağı ifade edildi.
Raporun en stratejik önermelerinden biri de “Bağımlılıkla Mücadele Merkezi, Enstitüsü veya Başkanlığı” ya da “Bağımlılıkla Mücadele Kurumu” gibi tüm çalışmaları toparlayacak ve düzenleyecek bir merkeze ihtiyaç olduğu önerisi oldu.
Bu bölümde; sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerle ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili temel stratejik öneriler ve uygulamalar sunuldu. Yasadışı kumar faaliyetlerine yönelik sert tedbirler önerilen bu bölümde özellikle devlet tekeli altındaki şans oyunlarının yeni bir yapıyla düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Resmi olarak oynatılan şans oyunlarının kumar bağımlılığı kategorisinde değerlendirilmesi ve buna uygun çözümler üretilmesi önerildi.
Yeşilay’ın kapasitesi artırılmalı
Öneriler bölümünde ülkemizin bağımlılıklarla mücadele stratejisine yönelik 20 öneri sıralandıktan sonra Yeşilay’la ilgili tespitlerde Yeşilay’ın bu alandaki en köklü kuruluş olmasına rağmen uzun yıllar atıl kaldığı, marka değerine uygun kurumsal ve mali kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiğine yer verildi.
Ayrıca Yeşilay’ın bağımlılarla ve risk taşıyan gruplarla yakın temas imkânı sağlayan danışma, yönlendirme ve rehberlik hizmetleri, ilk adım, tedavi ve rehabilitasyon merkezleri işletilmesi ve gençlik kampları düzenlenmesi gibi saha faaliyetlerine yönelik kapasitenin oluşturulması, kamu kaynaklarından pay ayrılması, projelerle dernek gelirlerinin artırılması, kamunun yapacağı çalışmalarda Yeşilay’ı sivil bir ortak olarak görmesi, mali imkanların yeterli olmadığı derneğin istikrarlı gelir kaynaklarına ihtiyaç duyduğu şeklinde bir takım öneriler sunuldu.