Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
4. Zümrüdüanka ödülleri sahiplerini buldu

4. Zümrüdüanka ödülleri sahiplerini buldu

Yeşilay tarafından "bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşamı" misyon edinen, söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara verilen ve bu yıl 4.’sü düzenlenen Zümrüdüanka Ödülleri" 3 Mart’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Bir asra yakın zamandır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşamı misyon edinen, söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşları Zümrüdüanka Ödülü ile ödüllendirdi. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ödül töreni, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 3 Mart’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşti.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan’ın yanı sıra, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Zümrüdüanka Ödül Töreni’nde kültür sanat dünyasından spora, akademiden siyasete, medyadan sosyal sorumluluk projeleri alanına kadar toplam 8 kategoride kişi ve kuruma “En Yeşilaycı” unvanıyla ödülleri takdim edildi.

Erdoğan: “Mücadeleyi hep birlikte yürütmeliyiz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, artık geleneksel hale gelen, geçen yıldan itibaren de ülke sınırlarını aşıp uluslararası bir boyut kazanan bu ödüllerin insanların bilinçlenmesine katkı sağladığını söyledi. Ödüle layık görülen sporcuları, sanatçıları, medya mensuplarını, akademisyenleri, kurum ve firmaları tebrik eden Erdoğan, Yeşilay Zümrüdüanka Ödülü'nün, diğer ödüllerden farklı olarak sahibine çok ciddi sorumluluklar da yüklediğini, "En Yeşilaycı" payesini taşımanın, böyle bir şerefe nail olmanın kolay bir iş olmadığını dile getirdi. Bu ödülün, başarının, emeğin, özverinin, takdirin yanında, uzun soluklu bir görev mesuliyeti demek olduğunu ifade eden Erdoğan, her bir ödül sahibinin iş ve özel hayatında bundan sonra çok daha dikkatli bir şekilde hareket edeceğine inandığını söyledi.

Bu ödül organizasyonunu, her yıl başarıyla tertip eden başta Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk olmak üzere herkesi gönülden tebrik ettiğini belirten Erdoğan, ayrıca her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası'nın hayırlara vesile olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1920 yılından bu yana bağımlılıklar ve zararlı alışkanlıklarla mücadele eden Yeşilay'ın 97. yaşını kutlayarak, ebediyete irtihal eden tüm hizmetkârlarını da rahmetle andı. Yaklaşık bir asırlık tecrübeyle yoluna devam eden Yeşilay'a, üstlendiği görevlerden başarılar dileyen Erdoğan, Ordinaryus Prof. Dr. Mazhar Osman'dan Eşref Edib'e, Şeyhülislam İbrahim Haydari Efendi'den Prof. Dr. Ayhan Songar'a kadar, Yeşilay'ın gönüllerde taht kurmasını sağlayan herkesi şükranla yâd ettiğini belirtti.

Yeşilay'ın sadece ülke sınırları içinde faaliyet göstermediğini hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin marka kuruluşu olarak dünyanın farklı yerlerinde Yeşilay derneklerinin kurulmasına, kapasitelerinin arttırılmasına rehberlik ettiğini söyledi. Yeşilay'ın birçok ülkede alkol, tütün, uyuşturucu madde, kumar gibi zararlı alışkanlıklarla ve teknoloji bağımlılığıyla mücadelenin adeta bayraktarlığını yaptığını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Risk gruplarını belirleyerek, farklı araçları devreye alan Yeşilay çocuklara ve gençlere öncelik vererek çalışmalarını sürdürüyor. 97 yıl önce din adamları, tabipler ve eğitimcilerden oluşan bir avuç gönül insanını Hilal-i Ahdar Cemiyeti altında bir araya getiren kaygılara bugün yenileri eklenmiştir. Özellikle dünden bugüne tüm emeği geçen, başkanlarından yöneticilerine kadar herkese tekrar tebriklerimi ifade etmek isterim. Bütün bu tehdit ve tehlikelerin vehameti karşısında onlar dik durdular. Zor şartlar oldu ama mücadeleden yılmadılar. Bu mücadeleyi sürdürdüler. İnanıyorum ki bundan sonra da mevcut yöneticiler aynı şekilde bu mücadeleyi sürdürecekler ve böylece bu mücadeleden ben başarıyla çıkacağımıza inanıyorum."

Erdoğan: “Herkesi bağımlılıkla mücadele için söz vermeye davet ediyorum”
Savaşların sadece cephede olmadığını dile getiren Erdoğan, "Asıl savaş, manevi toplumsal alanda verilendir. Zira milleti çözen, devleti çökerten asıl saha burasıdır, maneviyat alanıdır, medeniyet alanıdır, kültür alanıdır. Bu değerleri kaybederseniz çökersiniz. İçtimai yapısı bozulan, değerler hiyerarşisi alt üst olan, uğruna mücadele edecek hiçbir kutsalı kalmayan bir milleti, bir kez değil her zaman mağlup edersiniz" dedi. Yerli ve milli bir gençlik için herkesin gayret göstermesinin şart olduğunu söyleyen Erdoğan; “Bizler bağımlılıkla mücadelede kararlığın sözünü veriyoruz ve herkesi de söz vermeye davet ediyoruz” şeklinde çağrıda bulundu.

“Bağımlılıklarla mücadele için verdiğimiz sözü tutuyoruz”
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, törende yaptığı konuşmada, 
Gençliğimizi, geleceğimizi bağımlılık gibi bir tehlikeden korumak için geçmişin birikimi ve deneyimlerinden faydalanarak yolumuzu çiziyoruz. Çalışmalarımızı toplumun en kılcal damarlarından uluslararası arenaya kadar ulaştırmak için çabalıyoruz. Aslında bir söz veriyoruz; bağımlılıklardan uzak, sağlıklı, huzurlu, sevgi dolu, bilgili, kendinden emin bir toplum için söz veriyoruz” dedi.

Desteklerinden ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Öztürk, yaşam tarzlarıyla topluma örnek olarak Zümrüdüanka Ödülüne layık görülen “En Yeşilaycı” kişi ve kurumları da kutladı.

Bu yılki Yeşilay Haftası’nda yüzbinlerce Yeşilay gönüllüsü ile meydanlarda olacaklarını ve bağımlılıklardan uzak durmak ve sağlıklı yaşam için  “SEN DE SÖZ VER” diyeceklerini söyleyen Öztürk konuşmasına şöyle devam etti; “1920 yılının zorlu zamanlarında, gelecekteki tehlikeyi öngören vatanseverlerimizin bağımlılıkla mücadele etmek için kurduğu Yeşilayımız artık 97 yaşında! Bir asra yaklaşıyoruz. Dünyanın bağımlılıklar konusunda en eski ve tek sivil toplum kuruluşuyuz. Yeşilayımızın 97. yaşını kutladığımız bu haftada Yeşilay’a bugüne kadar emek vermiş, ahirete irtihal eden tüm büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara da şükranla hayırlı uzun ömürler diliyorum. Siz Yeşilay dostlarımıza da bu vesileyle desteklerden ötürü yürek dolusu teşekkür ediyorum. Zümrüdüanka Ödülüne layık görülen tüm isim ve kurumlarımızı da ayrıca tebrik ediyorum. Bağımlılıklarla mücadelemize destek olan tüm Yeşilaycılarla yarınlara daha kararlı ve umutla bakıyoruz” şeklinde konuştu.

Ödüller sahiplerini buldu
Törende; akademi dalında Prof. Dr. Kültegin Ögel’e, sanat dalında İsmail Acar’a, siyaset dalında Başbakan Binali Yıldırım’a, medya dalında Ertem Şener’e, spor dalında Şahika Ercümen’e, sosyal sorumluluk dalında Koleksiyon Mobilya’ya ve Habertürk Gazetesi’ne ödülleri takdim edildi.

Uluslararası Mücadele Ödülü ise Amerikalı Profesör George De Leon’a verilirken, yaşadıkları yerde sigaraya karşı topyekûn örnek bir mücadele yürüten Bitlis-Hizan’ın Çayır Köyü, Kastamonu – Taşköprü’ye bağlı Ortaöz Köyü, Şanlıurfa’ya bağlı Akçamescit Mahallesi özel ödüle layık görüldü.

ZÜMRÜDÜANKA ÖDÜLÜ KAZANLAR
Akademi / Prof. Dr. Kültegin Ögel: 
Bağımlılık üzerine hem akademisyen, hem dernek yöneticisi hem de uzmanlık alanı gereği mücadeleleriyle de tanınan Ögel, motivasyonel görüşme tekniği ve farkındalık terapisi üzerine de çalışmaktadır. Kısa adıyla SAMBA olan Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi programının kurucusu ve Yeşilay’ın alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal destek verdiği YEDAM’ın danışmanıdır.

Sanat / İsmail Acar: Türk çağdaş sanatının öncü isimlerinden ressam, enstelasyon ve illüstrasyoncu. Ulusal ve uluslararası arenada yaptığı çalışmalarla tanınan sanatçı, 35 kişisel sergi, 40’tan fazla da karma sergide yer aldı. Uzun yıllardır, yaptığı tüm sergilerden elde edilen gelirlerin bir kısmını sosyal sorumluluk projelerine aktarıyor. Yeşilay başta olmak üzere, Türkiye’de ve yurtdışında faaliyet gösteren birçok vakıf ve sosyal yardım kuruluşlarına destek veriyor.

Siyaset / Başbakan Binali Yıldırım: Uyuşturucuyla topyekûn mücadele için, Başbakanlık altında kurulan, Yeşilay’ın da tek sivil toplum kuruluşu olarak yer aldığı Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulunun eylemleri kapsamında; önleme, koruma, tedavi ve operasyon çalışmalarını yakından takip etmiştir. Bu alanda Türkiye’de büyük bir yol kat edilmesini sağlayan Yıldırım, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanlığını da yürütüyor.

Medya / Ertem Şener: Sosyal sorumluluk ve insani yardım projelerinde yer alan Şener çocukların spora yönlendirilmesi çalışmalarına destek veriyor. Dünyanın en iyi futbol kulüplerinden biri olan Arsenal Futbol Kulübü’nün Türkiye’de okulunu açan Şener, bu okulla Türkiye’de doğru futbol eğitimi açısından çocuk-futbol-sağlık ilişkisini güçlendirilmesine katkı sağladı. Yeşilay’a olan destekleri etkinliklerinin yanı sıra hem medyada hem de sosyal medyada güçlü bir şekilde devam ediyor.

Uluslararası Mücadele Ödülü / Prof. George De Leon: Newyork Üniversitesi Tıp Fakültesinde Psikiyatri Ana Bilim Dalında Klinik Psikolog olarak görev yapıyor. Madde bağımlığı tedavisinde terapötik topluluk modelinin kurucusu ve geliştiricisidir. Terapötik Topluluk bağımlıların toplumdan kopmadan, sosyal hayata dâhil olarak ve yaşam becerilerini kazanarak rehabilite olmasını sağlayan bir yaklaşım modelidir. De Leon, bugüne kadar yüzlerce psikiyatrist, psikolog, hemşire, sosyal görevli ve diğer sağlık uzmanlarına terapötik topluluk tedavisi hakkında eğitim verdi. Terapötik Topluluk kitabının yazarı da olan De Leon, bu model hakkında birçok bilimsel makale yayınladı. Bu uygulama uluslararası arenada önemli bir rehabilitasyon modeli olarak kabul görmüş ve pek çok ülkede bağımlılık tedavisinde uygulamaya alınmıştır.

Spor / Şahika Ercümen: Milli serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu olan Ercümen aynı zamanda dünya serbest dalış rekortmenidir. Sağlıklı yaşam, doğru beslenme ve diyet üzerine eğitimler de veren Ercümen, profesyonel serbest dalgıç olmanın yanı sıra serbest dalış eğitmenliği, motivasyon ve başarı konuşmacılığı ve TV program sunuculuğu yapıyor. Yeşilay’ın tüm faaliyetlerinde yer alarak, destek vermiştir. Ayrıca Yeşilay için özel dalış yapan Ercümen, güçlü bir Yeşilay gönüllüsüdür.

Sosyal sorumluluk / Koleksiyon Mobilya: Koleksiyon Mobilya, sosyal sorumluluk gereği birçok dernek, okul ve yurdun ihtiyaçlarını karşılayarak destek olmaya çalışan bir firmadır. Yeşilay’ın bağımlılar ve ailelerine rehabilitasyon desteği için açmış olduğu YEDAM’ın Cerrahpaşa ve Urfa/Eyyübiye merkezlerinin mobilya destekçisi oldu.

Özel Ödül
Çayır Köyü / Bitlis-Hizan, Ortaöz Köyü / Taşköprü-Kastamonu, Akçamescit Mahallesi /Merkez-Şanlıurfa

Ülkemizin 3 farklı ilinden, biri mahalle olmuş 3 köyümüz yaşadıkları yerde sigaraya karşı önemli adımlar atmıştır. Kastamonu, Taşköprü’ye bağlı Ortaöz Köyü’nde 8 yıldır sigara içilmemektedir. Türkiye’nin en titiz köylerinden biri olarak bilinen Bitlis, Hizan’a bağlı Çayır köyünde ise köy ahalisi sigara içmemekte, dışarıdan gelenlerin de köyde sigara içmesine müsaade etmemektedir. Dumansız köy olarak da bilinen Şanlıurfa Merkez’e bağlı Akçamescit mahallesinde de sigara içilmesine izin verilmemektedir. Bu köylerimizde sigarayı bırakmaya yönelik çalışmalar yapılmaya devam etmekte, sigara içen damat adayına da kız verilmemektedir.

Habertürk Gazetesi: Habertürk Gazetesi 4 Şubat’ta Yeşilay’ın sigara ihlallerinin tek tuşla bildirildiği Yeşil Dedektör uygulamasını, “Yeşilay Butonu” başlığıyla manşete taşımış, bu uygulamanın tanıtımına büyük ölçüde sahip çıkarak, sorumlu medyacılığa örnek olmuştur.