Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  77 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 77 / 84 Next Page
Page Background

TEMMUZ 2019 77

750 gram yağsız iri kıyma (küçük sotelik)

2,5 kilogram olgun etli

domates

100 gram yeşil biber

3 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağ

1 çay kaşığı karabiber

6 adet hazır baklava hamuru

240 gram toz Antep fıstığı

250 gram kay-

mak

50 gram sahan kaymağı

250 gram sade yağ

Kaymağı için:

230 ml süt

20 gram irmik

Şerbeti için:

600 gram toz şeker

350 ml su

3 damla limon suyu

YARIM TAVA (6 Kişilik)

DOLANGEL (6 Kişilik)

Hazırlanışı:

Domatesler közlenir, kabukları soyulup iyice kıyılır ve

tuzu ilave edilir. Servis yapılacak yayvan bir kaba alınır. Suyu hafif

çekilmesi için kısık ateşte bir taşım pişirilir. Et tencereye konulup

bir fincan su ilave edilerek suyunu salıp çekinceye kadar kapağı ka-

palı olarak ara sıra karıştırılarak kavrulur. Et suyunu çektiği esnada

tuzu ve yağı da eklenip 20 dakika kurutulmadan hafif geçkin olarak

kavrulur. Servis kabında sıcak olarak bekletilen domateslerin üze-

rine, kıyma sıcak olarak eşit miktarda yayılır. Tohumları çıkarılıp

çok küçük doğranan biberler ve karabiberler ilave edilir.

Aşçının notu:

Arzu edenler yağlı kıyma ile sade yağı azaltarak da

bu tavayı yapabilir. Yine 1-2 adet közlenmiş patlıcanı ince kıyıp bu

yemeğe ilave edebilir. Bu isimle, çok farklı yapılan başka tarifler de

vardır. Yanında yufka ekmek veya sıcak pide ekmeği, yeşil biber ve

ayran tavsiye edilir.

Kaymağın hazırlanışı:

Süt bir kazana boşaltılıp kaynayana kadar bek-

lenir. Kaynayan sütün içine irmiği ilave edip koyulaşıncaya kadar tel çır-

pıcı ile karıştırılır. Koyu kıvama geldiğinde ocaktan alınır ve soğumaya

bırakılır. Soğuduktan sonra içerisine sahan kaymağı katılıp karıştırılır.

Kaymak hazır olduğunda şanti torbasına doldurulur.

Şerbetin hazırlanışı:

Bir kazana belirtilen ölçülerde su ve şeker konulur.

Şerbet kaynayınca limonu sıkılır. 3-4 dakika kaynamaya bırakılır ve son-

ra ocaktan alınır.

Dolangelin hazırlanışı:

Baklava hamurunun bir yaprağının ortasını

katladıktan sonra şanti torbasına doldurulan kaymak kalem kalınlığın-

da baklava hamurunun ortasına sıkılır. 40 gram fıstık ortaya serpiştirilir.

Sade yağ ısıtılır ve ısıtılan yağ fırça yardımı ile az miktarda serpiştirilir. İç

tamamlandıktan sonra önce bir ucundan sonra diğer ucundan kapatı-

lıp yuvarlak şekilde dolanır. Dolangeller altı yağlanmış tepsiye bir milim

aralıklarla dizilip üstüne fırça ile yağ sürüldükten sonra 180°C ısıtılmış fı-

rında pişmeye bırakılır. Yüzü pembeleşinceye kadar pişirilen dolangeller

sıcak haldeyken üzerine sıcak şerbet gezdirilerek servis edilir.

Aşçının notu:

Üzerine toz badem ya da toz fıstık serpiştirilerek de servis

edilebilir.