Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  76 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 76 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

76

Yemeğin sanatadönüştüğü

Gaziantepmutfağından seçmeler

Mutfak Sanatları Merkezi Gaziantep Başkanı, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES)

Başdanışmanı, Gaziantep Mutfağı televizyon programı hazırlayıcısı ve sunucusu Executive

Chef Doğa Çitçi’nin, ünü dünyayı saran şehrimizin mutfağına özgü hepsi birbirinden lezzetli

tariflerini bir araya getirdik.

1,5 kilogram topak patlıcan

600 gram az yağlı zırh kıyması

500

gram olgun domates

1 adet kırmızı biber

1 adet yeşil biber

1

adet büyük kuru soğan

1 adet küçük limonun suyu

2 küçük diş

sarımsak

3 adet kesme şeker

Yarım yemek kaşığı domates salçası

Yarım yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı sade yağ ya da

tereyağı

2 çay kaşığı karabiber

1.5 kilogram iri yeşil erik

400 gram yağsız küçük kuşbaşı et

1 adet

kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım yemek kaşığı biber

salçası

1 baş dişlenmiş taze sarımsak

1 yemek kaşığı sade yağ veya

tereyağı

1 yemek kaşığı şeker

1 çay kaşığı karabiber

KİLİS KEBABI (6 Kişilik)

ERİK TAVASI (6 Kişilik)

Hazırlanışı:

Patlıcanlar tamamen soyulduktan sonra boyuna ikiye kesilir,

iri mekik şeklinde dilimlenmiş parçalara bölünür. Kararmaması için so-

ğuk suda bekletilir. Etten ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. İki patlıcan

arasına bir et gelecek şekilde, mangala sığacak boyda kuşbaşı kebap şişi-

ne saplanır. Alevi bitmiş, harı geçmiş mangalda etlerin rengi dönünceye

kadar yüzleri yanmadan pişirilir. Yağ ile ince kıyılıp soldurulan soğan ve

biberlerin olduğu tencereye ilave edilir. Patlıcan ve etler zedelenmeden

4-5 dakika birlikte yeniden silkelenerek kavrulur. Üzerine yüzünü aşma-

yacak kadar sıcak su, salçalar, ince kıyılmış sarımsak ve üzerine domates

ilave edilir. Yeterli tuz, şeker ve az karabiber eklenip kısık ateşte sebzeler

yumuşayıncaya 25-30 dakika kadar pişirilip servis kabına alınır. Kalan

karabiber üzerine eklenir.

Aşçının notu:

Patlıcan soyulduktan sonra, saplanıp hemen pişirilmezse,

kararmaması için suda bekletilmelidir. Bu yemekte topak, Antep veya

Adana patlıcanı kullanılmalıdır. Kemer patlıcan çok çabuk yumuşar ve

kararır.

Hazırlanışı:

Tencereye bir fincan su ilave edilerek konulan et, suyunu

salıp çekinceye kadar ara sıra karıştırılarak ağzı kapalı olarak hafif ateşte

pişirilir. İçine yağ ve ince kıyılmış soğan ilave edilip kısa süre kavrulur.

Üzerini az aşacak sıcak su, salçalar ve tuzu ekleyip, kısık ateşte pişmeye

bırakılır. Et pişmeye yakın, iri parçalara bölünen sarımsaklar ve şeker

eklenir. Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bıçakta 2-3 parça

halinde çekirdeklerinden ayırtılan erikler ilave edilir. Tuzu kontrol edile-

rek 10 dakika daha erikler hafif yumuşayıncaya kadar pişirilir. 5 dakika

dinlendirilip servis kabına alınan yemeğin üzerine karabiberi ilave edilir.