Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  62 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 62 / 84 Next Page
Page Background

alışverişe davet ediyor. Çarşıda

yaşam, gün doğmadan

başlayıp geç saatlere kadar

devam ediyor.

BEŞİKTAŞ BALIK PAZARI

Karşımızda şehrin

The Chicago

Athenaeum: Museum of

Archictecture&Design

Award ödülüne değer

görülen çarşısı Beşiktaş

Balık Pazarı. Beşiktaşlıların

mahallelerini iyileştirme

talepleri doğrultusunda 2008

yılında yenilenen pazar,

yoğunluğuna rağmen mahalle

hayatının sürdüğü bölgenin

bu özelliğiyle bütünleşen

mimarisiyle dikkat çekiyor.

Taze balık almak isteyenler

için önemli bir durak olan

pazar alanı, deniz kabuğuna

benzeyen çatısıyla ikonik bir

görünüme sahip. Beşiktaş

Balık Pazarı’nın albenisi

tezgâhları süsleyen taze

balıklardan kaynaklandığı

kadar çarşının etrafında 24

saat akıp giden kıpır kıpır

mahalle hayatından da

kaynaklanıyor. Dolayısıyla

balığınızı, salata malzemenizi

Karaköy’e, Üsküdar’a, Bakırköy’e

uğramadık bile. İlaveten her

semtin elbette kendine göre

güvenilir, sevilir balıkçıları da

var. Hepsi de gezilip görülesi.

Yerimiz dar olduğu için biz

şimdilik sözümüzü burada

noktalıyor, size sofralarınızdan

eksik olmayacak, bol balıklı

ziyafetler diliyoruz.

alıp doğruca evin yolunu

tutmak zor olabilir. Alışverişe

değil gezmeye geldiyseniz,

o zaman gönül rahatlığıyla

civardaki mekânlardan birine

oturup balığınızın tadını

çıkarabilirsiniz.

İstanbul’un birbirinden güzel

balık pazarları elbette bunlarla

sınırlı değil. Daha Sarıyer’e,

"Kasım ayında hangi balık yenir?" dediğinizde cevap belli: Uskumru.

Ekmek arası balığın başrolü uskumru tam da bu ayda yenir. "Levrek ve

mercan yemeden mevsimi geçti" diye üzülmeyin, onları da afiyetle yiye-

bilirsiniz. Aralık ayının vazgeçilmez balığıdır tek lokmalık hamsi. Hamsi

yemeye ocak ayında da devam! Tavası da ızgarası da parmakları yedir-

tecek kadar güzeldir bu mevsimde. Levrek, mercan, palamut da bu ay

lezzetini korumaya devam ediyor. Şubat, balıkların en bol olduğu aylar-

dan. Mezgit, torik, hamsi, gümüş, izmarit, mersin... Mart balıkları kalkan,

mezgit ve gümüştür. Nisanın en lezzetli balıkları ise izmarit ve mezgittir.

Mayısla birlikte havalar ısınır, balıklar azalır. Gümüş ya da morina da iyi

seçenekler... Haziranda sardalya tüm lezzetiyle bekler balıkçı tezgâhların-

da... Temmuzda sarıağız, orfoz, trança gibi adını sık duymadığımız ama

tadını unutamayacağımız lezzetler gelir. Ağustosta çingene palamudu dü-

şer tezgâha. Ve eylül – ekim palamuda doyma aylarımızdır!

HANGİ BALIKNEZAMANYENMELİ?

'Kasım ayında hangi

balık yenir?' dediğinizde

cevap belli: Uskumru.

Ekmek arası balığın

başrolü uskumru tam da bu ayda yenir.

kültür

Yeşilay

62