Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  60 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 60 / 84 Next Page
Page Background

Kim ne derse desin, İstanbul demek biraz da balık demektir. Hele bir de balığın tammevsimiyse,

sofralar iyice şenlenir. Siz de bu şehri en iyi anlatan lezzetin balık olduğunu düşünüyor ve illa ki

balık diyorsanız şehrin en güzel balık pazarları sizi bekliyor. İşte bizim “mutlaka” dediklerimiz ve

mevsimine göre balık takvimi…

İSTANBUL’DABALIĞIN İZİNDE…

E

ylül ayıyla birlikte

nihayet sofralarımız

palamutla, barbunla

şenlendi. Bu sezon bol bol

balık yiyeceğiz. Yanına da bol

roka, bol soğan, bolca limon…

Şimdiden hepimize şifa olsun!

Ancak küçük bir parantez

açalım: Balığı sadece lezzet

olarak görmeyip onu aynı

zamanda sağlığımız için çok

değerli bir besin kaynağı ve

denizlerdeki ekosistemin en

önemli unsurlarından biri

olarak kabul etmek hepimizin

en önemli sorumluluklarından

biri. Bu nedenle balık tüketirken

“balık takvimine” sadık kalmak

hem sevdiğimiz lezzetten en

getiriyoruz; hangi ayda hangi

balığı tüketeceğimize dikkat

edip hem sağlığımızı hem de

denizlerimizdeki ekosistemi

destekliyoruz!

Balık çarşıları demişken

İstanbul’un o meşhur

pazarlarına da bir değinelim.

Biliyoruz, artık balık denince

İstanbul’da akan sular

durmuyor. 50 yıl öncesinin

balık zenginliğine, o zenginlik

etrafında şekillenen koca

bir kültüre rastlamak bugün

çok zor. Yaşar Kemal’in

“Görülmemiş Lüfer Akını” diye

anlattığı günler çok eskilerde ve

Ara Güler fotoğraflarında kaldı.

Ama lüferin hâlâ İstanbul

Boğazı’na küsmemiş olması

bizim için bir ufak teselli.

Çok şükür ki onu ve diğer

üst seviyede yararlanıp sağlığımıza

önemli bir katkı sağlayacak

hem de doğru balığı doğru

zamanda tüketmek ekosistemin

korunmasına yardımcı olacaktır,

aklınızda olsun.

Çoğu insan için balık takvimsiz

bir lezzettir, oysa onun da tıpkı

sebzeler, meyvelerde olduğu

gibi bir doğru zamanı vardır.

Zamanından önce ya da sonra

tüketilen balık, hem lezzet

hem de besin değeri açısından

eksiktir. Nasıl ki eylül, ekim

palamut mevsimiyse bu aylarda

hamsi yemememiz gerektiğini

bilmemiz gerekir, çünkü hamsi

kasımdan önce yeterince

büyüyüp yağlanmaz. Öyleyse

ne yapıyoruz? Balık çarşılarını,

tezgâhlarını dolaşırken

aklımıza hep balık takvimini

Gökçe ÇİÇEK

kültür

Yeşilay

60