Background Image
Previous Page  78 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 78 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

78

SOFRALARINIZA

ŞEFTEN

ÖZEL…

Ĵiv -iÀŽ>˜ œâŽÕÀ̽՘

ÜvÀ>>Àh˜hâh Ài˜Ži˜`ˆÀˆÀŽi˜

`>“>Ž>Àh˜hâh `>

Ůi˜i˜`ˆÀiViŽ XœŽ

Ÿâi Ì>ÀˆyiÀˆ˜ˆ LˆÀ

>À>Þ> }ïÀ`ˆŽ°

Hazırlanışı

:

Bir tencere içerisinde tereyağı

kızdırıldıktan sonra iri doğranmış kuzu

eti suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Et

pişerken ayvalar soyulup et büyüklüğünde doğ-

ranır ve tencereye ilave edilir. Pekmez ve baharatlar

da ilave edilip, pekmez çektikten sonra ocaktan alınır.

Milföy hamurları su bardağı ile halka şeklinde kesildik-

ten sonra dört adetinin ortası çay bardağı ile kesilir. Su

bardağı ile kesilen hamurlara yumurta akı sürüldükten

sonra üzerine çay bardağı ile ortası kesilmiş simit

şeklinde olanlar kapatılıp 150 derecede önceden ısı-

tılmış fırında 20 dakika pişirilir ve yuva şeklinde

olması sağlanır. Hazırlanan kuzulu karışım

bu milföy yuvası içerisine doldurula-

rak servis edilir.

Hazırlanışı

:

Kuru soğan piyazlık (jülyen) doğra-

nıp çok kısık ateşte yarım çay bardağı zeytin-

yağında yahni gibi kavrulur. Lüfer balıkları filetola-

ra ayrılıp kılçıkları bir cımbızla çekilir. Baklava yufkaları

balığın boyunu biraz geçecek kalınlıkta uzunlamasına kesilir.

Diğer bir tavada kalan zeytinyağı kızdırılıp balıklar sadece renk

alacak şekilde kızartılır. Her bir balık için üçer kat yufka tezgaha

konulur. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yufkanın çok

çabuk kurumasıdır, bu nedenle fazla açıkta bırakılmamalıdır. Balıklar

yufkanın başlangıç noktasına konulur, ortasına kavrulan soğandan

da konulduktan sonra üzerine küçük katlar halinde yufka kapatılır.

Fırın tepsisine alınır ve üzerine tereyağı sürülüp 180 derecede üzeri

kızarıncaya kadar pişirilir. Patates sotesi için tümmalzemeler eşit

büyüklükte iri küp şeklinde doğranır. Tavaya alınan tereyağı

kızdırıldıktan sonra ilk olarak sarımsak daha sonra ise

soğan, biberler ve patates sırasıyla eklenip sotelen-

dikten ve tuz ve karabiber ile tatlandırıldıktan

sonra balıkla birlikte servis edilir.

O

2 adet lüfer balığı

O

2 adet kuru soğan

O

12

adet baklava yufkası

O

1 çay bardağı zeytinyağı

O

1 yemek kaşığı tereyağı

O

Yarım çay kaşığı

karabiber

O

1 çay kaşığı tuz

Patates sotesi için:

O

4 adet haşlanmış patates

O

1 adet soğan

O

1 yemek kaşığı tereyağı

O

1 diş sarımsak

O

Yarım adet sarı dolmalık biber

O

Yarım

adet kırmızı dolmalık biber

O

1 çay

kaşığı tuz

O

1 çay kaşığı

karabiber

O

Yarım kilo kuzu eti

O

2 adet

ayva

O

1 çay bardağı pekmez

O

2 yemek kaşığı tereyağı

O

Bir

tutam taze fesleğen

O

1 çay

kaşığı tuz

O

8 adet milföy

hamuru

O

1 adet

yumurta akı

BAKLAVA

YUFKASINA SARILI

LÜFER BALIĞI (4 Kişilik)

PEKMEZLİ VE

AYVALI KUZU (4 Kişilik)