Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  71 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 71 / 84 Next Page
Page Background

SAĞLIKLI BESLENMENİN

BAŞ TACI

Akdeniz tipi beslenmenin

insan sağlığı için en doğru yol

olduğunun tümdünya tarafından

kabul edileli uzun yıllar oldu.

Bu beslenme anlayışına göre her

gün tüketilmesi gereken önemli

besinlerin arasında zeytin ve

zeytinyağı yer alıyor. Damağımıza

lezzet, soframıza renk katan bu

mucizevi lezzetleri, “şifa niyetine”

yiyip doğaya teşekkürlerimizi

sunmak için birçok sebep var. Kalp

ve damar hastalıkları üzerindeki

olumlu etkisi zeytinyağını sağlıklı

beslenmede çok önemli kılıyor.

Zeytinyağı kandaki LDL denilen

kötü huylu kolesterolü temizlerken

iyi huylu kolesterol olan HDL’yi

yükselten bir etki yapıyor. İçinde A,

D, E, K vitaminleri, kalsiyum, fosfor,

potasyum, kükürt, magnezyum, az

miktarlarda demir, bakır, manganez

gibi mineralleri barındırıyor.

Kemik gelişimi ve sağlığı için temel

vitamin olan D vitamininin doğal

yollarla alınabilecek fazlaca kaynağı

olmadığını, E vitamininin hücreleri

gençleştirici etkisi, doğurganlık

özelliklerine olumlu katkısı gibi

durumları hatırlarsak zeytinyağının

önemini daha iyi kavramış oluruz.

Zeytinyağı sindirim için gerekli

olan salgıları da olumlu yönde

etkiliyor. Diyette olanların yağdan

uzak durmaları konusundaki bilgi,

iş zeytinyağına gelince değişiyor.

Her türlü olumlu etkisini düşünerek

diyette bile alınması gereken bir

besin zeytinyağı. Yaşlanma etkilerini

geciktirdiği bilinen zeytinyağı,

saçları uzatıp cilt kırışıklarını

gideriyor. Limonla karıştırılıp

cilde sürüldüğünde güneşte tenin

sağlıklı bronzlaşmasını sağlayıp cildi

koruyor. Bu anlamda zeytinyağı,

yüzyıllar boyu kadınların güzellik

sırrı olmuş diyebiliriz.

Kalp ve damar

hastalıkları üzerindeki

olumlu etkisi

zeytinyağını sağlıklı

beslenmede çok

önemli kılıyor.

MERAKLISI

İÇİN İKİ

ÖNERİ

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Ege’nin doğayla barışık,

özgünlüğünü kaybetmemiş

köylerinden biri Adatepe.

Doğal güzellikleri ve kültürel

dokusuyla misafirlerinin

kalbini kazanan Adatepe,

zeytinyağı müzesiyle de dikkat

çekiyor. Müzede zeytinyağı

teknolojisinin Romalılardan

bu yana geçirdiği evreleri ve

zeytinyağı üretimini görmeniz

mümkün. Türkiye zeytincilik

tarihine ilişkin pek çok objeyi

barındıranmüzede eski

zeytinyağı şişeleri, etiketleri,

üretimde kullanılan çeşitli

aletler görülebilir. Dilerseniz

müzenin bahçesinde geleneksel

usulle zeytinyağı sabunun nasıl

yapıldığını uygulamalı olarak

da görebilirsiniz.

Ölmez Ağacın Peşinde /

Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı

Artun Ünsal

Artun Ünsal Kuran-ı Kerim'de de adı

geçen zeytin ağacının, meyvesinin

ve yağının serüvenini anlatıyor bu

kitapta; zeytinin anayurdu olan

Akdeniz coğrafyası içinde önemli

bir yer tutan Anadolu’daki büyük

serüvenini. İlkçağlarda zeytinyağı

elde edilişinden günümüzde

zeytinyağı teknolojisine, ağacının

tarımsal özelliklerinden bugünkü

ekonomik hayat içindeki yerine

kadar zeytinimizi ve zeytinyağımızı

tüm yönleriyle kuşatan bu kitap, o

altın sıvıya ilişkin bilgi dağarcığımızı

alabildiğine genişletiyor.

ARALIK 2017 71