SAĞLIKLI BESLENMENİN
BAŞ TACI
Akdeniz tipi beslenmenin
insan sağlığı için en doğru yol
olduğunun tümdünya tarafından
kabul edileli uzun yıllar oldu.
Bu beslenme anlayışına göre her
gün tüketilmesi gereken önemli
besinlerin arasında zeytin ve
zeytinyağı yer alıyor. Damağımıza
lezzet, soframıza renk katan bu
mucizevi lezzetleri, “şifa niyetine”
yiyip doğaya teşekkürlerimizi
sunmak için birçok sebep var. Kalp
ve damar hastalıkları üzerindeki
olumlu etkisi zeytinyağını sağlıklı
beslenmede çok önemli kılıyor.
Zeytinyağı kandaki LDL denilen
kötü huylu kolesterolü temizlerken
iyi huylu kolesterol olan HDL’yi
yükselten bir etki yapıyor. İçinde A,
D, E, K vitaminleri, kalsiyum, fosfor,
potasyum, kükürt, magnezyum, az
miktarlarda demir, bakır, manganez
gibi mineralleri barındırıyor.
Kemik gelişimi ve sağlığı için temel
vitamin olan D vitamininin doğal
yollarla alınabilecek fazlaca kaynağı
olmadığını, E vitamininin hücreleri
gençleştirici etkisi, doğurganlık
özelliklerine olumlu katkısı gibi
durumları hatırlarsak zeytinyağının
önemini daha iyi kavramış oluruz.
Zeytinyağı sindirim için gerekli
olan salgıları da olumlu yönde
etkiliyor. Diyette olanların yağdan
uzak durmaları konusundaki bilgi,
iş zeytinyağına gelince değişiyor.
Her türlü olumlu etkisini düşünerek
diyette bile alınması gereken bir
besin zeytinyağı. Yaşlanma etkilerini
geciktirdiği bilinen zeytinyağı,
saçları uzatıp cilt kırışıklarını
gideriyor. Limonla karıştırılıp
cilde sürüldüğünde güneşte tenin
sağlıklı bronzlaşmasını sağlayıp cildi
koruyor. Bu anlamda zeytinyağı,
yüzyıllar boyu kadınların güzellik
sırrı olmuş diyebiliriz.
Kalp ve damar
hastalıkları üzerindeki
olumlu etkisi
zeytinyağını sağlıklı
beslenmede çok
önemli kılıyor.
MERAKLISI
İÇİN İKİ
ÖNERİ
Adatepe Zeytinyağı Müzesi
Ege’nin doğayla barışık,
özgünlüğünü kaybetmemiş
köylerinden biri Adatepe.
Doğal güzellikleri ve kültürel
dokusuyla misafirlerinin
kalbini kazanan Adatepe,
zeytinyağı müzesiyle de dikkat
çekiyor. Müzede zeytinyağı
teknolojisinin Romalılardan
bu yana geçirdiği evreleri ve
zeytinyağı üretimini görmeniz
mümkün. Türkiye zeytincilik
tarihine ilişkin pek çok objeyi
barındıranmüzede eski
zeytinyağı şişeleri, etiketleri,
üretimde kullanılan çeşitli
aletler görülebilir. Dilerseniz
müzenin bahçesinde geleneksel
usulle zeytinyağı sabunun nasıl
yapıldığını uygulamalı olarak
da görebilirsiniz.
Ölmez Ağacın Peşinde /
Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı
Artun Ünsal
Artun Ünsal Kuran-ı Kerim'de de adı
geçen zeytin ağacının, meyvesinin
ve yağının serüvenini anlatıyor bu
kitapta; zeytinin anayurdu olan
Akdeniz coğrafyası içinde önemli
bir yer tutan Anadolu’daki büyük
serüvenini. İlkçağlarda zeytinyağı
elde edilişinden günümüzde
zeytinyağı teknolojisine, ağacının
tarımsal özelliklerinden bugünkü
ekonomik hayat içindeki yerine
kadar zeytinimizi ve zeytinyağımızı
tüm yönleriyle kuşatan bu kitap, o
altın sıvıya ilişkin bilgi dağarcığımızı
alabildiğine genişletiyor.
ARALIK 2017 71