KONYA’DA NE YENİR?
Konya’da etli ekmek yemeden olmaz... Bıçak kıyması, domates
ve maydanozdan oluşturulan harcın pideyle buluşturulmasıyla
ortaya çıkan bu eşsiz lezzet başta bilindik kıymalı pideye
benzese de, hamurun inceliği ve uzunluğu, apayrı lezzetiyle
farkını hemen hissettiriyor. Konyalıların fırın kebabı da meşhur.
Konya’nın yerel tatlarından biri de ‘sac arası’... Baklavaya
benziyor ama oldukça hafif. Kente gelenlerin demirhindi
şerbetini de mutlaka denemeleri gerekiyor.
KÜLTÜR
GEZİ
AÇIKHAVAMÜZESİ KONYA
Kentin en eski camilerinden Alaaddin Camii 793 yaşında.
Anadolu Selçuklumimarisinin Konya’daki en etkileyici
yapısı olan caminin iki renk taş vemermerden yapılmış
taç kapısı, çinili mihrabı, çini mozaik süslemeli kubbe ve
abanoz ağacındanminber bölümü insan yaratıcılığının
eşsiz örneklerinden. Selçuklu dönemi vezirlerinden
Abdullah Bin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılan
Büyük KaratayMedresesi, günümüzde Karatay Çini
Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor. 1955 yılında
müzeye dönüştürülenmedresede Selçuklular, beylikler
ve Osmanlı devirlerine ait çiniler sergileniyor. 1258
yılında hadis ilmi okutulmak üzere inşa edilen İnce
Minare ise 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’ne
dönüştürülmüş. Özellikle Uzakdoğulu turistlerin ilgi
gösterdiği İnceMinare’nin her santimetre karesinde sanatı
görmekmümkün. Çapraz tonozlu giriş bölümünden
geçilen divanhane, ortasında havuzu bulunan üzeri
kubbeli, kare planlı avlunun güney ve kuzeyinde beşik
tonozlu öğrenci hücreleri ve kubbe kasnağında kufi yazı
ile işlenen ‘El-Mülkü-Lillah’ (Mülk Allah’ındır) ve Ayet-
el Kürsi’ler hemen dikkat çekiyor. Turkuvaz renkli ve
beyaz hamurlu tuğlalarla örülüminaresiyle İnceMinare,
detaylarıyla insanı büyülüyor.
yesilay.org.tr
72
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015