Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  72 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 72 / 92 Next Page
Page Background

KONYA’DA NE YENİR?

Konya’da etli ekmek yemeden olmaz... Bıçak kıyması, domates

ve maydanozdan oluşturulan harcın pideyle buluşturulmasıyla

ortaya çıkan bu eşsiz lezzet başta bilindik kıymalı pideye

benzese de, hamurun inceliği ve uzunluğu, apayrı lezzetiyle

farkını hemen hissettiriyor. Konyalıların fırın kebabı da meşhur.

Konya’nın yerel tatlarından biri de ‘sac arası’... Baklavaya

benziyor ama oldukça hafif. Kente gelenlerin demirhindi

şerbetini de mutlaka denemeleri gerekiyor.

KÜLTÜR

GEZİ

AÇIKHAVAMÜZESİ KONYA

Kentin en eski camilerinden Alaaddin Camii 793 yaşında.

Anadolu Selçuklumimarisinin Konya’daki en etkileyici

yapısı olan caminin iki renk taş vemermerden yapılmış

taç kapısı, çinili mihrabı, çini mozaik süslemeli kubbe ve

abanoz ağacındanminber bölümü insan yaratıcılığının

eşsiz örneklerinden. Selçuklu dönemi vezirlerinden

Abdullah Bin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılan

Büyük KaratayMedresesi, günümüzde Karatay Çini

Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor. 1955 yılında

müzeye dönüştürülenmedresede Selçuklular, beylikler

ve Osmanlı devirlerine ait çiniler sergileniyor. 1258

yılında hadis ilmi okutulmak üzere inşa edilen İnce

Minare ise 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’ne

dönüştürülmüş. Özellikle Uzakdoğulu turistlerin ilgi

gösterdiği İnceMinare’nin her santimetre karesinde sanatı

görmekmümkün. Çapraz tonozlu giriş bölümünden

geçilen divanhane, ortasında havuzu bulunan üzeri

kubbeli, kare planlı avlunun güney ve kuzeyinde beşik

tonozlu öğrenci hücreleri ve kubbe kasnağında kufi yazı

ile işlenen ‘El-Mülkü-Lillah’ (Mülk Allah’ındır) ve Ayet-

el Kürsi’ler hemen dikkat çekiyor. Turkuvaz renkli ve

beyaz hamurlu tuğlalarla örülüminaresiyle İnceMinare,

detaylarıyla insanı büyülüyor.

yesilay.org.tr

72

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015