Background Image
Previous Page  71 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 71 / 84 Next Page
Page Background

bu yolla sinir sisteminin korunması ve hafızanın güçlenmesine

yardımcı oluyor. Akansel, turşunun depresyona karşı koruyucu

görevüstlendiğini devurguluyor.

Kalp-damar hastalıklarını önlüyor

Turşunun damar sağlığını korumada da etkili olduğunu vur-

gulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel,

“Turşu birçok yararlı bakteri barındırıyor ve bu bakteriler ba-

ğırsak florasını düzenliyor. Bağırsak florasındaki probiyotik

bakterilerin yoğunluğunun ve çeşidinin artması kalp damar

hastalıklarına karşı da koruyor.” diyor.

Antioksidanetkisi va

r

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok vitamin, mineral ve

antioksidan içeren turşu, soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı-

na karşı da koruyucu görev görüyor. Akansel, “Farklı sebzelerin

turşularını tüketmekvücuda alınan antioksidan çeşitliliğini artır-

dığından daha fazla fayda sağlıyor. Örneğin pancar turşusundan

polifenoller ve betalain, lahana turşusundan glukosinolat elde

edipsoğukalgınlığınakarşı kalkanoluşturabilirsiniz.” diyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, sadece sirke

ve tuzla yapılan ve koruyucu içermeyen ev turşusunun fay-

daları sıralarken, turşunun kanser hastalığına karşı koruyucu

olma özelliğine de dikkat çekiyor. “ Turşu yapımında kullanılan

sebzelerin her biri serbest radikallere karşı zengin antioksidan

Malzemeler

2 baş sarmısak

3 kg. salatalık

2,5 kg. lahana

3 lt. su

1 su bardağından bir parmak eksik,

iri taneli kaya tuzu

1 su bardağı üzüm sirkesi

Yarım çay bardağı nohut

Maydanoz, dereotu veya kereviz sapı

Yapılışı

Suyu kaynatın, tuzu attıktan sonra karıştırarak eritin.

Soğumaya bırakın. Daha sonra sirke katıp karıştırın.

Kavanoza fermantasyonu arttırmak için biraz nohut

ve antioksidan içeriği nedeniyle biraz sarmısak koyun.

Malzemeleri yerleştirirken aralara sarmısak ve nohutu serpin.

Malzemelerin hepsini koyduktan sonra suyu ekleyin. En üste

maydanoz, kereviz sapı veya dereotu koyun. Ağzını sıkıca

kapatın. Su bıraktığı için turşu kavanozunu bir kabın içine

koyun. 2-3 gün geçtikten sonra suyuna bakın, gerekirse tuz

ilave edin. Bu şekilde 2-3 hafta bekletin. Afiyet olsun.

PRATİK TURŞU TARİFİ

( 5 kg.’lık kavanoz için)

kapasiteyle mücadele ediyor. “ diyen Akansel, özelikle sarmısak

ve karnabahar turşusunda bulunan flavonoidlerin antioksidan

kapasitesinindahayüksekolduğunuvurguluyor.

Yüksek miktarda lif içeren turşunun özellikle yemekle beraber

tüketildiğinde insülin salınımını ve kan şekerini dengelediğini söy-

leyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, diyabet

hastalarını ise uyarıyor: “ Diyabet hastalığınız varsa tansiyon da

sizin için bir risk faktörü olacağından turşu yemek tansiyonunu-

zun yükselmesine neden olabilir. Bu da böbrekleriniz için bir risk

oluşturabilir.Diyabethastalarınınturşuyuçokkontrollütüketme-

si hattahiç turşu tüketmemesi gerekiyor.”

Zayıflamak isteyenler içinbirebir

Turşuda bulunan sirke kaynaklı asetik asitin vücutta yağ depo-

lamasını önlediğini vurgulayan Akansel, turşunun hemmetabo-

lizmayı hızlandırması hem de kabızlığa karşı etkili olmasıyla diyet

yapanların zayıflamasına yardımcı olduğunu sözlerine ekliyor.

Turşu ayrıca lifli bir besin olduğundan tokluk süresini uzatarak da

zayıflamaya destek oluyor. İçerisinde yer alan fermente bakteri-

lerle bağırsak sağlığını koruyan bir besin olan turşunun tüketimi,

bağırsak florasının sağlığı ve bağırsak hareketlerinin düzenli ol-

ması açısındandaönemtaşıyor.

Kimler turşu tüketmemeli?

Akansel, yüksek sodyum oranına sahip olan turşunun tansiyon,

diyabet, böbrekvemidehastalığı olanlar için temkinli yaklaşılması

gerekenbir besinolduğunuvurguluyor.

yesilay.org.tr

71

YEŞiLAY

ŞUBAT 2017