Background Image
Previous Page  9 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 52 Next Page
Page Background

Bir aynada dilimize baktığımızda

pürüzlü olduğunu görürüz. Dilimizin üst

yüzeyi “papilla” (tat alma tomurcuğu)

denilen minik çıkıntılarla kaplıdır.

Yediklerimizin tadını alabilmemiz için,

lokmalarımızın dilimizin üzerinde

erimesi gereklidir.

Tat alma tomurcuğunda özel duyu

hücreleri vardır. Bu özel duyu hücreleri

erimiş haldeki tat tanecikleri tarafından

uyarılır.

Oluşan tat uyarısı, sinirler aracılığıyla

beyne iletilir.

Yiyeceklerin kokusu da yediklerimizden

aldığımız tadı etkiler. İyi koku

alamadığımız durumlarda, yiyeceklerin

tadını da tam olarak hissedemeyiz.

Dilimizin her tarafı her tadı alsa da belli

bölgeler özelleşmiştir.

İnsanlar doğduklarında dillerinin

üzerinde yaklaşık 10 bin tat alma

hücresi bulunur. Yaşlandıkça bu

sayı 5 bine düşer. Bu da tatları

daha az hissetmelerine neden olur.

Yani yaşlı insanların “ağzının tadının

kaçması” bilimsel bir gerçektir.

Tat alma tomurcukları sıcak, soğuk

ve sert maddelerle temas ettiği

için kolay yıpranırlar. Bu nedenle

de çabuk yenilenme özelliğine

sahiptirler. 10 günde tüm tat alma

hücrelerimiz yenilenmiş olur.

Ağzımıza aldığımız bir yiyeceğin

tadını yaklaşık yarım saniye

içerisinde hissederiz.

Lokmalarımızın tadını nasıl alırız?

İlginç ama gerçek!

Mavi Kırlangıç - Mayıs

7