Background Image
Previous Page  32 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 32 / 52 Next Page
Page Background

Ülkemizde bulunan binbir çeşit

doğal bitki örtüsünden bu ay sizlere

beslenmemizde en temel gıdalardan

biri olan buğdayı tanıtacağız. Gelin,

birlikte öğrenelim!

Buğday, buğdaygiller ailesinden olan, Antarktika

kıtası hariç dünyadaki her yerde yetişen, tek

yıllık, otsu bir bitkidir. Ayrıca bu bitkinin besin

olarak yararlanılan tanesine de buğday denir.

Buğday, Türkiye’nin tüm bölgelerinde

yetiştirilir. Ama özellikle İç Anadolu

Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu

Bölgesi, buğday yetiştiriciliği

konusunda öne çıkan iki bölgedir.

Buğday dünyada en çok üretilen tahıl çeşididir.

Bunun nedeni; dünyanın pek çok yerinde

yetişmesi ve en temel besin maddesi olan

ekmeğin ham maddesi olmasıdır.

Buğday un haline getirilerek ekmek ve diğer unlu

gıdalar yapılır. Ayrıca makarna, bulgur, irmik, erişte,

bisküvi yapımında da buğdaydan faydalanılır.

Buğdayın içeriğinde A, B, C, E, K vitaminleri, demir,

kalsiyum, fosfor ve potasyum bulunur.

Türkiye, dünya buğday üretiminde 10. sırada yer

alır. Dünyada en çok buğdayı üreten ülke Çin’dir.

Buğdayın ilk ekildiği alanlar; Anadolu, İran ve

Kafkasya’dır. Buradan bütün dünyaya yayılmıştır.

Tanıyalım

Ülkemizde Nerede?

Temel besin ham maddesi

Kullanım alanları

İçinde neler var?

İlk ondayız

Ana vatanı

Buğday

30

Mavi Kırlangıç - Eylül