KASIM 2017 73
ASMA YAPRAĞINDA
HAMSİ DOLMASI
(6 kişilik)
●
1 kg hamsi
●
300 gram asma yaprağı
Hamsileri
ayıklayıp kılçığını çıkarın ve yıkayıp süzgece alın. Diğer
taraftan içi için bir tencereye piyazlık doğranmış soğan, kuşüzümü ve
sıvıyağ koyup soğanın rengi hafif dönene kadar kavurun. Dolmalık
fıstığı katıp kavurmaya devam edin. Yıkanıp süzülmüş pirinç, tuz,
karabiber ve nane katın. Şöyle bir çevirdikten sonra suyunu ilave
edin ve çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocağın altını kapatın ve
kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın. 1 adet asma yaprağını düz bir
zemine serin. Üzerine 1 adet hamsiyle 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyun.
Dolma sarar gibi sarın ve asma yaprağıyla iç harç bitene kadar işleme
devam edin. Dolmaları ızgarada önlü arkalı pişirin.
Aşçının notu:
Dilerseniz dolmaları yağlanmış tepsiye dizip önceden
ısıtılmış 200 derece fırında da pişirebilirsiniz.
HAMSİLİ MISIR EKMEĞİ
(8 kişilik)
●
300 gram hamsi
●
1’er su bardağı mısır unu,
süt, su ve un
●
1 tatlı kaşığı tozşeker
●
1 paket (10 gram) karbonat
●
1 çay kaşığı tuz
Hamsileri
ayıklayıp kılçığını çıkardıktan sonra yıkayıp süzgece
alın. Derin bir kaba mısır unu, süt ve suyu koyup pürüzsüz bir hal
alana kadar çırpın. Un, tozşeker, karbonat ve tuzu ilave edin. Tüm
malzemeyi iyice karıştırın ve yarısını yağlanmış orta büyüklükte bir
fırın tepsisine boşaltın. Hamsileri tepsideki hamurun üzerine dizin
ve kalan hamuru boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25
dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
İçi için:
●
2 adet soğan
●
1 çorba kaşığı kuşüzümü
●
1 çay bardağı sıvıyağ
●
1 su bardağı pirinç
●
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
●
Yarım demet dereotu
●
1 çay bardağı su
●
Tuz, karabiber, nane