Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yılda 168 bin çocuk sigara kurbanı!

Yılda 168 bin çocuk sigara kurbanı!

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası bir gerçeği daha gözler önüne seriyor: Pasif içicilik öldürüyor!
Yapılan araştırmalara göre sadece kullananlar değil soluyanlar da risk altında. Öyle ki yılda 600 binden fazla insan pasif içicilik nedeniyle yaşamını kaybediyor. Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk konu hakkında, “Yılda hayatını kaybeden 600 binden fazla insanın 168 bini çocuk. Halk Sağlığı Haftası’nda el birliğiyle sigaraya karşı savaşımızı ve duyarlılığımızı arttırmalıyız. Bu günler birlik olmak, mücadele etmek için önemli bir fırsattır” dedi.

Bağımlılıklara karşı asırlık mücadelesini aralıksız sürdüren öncü halk sağlığı kuruluşu Yeşilay, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’nda bir gerçeği tekrar hatırlatıyor: Pasif içicilik öldürüyor! Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) pasif içiciliğin etkilerine ilişkin hazırladığı raporda gözler önüne serilen rakamlar adeta kan donduruyor. Rapora göre her yıl 600 bin kişi pasif içicilik sebebiyle hayatını kaybediyor. Bunların üçte biri ise çocuk. Yani her yıl 168 bin çocuk, içilen sigaranın dumanına maruz kalarak yaşamını kaybediyor.

Radyasyondan daha zararlı!
Sigara dumanına maruz kalanlar başta kanser olmak üzere amfizem, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa yakalanıyor. Araştırmalar, başkalarının içtiği sigaranın dumanına sadece 30 dakika maruz kalmanın, uzun süreli sigara içildiğinde ortaya çıkan sonuçlarla aynı fiziksel etkilere sebep olduğunu gösteriyor. Ayrıca araştırmalar pasif içicilikten kaynaklanan kanser ölümleri oranının asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların tümünün toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazla olduğunu gözler önüne seriyor.

Sigaradan ölenlerin sayısı 5,7 milyon
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, toplum olarak ve kamu otoritesi olarak sigarayla mücadelemizi gözden geçirmemiz gerektiği belirtti. Öztürk konuşmasında, “Sigara ile mücadelede aldığımız mesafe eskiye oranla oldukça iyi; ancak sigarasız bir ülke özlemine ulaşmamızı engelleyen ve üzerinde düşünmeyi gerektirecek birçok ihmal var” diyerek şöyle devam etti; “Vatandaş olarak bizler de bu konuda inisiyatif almalıyız. Sigaraya başlama yaşının giderek düşmesi ve bu konudaki duyarsızlığımızı sorgulamamız gerekir. Pasif içicilik hayati bir meseledir. Bir insan hakkı ihlali olarak gördüğümüz pasif içicilikle kişinin temiz hava soluması engelleniyor. Araştırmalar dünya genelinde her 100 ölümden birini pasif içiciliğe bağlıyor. Bu da yılda 168 bini çocuk olmak üzere 600 binden fazla kişinin pasif içicilikten dolayı öldüğü anlamına geliyor. Bu sayıya aktif içicilikten her yıl ölen 5,1 milyon kişi eklendiğinde sigaradan ölenlerin sayısı 5,7 milyona çıkıyor”.

Ailelere büyük görev düşüyor
Yapılan araştırmalarda, Türkiye’de her iki erkekten ve her 5 kadından birinin sigara içtiği görülüyor. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin yaptığı araştırmada ise Türkiye’deki çocukların yarısından fazlası bulundukları ortamlarda sigara dumanına maruz kaldıkları saptanmış. Uzmanlar bu konuda ebeveynleri uyarıyor: “Pasif içicilikte akciğer kanseri görülme riski yüzde 30 oranında artıyor. Çocuklarınızın yanında sigara kullanarak onların da yaşamını riske atmayın. Unutmayın ki çocuk, öncelikle anne-babayı rol model alacaktır. Bugün sigaranızın dumanıyla pasif içici olan çocuğunuz ileriki yaşamında aktif bir içici olabilir. Bu aşamada örnek oluşturmak anne babaya düşüyor.”