Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay’ın “Gel Konuşalım, Yalnız Değilsin” temalı Uluslararası Kısa Video Yarışması sonuçlandı

Yeşilay’ın “Gel Konuşalım, Yalnız Değilsin” temalı Uluslararası Kısa Video Yarışması sonuçlandı

Yeşilay’ın, madde bağımlılığına yönelik iletişim faaliyetlerinde etkili ve bilimsel temellere dayalı araçlar geliştirmek amacıyla başlattığı uluslararası bir proje olan DAWAP’ta sona gelindi. Proje kapsamında düzenlenen ‘Gel Konuşalım, Yalnız Değilsin’ temalı uluslararası kısa video yarışmasında dereceye girenler ödüllendirildi.

Yeşilay'ın, Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığını Artırma Projesi (DAWAP)  kapsamında hayata geçirdiği "Gel Konuşalım, Yalnız Değilsin" temalı uluslararası kısa video yarışmasında kazananlar belli oldu. Madde bağımlılığı alanında yapılan toplumsal farkındalık çalışmalarında doğru ve etkili halk sağlığı iletişim yöntemlerinin kullanılması gerekliliğini savunan Yeşilay'ın, Avrupa'nın sayılı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hazırladığı yarışmada, İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencisi Suriyeli Beshr Idlbi ve Huzaifa Asim 'Where Were You?' adını taşıyan video ile birinci seçilirken, Hollandalı Dobber Bolhuis 'Coming Home' videosu ile ikinci, Litvanyalı Edvinas Montwillas ise 'Temporary Darkness' videosu ile üçüncü oldu. Yarışma birincisi 5 bin, ikinci 3 bin, üçüncü ise 2 bin Euro ile ödüllendirildi. 

Yeşilay'ın Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı desteğiyle gerçekleştirdiği bir halk sağlığı iletişim çalışması olan Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığını Artırma Projesi - (DAWAP) kapsamında düzenlenen kısa video yarışmasıyla hem Türkiye'de hem de Avrupa'da uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda farkındalık oluşturulması hedeflendi.

Prof. Öztürk: "DAWAP ebeveynlerin farkındalığının gelişmesine katkıda bulundu"

Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini veren Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Gençlerimiz, her biri değerli mesajlar içeren videolarıyla çalışmaya önemli katkılar sağladılar. DAWAP, ülkemizde özellikle uyuşturucu konusunda ebeveynlerin farkındalıklarını geliştirebilmelerine yönelik içerik üretilmesine de önemli bir katkı sağladı. Yeşilay olarak, DAWAP'ta bilimsel analizleri temel alan iletişim yaklaşımının savunuculuğunu aktif şekilde yapıyoruz. Bu çabalar neticesinde yetişkinlerin madde bağımlılığı farkındalığının artırılması, uyuşturucuyla mücadele stratejilerinin konusu haline geldi. Böylesi değerli bir projede emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara ve yarışmaya katılan tüm gençlere teşekkür ediyorum."

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Proje Danışmanı aynı zamanda Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan ile proje ortağı olan Litvanya, Hollanda, Portekiz'den ulusal birincilerin ve DAWAP projesi temsilcilerinin katıldığı ödül töreninde bir konuşma yapan yarışma birincisi Beshr Idlbi, "Yıllar önce komşumuzun oğlu küçük yaşta uyuşturucu bağımlılığından dolayı vefat etmişti. Ebeveyni de dahil olmak üzere çevresinde onunla ilgilenen, ona iyi bir gelecek sunan kimse yoktu. Bu yarışma ve birincilik hem bu konuya dikkat çekmem için bir fırsat oldu, hem de üniversite bittikten sonra yapacağım meslek için bana büyük bir motivasyon sağladı. Türkiye'ye ve Yeşilay'a bana sağladıkları bu olanak için teşekkür ederim" dedi. Yarışmaya Hollanda'dan katılan ve ikinci seçilen Dobber Bolhois ise bu yarışmayla uyuşturucu bağımlılığını resmettiklerini, kazandığı parayla da yeni bir film çekeceğini söyledi. Litvanya'dan yarışma üçüncüsü olan Edvinas Montvilas film çekmenin kendisi için bir tutku olduğunu belirterek bu yarışmayla hem uyuşturucu madde bağımlılığını anlamaya çalıştıklarını hem de bir film çekimi konusunda bu derecenin kendisi için bir ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Kısa video yarışmasına Türkiye, Hollanda, Litvanya ve Portekiz'de yaşayan tüm lise ve üniversite öğrencileri katıldı. Yarışmaya başvuran eserlerde, uyuşturucu ve bağımlılık riskleri hakkında ebeveynleri bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma yoluyla çocuk ve gençlerde uyuşturucu kullanımının önüne geçmek konusu işlendi; madde bağımlılığının riskleri hakkında mesajlar verildi.

Yarışma Birincisi – Where Were You? / Beshr Idlibi & Huzaifa Asim

Yarışma İkincisi – Coming Home / Eva de Jonge & Klaas Bolhuis

Yarışma Üçüncüsü – Temporary Darkness / Edvinas Montvilas