Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
"Yeşilay’ı çağdaş kurumsal bir yapıya dönüştürdük"

"Yeşilay’ı çağdaş kurumsal bir yapıya dönüştürdük"

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Türkiye ve uluslararası alanda yaptıkları çalışmalarla Yeşilay'a çağdaş kurumsal yapı kazandıklarını söyledi.

Yeşilay, 2015 faaliyetleriyle ilgili olarak "Bilimsel Dayanışma ve Değerlendirme Toplantısı"nı gerçekleştirdi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve uluslararası alanda yaptıkları çalışmalarla Yeşilay'a çağdaş kurumsal yapı kazandıklarını söyledi.

Stratejik plan hazırladıklarını 10 temel hedef çerçevesinde sürdürdüklerini belirten Karaman, bu hedefleri; Kurumsal yapılanma, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel temelli yaklaşımlar, ülke genelinde teşkilatlanma, toplumla iletişimde tüm mecraları en iyi biçimde kullanma, eğitim faaliyetlerinin yeniden yapılandırılması, Yeşilay'ın tüm eğitim katmanlarında yaygınlaştırılması, uluslararasılaşma, savunuculuk çalışmaları, etkinlik ve metinlerin yeniden yapılandırılması ve paydaşlarla işbirliğinin geliştirilmesi olarak sıraladı.

Kurumsal yapı oluşturuldu

Bu hedefler doğrultusunda öncelikle kurumsal bir yapı oluşturduklarını ifade eden karaman, şöyle devam etti: “Bir genel müdürlük ve buna bağlı birimler kurduk, bu kurumsal yapı ile birlikte de ülke çapında teşkilatlanmamıza hız verdik. Bizler göreve geldiğimizde 2012'de Türkiye çapında Yeşilay'ın 23 şubesi ve daha fazla sayıda temsilciği vardı. İl ve ilçelerin bir kısmında ise tek kişi tarafından temsil edilmekteydi. Biz o zaman söz vermiştik kısa sürede ülkemizin 81 ilinde 81 şubesi olan aktif ve dinamik bir dernek haline geleceğiz demiştik. Bu hedefe doğru sağlam adımlarla ilerledik ve bugün Yeşilay'ın ülke genelinde 90 şubesi ve 55 temsilciliği bulunmakta. İstanbul'un durumu ayrı. 39 ilçeye 39 şubemiz olacak, şuanda eksik olanlar var. 81 ilde 81 şubemiz olacak, toplamda 120 ediyor. Bu yapıyı ve teşkilatlanmayı önümüzdeki birkaç ay içerisinde tamamlayacağız. Bu aynı zamanda tabela anlamında değil, yayıldığımız il ve ilçelerde Yeşilay'ın genel merkezindeki gibi çok daha etkin ve dinamik olmasını ve halkla, hedef kitle ile çok daha etkin bir işbirliği içine girmesini sağlayacaktır."

Karaman, yaptıkları çalışmalarla Yeşilay bilincinin toplumun birçok katmanında arttığını ve bilinirliliğinin, tanınırlığının önceki dönemlerle kıyaslandığında daha yüksek bir seviyeye geldiğini gösterdiğini ifade etti. "Yeşilay’ın eskiden beri doğal hinterlandını teşkil eden eğitim kurumlarına, yeni bir yüzle ve yeni bir çalışma programıyla ulaşmaya çalıştık" diyen Karaman, TBM markasıyla kısalttıkları Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nı ve buna benzer başka programları, işte bu eğitim kurumlarında yaygınlaşma hedefine yönelik olarak gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Yeşilay, 20 ülkede teşkilatlandı

Uluslarası alanda yaptıkları çalışmalarla çığır açtıklarını ve doğudan ve batıdan uluslararası kuruluşlarla etkinliğinin yanında bugüne kadar dünyanın 20 ülkesinde Yeşilay teşkilatlarının kurulmasına öncülük ettiklerini dile getiren Karaman, bunların kendi Yeşilay şubeleri değil, tıpkı Kızılay teşkilatlanmasında olduğu gibi o ülkelerin kendi Yeşilayları şeklinde oluşturulduğunu hatırlatarak, önümüzdeki aylarda kuruluşunu tamamlamaya çalıştıkları Dünya Yeşilaylar Federasyonu ile tüm ülke yeşilaylarını altında toplayan bir çatı kuruluşunu gerçekleştirmiş olacaklarını belirtti.

Bilimsel temelli yaklaşımlar hedefi olarak Addicta dergisini oluşturduklarını kaydeden Karaman, "Bir kısım hocalarının içinde bulunduğu Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Yeşilay işbirliği ile madde bağımlılığı uzmanlığı meslek standardı geliştirilmesi çalışmalarında Sağlık Bakanlığını da paydaş edilerek sorumluluk aldıklarını bildirdi. Bu alanda yetkin kadroların geliştirilmesi için ve madde bağımlığı uzmanlığının ülkemizde standartlarıyla tanınması ve sağlam bir temele oturması için epey bir zamandır çalışmalarımızı yürütüyoruz" diye konuştu.

Üniversiterle işbirliği çerçevesinde Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi ile Yeşilay Bağımlılık Uygulama Ve Araştırma Merkezini yeni kurduklarını sözlerine ekleyen Karaman, "Başka üniversitelere de bu uygulama ve araştırma merkezlerini ve hatta bağımlılık enstitülerini yaygınlaştıracağız" dedi. 

Eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığın ile işbirliği başlattıklarını ve diğer bakanlıklarla da işbirliği çalışmaları başlatacaklarını da söyleyen Karaman, özel sektör ve diğer sivil toplum kuruluşları ile de işbirliği çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.