Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay'dan bilim dünyasına büyük katkı; ADDICTA

Yeşilay'dan bilim dünyasına büyük katkı; ADDICTA

Maddenin kötüye kullanımı ve davranışsal bağımlılık konularını tüm yönleriyle ele alan araştırmaları yayınlayan Yeşilay'ın hakemli, akademik dergisi 'Addicta'nın ilk sayısı çıktı.

Toplumu ve bireyi ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan; alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar gibi bağımlılıklarla mücadele eden, önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten Yeşilay, son dönemde kaydettiği bu ivmeyi bilimsel hakemli dergi Addicta'yla taçlandırıyor. Küresel bir problem olan bağımlılığa yerel çözümler sunmak, uluslararası ve disiplinlerarası özgün, bilimsel çalışmalara mecra olmak, bağımlılıkla ilgili nitelikli tartışmalar üretmek ve Türkiye’de bağımlılıkla ilgili politikaların şekillenmesine katkı sağlamak amacıyla yola çıkan Addicta Dergisi ilk sayısını yayınladı. Dergide yayınlanacak çalışmaların bağımlılık tartışmalarına yeni ve özgün katkılar sağlaması hedefleniyor. Bağımlılık sorununun emniyetten hukuka, tıptan psikolojiye, sosyolojiden halk sağlığına, ekonomiden politikaya pek çok yönüyle ele alınacağı dergide; uzman görüşleri, vaka bildirimleri, derlemeler ve kritik gözden geçirmeler yayınlanarak farklı alanlar arasında köprü kurulacak. Yeni araştırmalar sayesinde bağımlılıkları azaltma amacı etrafında fikir ve güncel bilgi alışverişi için bilimsel bir platform oluşmuş olacak.

Neden bilimsel bir dergi?

Akademik dünyada kalite standartlarının korunması şartıyla, bir disiplinle ilgili bilimsel dergilerin artması, o alanın gelişmesine katkı sağlayan en önemli parametrelerden biridir. Her yeni dergi o alan için yeni bir perspektif anlamına gelir. Uluslararası endekslere girmek için tek bir isim kullanan Addicta, tütün, alkol, uyuşturucu, bilgisayar, internet, televizyon, cep telefonu ve oyun-yarış; kumar, alışveriş, pornografi-seks, iş, yeme-içme gibi bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını etkileyen farklı bağımlılık ve problemli kullanım türlerini inceleyen çalışmalara yer verecek. Bu sayede bağımlılıkla mücadelede bilimsel temelli çalışmaların kaynağı genişlemiş ve sonuçlar dünya literatürüne kazandırılmış olacak.

İlk Sayıda Neler Var?

Addicta’nın ilk sayısında farklı disiplenlerden gelen araştırmacıların yazıları yer alıyor. Dergide, bağımlılık alanındaki önemli çalışmalarıyla tanınan Kültegin Ögel ve Itır Tarı Cömert’in “Madde Kullanan Ergenlerin Bağlanma Stilleri” başlıklı makaleleri yer alıyor. Türkiye’de giderek daha görünür olan bonzai olgusunu sosyolojik boyutuyla ele alan Melih Çoban’ın “Türkiye’de Sentetik Uyuşturucunun Doğuşu: 2010’lu yıllarda Bonzai Fenomeni” başlıklı çalışması nitel görüşmelere dayanıyor. Diğer bir sosyolojik çalışma ise Ömer Miraç Yaman’a ait. Apaçi Gençlik çalışmasıyla gençlik ve alt kültürler konusunda önemli bir katkı yapan Yaman, “Uyuşturucu Madde Bağımlısı Gençlerin Aile İçi İlişkilere Yönelik Görüşleri: Esenler-Bağcılar Örneği” başlıklı çalışmasında nitel görüşmelerde elde ettiği verileri madde bağımlısı gençler ve aileleri ekseninde tartışıyor. Diğdem M. Siyez ise “Lise Öğrencilerinde Problemli İnternet Kullanımının Yordayıcıları Olarak Heyecan Arama ve Cinsiyet” başlıklı çalışmasıyla eğitim bilimleri alanından katkı yapıyor. Dergide ayrıca bağımlılıkla ilgili etkinliklerin ve kitapların ele alındığı bir değerlendirmeler bölümü de yer alıyor.

Addicta ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız: http://addicta.yesilay.org.tr/