Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay’dan Bağımlılıkla Mücadele İçin Küresel Bildiri

Yeşilay’dan Bağımlılıkla Mücadele İçin Küresel Bildiri

Bağımlılıkla mücadelede küresel ortak strateji belirlemek amacıyla Yeşilay'ın öncülüğünde “1. İstanbul İnisiyatifi Toplantısı” düzenlendi. İstanbul'da Yeşilay Genel Merkezi Sepetçiler Kasrında 12-13 Haziran tarihleri arasında İsveç’ten Gana’ya, İtalya’dan Amerika’ya 15 farklı ülkeden dünyanın önde gelen 21 Sivil Toplum Örgütü temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonucunda yayımlanan bildirge ile bağımlılıkla mücadele alanında yeni bir başlangıca imza atıldı.

Yeşilay, bağımlılığın önlenmesi için birlikte mücadele etmek, yeni yöntemler geliştirmek ve küresel bir strateji oluşturmak amacıyla İstanbul İnisiyatifi'nin oluşmasına öncülük etti. 12-13 Haziran tarihlerinde Yeşilay Genel Merkezinde gerçekleşen 1. İstanbul İnisiyatifi toplantısında, dünyanın bağımlılık alanında çalışan önde gelen sivil toplum kuruluşları deneyimlerini paylaşarak, görüş ve önerilerini sundular.

Her yıl İstanbul'da yapılacak olan toplantının ilkinde, bağımlılıkla mücadelenin dünyadaki fikir önderleri küresel bir yol haritası oluşturarak, "İstanbul İnisiyatifi Bildirisi"ni hazırladılar.

15 madddeden oluşan bildiride sosyal normları değiştirme, uyuşturucu kullanımının önlenmesi ve sağlıklı toplumlar kurmak adına spordan sağlığa, gençlikten iş dünyasına tüm kanaat önderlerine çağrıda bulunuldu. Bildiride ayrıca erken müdahaleden zarar azaltmaya, rehabilitasyon ve reintegrasyona kadar uzanan kapsamlı müdahaleler sunan iyileşme odaklı bakım sistemleri oluşturulmasının önemi de teyit edildi. Toplantının basın oturumunda ayrıca Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 2019 Uyuşturucu Raporu da değerlendirildi.

Açılış konuşmasını Yeşilay Genel Sekreteri Av. Osman Baturhan Dursun'un yaptığı toplantıya, İsveç’ten IOGT Başkanı Kristina Sperkova, Pakistan’dan KKAWF’in Kurucu Başkanı Cristina Von Sperling Afridi, Bosna-Hersek’ten RUN’dan Boro Goic gibi önemli liderler katılım gösterdi. 1. İstanbul İnisiyatifi Toplantısında Yeşilay'ın yanı sıra CADCA, CADFY, Drug Policy Futures, EURAD, FORUT, IOGT, KKAWF, RUN, San Patrignano, SCAD, Sunny Trust Foundation, VALD, VNGOC ve WFAD gibi bağımlılıkla mücadelede dünyanın önde gelen kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Yeşilay, Bağımlılıkla Mücadelede Dünya Lideri
Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, toplantı sonrasında Kristina Sperkova, Cristina Von Sperling Afridi ve Boro Goic ile birlikte kameraların karşısına geçerek ortak tam mutabakat ile hazırlanan bildiriyi paylaştı ve İstanbul İnisiyatifi hakkında bilgi verdi.

Yeşilay’ın 2000’li yıllardan itibaren önemli işlev ve sorumluluklar kazandığını belirten Işık şöyle devam etti: “Halkımızın bağımlılıkla ilgili sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan, bağımlı ve yakınlarına ücretsiz psiko sosyal destek hizmeti veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile Yeşilay’ın etkin çalışmaları yurt sathına yayılmıştır. Türkiye'de hizmete giren YEDAM’ların sayıları bugün itibariyle 25’i bulmaktadır. Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizle gençlerimizin ve ailelerimizin yanında yer alıyor, bağımlılıkların tedavisi ve bireylerin yeniden topluma kazandırılması konusunda başarı öyküleri yaratmayı amaçlıyoruz.“

“52 Ülkede Aktif Olan Yeşilay, Global Bir Fikir Önderi Konumunda”
Türkiye’nin Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın İyi Uygulama örneği olarak EMCDDA raporunda gösterildiğini hatırlatan Işık, Yeşilay’ın etkin ve örnek çalışmalarıyla dünyada benzer amaçla çalışan STK’larca fikir önderi olarak onurlandırıldığını hatırlattı:

“Yeşilay, asırlık tecrübesiyle yalnızca ulusal alanda değil; uluslararası arenada da söz sahibi ve kanaat lideri olma görevini sürdürmektedir. Dünyada 52 ülkede örgütlenerek aktif bir kurum olması ve tecrübelerini diğer STK’lar ile paylaşması da bunun en önemli göstergesidir. Etkin çalışmalarımız ve örnek projelerimiz, dünyada benzer amaçla çalışan sivil toplum kuruluşları tarafından fikir önderi olarak konumlanmamız sonucunu doğurmuştur. Bugün İstanbul İnisiyatifi toplantımız da global platformdaki konumumuzun bir göstergesidir.”

Hazırlanan bildiri ile bağımlılıkla mücadele eden tüm ülkelerde stratejik boyutta alınacak aksiyonların belirlendiğini hatırlatan Işık, dünyanın her yerinde yaşamı tehdit altındaki gençler için adım atmaya devam edeceklerini paylaştı:

“Özellikle madde bağımlılığının artışında sosyal ve psikolojik nedenler kadar endüstrileşmiş bazı güçlerin de varlığı ve etkisi kabul edilmelidir. Sorunun çok boyutlu bir niteliği bulunmaktadır. STK’ların buradan ülkelerine döndüklerinde Birleşmiş Milletler düzeyinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi uluslararası sağlık örgütleri nezdinde meseleyi ele almaları gerekmektedir. Kendi ülkelerinde de devlet kurumları ve emniyet güçleriyle işbirliği yaparak bu mücadeleyi geniş bir platform olarak düşünmeleri gerekmektedir. İstanbul İnisiyatifi Bildirisi özetle bu tarz ilkeleri ve önerileri kapsamaktadır.”

Uyuşturucu Çeşitliliği Avrupa’da Artıyor
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) 2019 Uyuşturucu Raporu’na da değinen değinen Işık, Avrupa’da geçmişe oranla uyuşturucu çeşitliliğinin arttığına dikkat çekti:

“Raporda, uyuşturucu kullanan kişiler arasında, çoklu uyuşturucu tüketiminin yaygın olduğu vurgulanıyor. Avrupa’da da en yaygın kullanılan uyuşturucu olan esrarın kullanım yaygınlığı diğer maddelerden yaklaşık beş kat fazla. 2018 sonu itibariyle dünya genelinde 730’un üzerinde yeni psikoaktif madde izlenmiş. Bunlardan 55’i Avrupa’da ilk kez 2018 yılında tespit edilmiştir. Malesef Türkiye Avrupa ile Orta Doğu arasında transit bir ülke olup bir çok kategorideki uyuşturucunun doğudan batıya transferinde kilit pozisyondadır. Evet, rapora baktığımızda maalesef tablo çok parlak değil. Ucuz ve erişilebilir seçenekler, gençler arasında yaygınlaşmaya neden oluyor. Bu nedenle lütfen aileler en ufak bir şüphede bize başvursunlar. Yeşilay olarak gençlerimizin ve ailelerinin, bağımlılığı önleme aşamasından rehabilitasyon ve topluma kazandırma aşamasına kadar en büyük destekçisiyiz. YEDAM’larımızda çok yönlü ve bilimsel temellere dayanan yöntemler izliyoruz.”