Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay Yayınları’ndan “Tütün Kontrolü ve Ticaret İhtilafı”

Yeşilay Yayınları’ndan “Tütün Kontrolü ve Ticaret İhtilafı”

Tütün(sigara) ve alkol kontrolleriyle ilgili çalışmaları ile bilinen Sabahattin Kuş’un Tütün(sigara) Kontrolü ve Ticaret İhtilafı kitabı Yeşilay Yayınları’ndan çıktı.

Bu kitapta, tütün(sigara) kontrolü kapsamında halk sağlığı politikalarını tehdit eden uluslararası ticaret anlaşmalarının boyutları ve ihtilafları incelenmektedir. Kitap Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anlaşmalarının sağlık ve sağlık politikalarına olan etkilerini de incelemektedir. Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT), Ticarette Teknik Engeller Anlaşması (TTE), Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları (TRIPS), Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS) gibi DTÖ ticaret anlaşmaları, ticaret tabanlı tehditlerden tütün(sigara) kontrol önlemlerini yeterince korumamaktadır. Bu anlaşmalar, ticari engelleri azaltmak, rekabeti artırmak, fiyatları düşürmek ve tüketimi teşvik etmek amacını taşırlar. Diğer yandan tütün(sigara) kontrolü önlemleri ise sağlık ve sosyal sorunları azaltmak amacıyla pazara giriş ve tüketimi azaltmayı, fiyatları yükseltmeyi, reklam ve özendirmeyi kısıtlamayı hedefler. Ancak uluslararası anlaşmalar himayesinde halk sağlığına ilişkin hususlar olmadan yapılan müzakerelerde, hükümetler ve işletmeler ticarette tehdit olarak gördükleri bu korumalara karşı çıkabilmektedir.

Tütün(sigara) kontrolü savunucuları, serbest ticaret ve halk sağlığı arasındaki ihtilafları çok iyi bilmeli ve tütünü(sigara) ticaret anlaşmalarından muaf tutma yönünde çalışmalar yapmalıdır. Halk sağlığına karşı serbest ticaret hususunda DTÖ ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) arasında ihtilaflar bulunmaktadır. Bu yönde Tütün(sigara) Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, tütün(sigara) kontrol politikalarını koruma ve halk sağlığına hizmet etme potansiyeline sahip nitelikte bir sözleşmedir. Kitap, DTÖ ve DSÖ Anlaşmaları arasında var olan ihtilafları ortaya koymaktadır.