Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, uyuşturucu bağımlılığının korkunç yüzünü sanatla gösterecek

Yeşilay, uyuşturucu bağımlılığının korkunç yüzünü sanatla gösterecek

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılıklarla mücadele kapsamında 94 yıldır yürüttüğü çalışmalara katkı sağlamak amacıyla, Dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri’nin, Latin Amerika’da uyuşturucu bağımlılarını fotoğrafladığı “Paco” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), 1987 yılında uyuşturucu bağımlılığı ve kaçakçılığına dikkat çekmek amacıyla 26 Haziran’ı “Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” ilan etmiştir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bu gün kapsamında dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri’nin “Paco” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sepetçiler Kasrı’nda 23 Haziran’da açılan sergi, Latin Amerika'da son dönemde pek çok gencin ölümüne neden olan bir uyuşturucu türü “Paco”nun korkunç yüzünü fotoğraflarla yansıtıyor. Bispuri, fotoğraf projelerinde sosyal meseleleri görünür kılmak için çalışıyor.

Valerio Bispuri, 2013 Japonya’nın 9. Günü, Uluslararası Gazetecilik Ödülü, 2013 ‘Geçici Meseleler’ dalında Sony Dünya Fotoğrafçılık aÖdülü gibi pek çok ödüllere sahip. Bispuri; hapishaneler, uyuşturucu kullanımının etkileri gibi pek çok sosyal konuda başarılı fotoğraflara imza atıyor.

BM Maddeler ve Suç Birimi (UNODC) tarafından yayımlanan 2012 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda, dünya genelinde 27 milyon kişinin uyuşturucu problemi ile yaşıyor. Bu durumdan yalnızca kendileri değil aileleri, çevreleri ve toplum da zarar görüyor. Valerio Bispuri, 2 yılı aşkın süredir yürüttüğü proje ile bu gerçeği görünür hale getiriyor.

“Paco”, içerisinde kokain artıkları, kimyasal bileşikleri toz ya da cam parçalarının bulunduğu, yüksek derecede bağımlılık yapan ve Güney Amerika’da pek çok gencin ölümüne neden olan bir uyuşturucu türü. Özellikle fakir semtlerde yaşayan gençler bu uyuşturucunun kurbanı olmuş durumda. Aileler ucuz olması nedeniyle hızla yaygınlaşan Paco kullanımına karşı önlemlerin artırılmasını istiyor. Yaklaşık bir asırdır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay da bu sergiyle bağımlılık savaşının evrenselliğine ve bu uğurda, sanatın yerinde kullanımına dikkat çekmiş olacak. Sergi 18 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacak.