Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay’dan dünyanın en kapsamlı uyuşturucu sempozyumu

Yeşilay’dan dünyanın en kapsamlı uyuşturucu sempozyumu

Yeşilay, ‘Uluslararası Uyuşturucu ve Halk Sağlığı Politikaları Sempozyumu’ yla konuyla ilgili İstanbul’da dünyanın en büyük Uyuşturucu konferansını düzenliyor. Sempozyum, Dünya Sağlık Örgütü, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, AB Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri başta olmak üzere, yaklaşık 50 ülkeden 1000 katılımcıyı İstanbul’da buluşturacak.

Tütün, alkol, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı alanlarında önleyici ve rehabilite edici çalışmalarıyla bir halk sağlığı kuruluşu olan Türkiye Yeşilay Cemiyeti, içinde bulunduğumuz Halk Sağlığı Haftası’nda politika önerilerini somut ve uluslararası bir düzleme taşımaya hazırlanıyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de giderek artan uyuşturucu madde bağımlılığına karşı, mücadele stratejilerinin üst düzey otoritelerce tartışılması ve probleme küresel ölçekte çözümler bulmak amacıyla 29 Eylül - 1 Ekim 2014 tarihleri arasında İstanbul’da ‘Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu’ düzenliyor.

Sempozyum arz/talep azaltımı, , tedavi ve rehabilitasyon gibi başlıklarda bütünsel bir mücadele stratejisi ortaya koyması açısından önemli.

243 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor

26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’nde Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2014 Dünya Uyuşturucu Raporu’nu açıkladı. Rapora göre uyuşturucu madde kullanım yaygınlığının yaklaşık 243 milyon insanla dünya genelinde istikrarını koruduğu belirtilirken 15-65 yaş arası dünya nüfusunun %5’inin 2012 yılında yasadışı uyuşturucu madde kullandığı ifade edildi. Problemli madde kullanıcılarının sayısının yaklaşık 27 milyon olduğu, bunun da dünya yetişkin nüfusunun 0,6’sı ya da her 200 kişiden birine karşılık geldiği raporda yer aldı. Raporda ayrıca Türkiye’nin arzla mücadele konusundaki başarısına dikkat çekildi ve yasadışı yollarla transfer edilmeye çalışılan uyuşturucu maddelerin, özellikle de eroin ve ecstasy’nin ele geçirilmesinde Türkiye’nin başarısına yüksek oranda vurgu yapıldı.

Birçok ülkeye göre düşük olsa da Türkiye’de uyuşturucu bağımlıların oranı son yıllarda artıyor. 2005 senesinde uyuşturucudan gözaltına alınıp tutuklananların sayısı 4 bin 125 iken, 2013’te bu rakam 25 binin üzerine çıkmış.

Hem halk sağlığı hem narkotik açısında önüne geçilmesi zor bir problem olan uyuşturucu bağımlılığı, tüm dünya toplumlarının gündemini meşgul etmeye devam ediyor. İstanbul’da gerçekleşecek sempozyum sayesinde, uluslararası sahada uyuşturucu politikalarında etkin teşkilatlar ve sivil toplum kuruluşları, konuyu küresel çerçevede ele alıp iyi uygulama örnekleri sunumlarını gerçekleştirecektir. Bu anlamda sempozyum Türkiye’nin mücadele kapasitesini geliştirilecek; Çin’den, Meksika’ya, Yemen’den İran’a, ABD’ye kadar dünyanın farklı yerlerinden gelen ilgili tüm tarafların deneyimlerini izleme ve öğrenme fırsatı sunacaktır. Ayrıca uyuşturucu madde kullanımının kriminal bir olgu olarak değil, bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması, bu alanda bilimsel temelli ve kanıta dayalı halk sağlığı politikalarının geliştirilmesi sempozyumda hedeflenenler arasında.

Sempozyum, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Avrupa Birliği Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), Avrupa Konseyi Pompidou Grubu gibi uluslararası seviyede 20’den fazla teşkilatı bir araya getirecek. Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da dahil olduğu sempozyumun, konunun ulusal bazda muhatapları arasında koordinasyonu güçlendirmesi bekleniyor.