Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
YEDAM’ın Şanlıurfa Eyyübiye Hizmet Binası hizmete açıldı

YEDAM’ın Şanlıurfa Eyyübiye Hizmet Binası hizmete açıldı

Yeşilay’ın bağımlılara ve bağımlı yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon hizmeti vermek üzere faaliyete geçirdiği YEDAM’ın Üsküdar ve Cerrahpaşa’daki merkezlerinin ardından Şanlıurfa/Eyyübiye’de de hizmet binası açıldı. Açılış, Emine Erdoğan, Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ile iş, sanat ve spor dünyasından isimlerin katılımlarıyla gerçekleşen törenle yapıldı.

Alkol ve uyuşturucu bağımlılarına, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği vermek amacıyla İstanbul'da iki merkeziyle hizmet veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin (YEDAM) Şanlıurfa Eyyübiye Hizmet Binasınınaçılışı 6 Ocak'ta yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Açılışa Emine Erdoğan, Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ve il protokolünün yanı sıra Milli Rallici Burcu Çetinkaya Bucak, sanatçı Muazzez Ersoy, Mahmut Tuncer ve Ece Vahapoğlu katıldı.

YEDAM Eyyübiye Hizmet Binası açılış töreninde konuşma yapan Emine Erdoğan, "Ebeveyni ile sağlıklı ilişkisi olan, huzurlu bir aile ortamında büyüyen çocuklar, zararlı alışkanlıklara karşı da korunaklıdır. Onların hayatında, bağımlılıklara teslim olacak boşluklar yoktur" dedi.

"Türkiye için en değerli sermaye sağlıklı insan yetiştirmektir"
Konuşmasına terör saldırılarını kınayarak başlayan Erdoğan, bağımlılıklarla mücadele konusunda Yeşilay'ın çalışmalarını takdirle izlediklerini belirtti. Erdoğan konuşmasında, gençleri bağımlılıklara götüren yolun girilmesi çok kolay, ancak çıkılması çok zor bir yol olduğunu ve bağımlılıkların birbirini tetiklediğini söyledi. Gençleri bağımlılığa götüren tehditlerin vaktinde görülmediği takdirde, zararlı sonuçları ortadan kaldırmak için daha büyük bir mücadele vermek durumunda kalınacağını vurgulayan Erdoğan, ailenin önemine değinerek, "Ebeveyni ile sağlıklı ilişkisi olan, huzurlu bir aile ortamında büyüyen çocuklar, zararlı alışkanlıklara karşı da korunaklıdır. Onların hayatında, bağımlılıklara teslim olacak boşluklar yoktur. Çok boyutlu bir mücadele ile beden ve ruh sağlığı yerinde, sağlam şahsiyetli bireyler yetiştirmemiz büyük önem taşıyor. Bu anlamda Yeşilay'ın yaptığı çalışmaları takdirle izliyorum. Umut ediyorum ki açılışını yaptığımız YEDAM Eyyübiye Hizmet Binası diğer yerel yönetimler için de örnek bir uygulama olur ve diğer illerimizde de yeni YEDAM'lar açılır " diye konuştu.

Bağımlılık tedavisinin en önemli kilit noktalarından birinin rehabilitasyon ve terapi süreci olduğunun altını çizen Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, YEDAM'la bir psikolojik danışmanlık, rehabilitasyon ve yönlendirme hizmet modelinin geliştirildiğini, bağımlılar ve bağımlı yakınları için bu modelin bir umut olduğunu ve kişiyle birlikte ailesinin de YEDAM'dan psikoterapi alarak bağımlılığın üstesinden birlikte gelmeye başladığını ve her zaman olduğu gibi bu konuda da Yeşilay'ın ülkemize çok büyük bir hizmette bulunduğunu ifade etti.

Öztürk, "Alkol ve uyuşturucu bağımlılarına, yakınlarına destek olmak ve bu konuda yönlendirme isteyen vatandaşlarımız için YEDAM kapsamında bir danışma hattı olan 444 79 75'i hayata geçirdik. Bağımlılara ve yakınlarına yüz yüze rehabilitasyon hizmeti vermek için Üsküdar ve Cerrahpaşa Hizmet Binalarından sonra Şanlıurfa'da bu merkezi açmaktan mutluluk duyuyoruz " dedi.

YEDAM Türkiye geneline yayılacak
Uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığı konusunda psiko-sosyal destek almak, bilgi sahibi olmak, doğru yönlendirilmek isteyen herkese, bağımlılara ve bağımlı yakınlarına profesyonel destek amacıyla kurulan YEDAM'ın, çok yoğun çalıştığını kaydeden Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, hattı en çok bağımlı yakınlarının aradığını kaydederek şunları söyledi:
"YEDAM'da psikolojik danışmanlık hizmetinin yanı sıra yaptığımız işbirlikleriyle meslek sahibi yapma, kurslara katılarak bir uğraşı edinme gibi faaliyetlerle, bağımlılarımızı toplumsal hayata kazandırmaya başladık. Ailelerini de grup terapisi içine dahil ederek bağımlılığı birlikte yenmelerini, aile içi iletişimlerini kuvvetlendirmeyi ve onları doğru bilgilerle donanım sahibi yapmayı sağladık. Bu süre içerisinde 200'ün üzerinde danışanımıza YEDAM'da psikoterapi, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmeti verdik. Asıl sevindirici nokta ise pilot uygulama olarak değerlendirilecek bu süreçte yüzde 52 oranında bir devamlılık sağlamamız ve bu kişilerin hala temiz kalması. 6500 kişi ise, Danışma Hattımızı arayarak uzman psikologlarımızdan kendileri ve yakınları için hizmet aldı. Ve şimdi de bağımlılarımız ve yakınları için bir umut ışığı olan YEDAM'ın Eyyübiye Hizmet Binasının birlikte açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Bağımlılıkla mücadele anlayışı içinde, tedavi sonrasında danışmanlık hizmetlerinin verildiği ve sosyal hayata uyum açısından gerekli takibin yapıldığı merkezlerin kurulumuna ihtiyaç olduğunu anlatan Öztürk, yeni YEDAM'ların sayılarının artacağının bilgisini verdi. Başta İstanbul olmak üzere tüm illerde Bakanlık ve belediyelerin destekleriyle yaygınlaşması hedeflenen YEDAM'ların kurulması için görüşmeler içerisinde olduğunu belirten Öztürk, "Yeşilay'a her zaman büyük destek veren Emine Erdoğan hanımefendiye ve Esra Albayrak hanımefendiye, YEDAM Eyyübiye Hizmet Binasının açılmasını sağlayan Eyyübiye Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Ekinci'ye teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah diğer belediyelerimiz de Eyyübiye örneğinde olduğu gibi bu konuya gereken hassasiyeti göstereceklerdir" dedi.

Törende konuşan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ise bağımlılık büyük bir sorun olduğuna işaret ederek, "Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bizler de alkol ve uyuşturucu bağımlılarına destek olacak, onları bulundukları o hayattan kurtarıp, yeniden hayata kazandıracak YEDAM'ı, Eyyübiye'de hizmete geçirmekten mutluyuz, Urfa'mıza hayırlı olsun" dedi.