Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Uyuşturucuyla mücadele için halk sokağa indi

Uyuşturucuyla mücadele için halk sokağa indi

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü'nde farkındalık oluşturmak, gençleri bilgilendirmek ve duyarlılığı artırmak için halk bugün meydanlarda Yeşilay'la el ele vererek "Uyuşturucuya Hayır" dedi. Şişli'de gerçekleştirilen dev eyleme trafikteki araçlar da kornalarıyla destek verdi.

Birleşmiş Milletler (BM), 1987 yılında uyuşturucu bağımlılığı ve kaçakçılığına dikkat çekmek amacıyla 26 Haziran'ı "Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü" ilan etti. Bağımlılıkla mücadelede öncü kuruluşYeşilay da, İstanbul Valiliği, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü birlikteliğinde, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü'nde dev bir yürüyüş gerçekleştirerek kamuoyunun dikkatini uyuşturucu madde sorununa çekti.  Şişli Camii önünden başlayıp Mecidiyeköy'de basın açıklaması ile sona eren yürüyüşe halk büyük ilgi gösterdi. Yürüyüşte, Genç Yeşilaycılar, "Uyuşturucuya Dur!" pankartları taşıyarak sloganlar attı. İstanbul Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü, Psk. Dan. Başkomiser Uğur Evcin ve Genç Yeşilaycıların katıldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

"Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki başarısı artıyor"
Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz eylem sonrası gerçekleştirdiği konuşmada, "Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2014 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda uyuşturucu kullanım yaygınlığını yaklaşık 243 milyon insanla dünya genelinde istikrarını koruduğunu belirtiyor. Raporda,  15-65 yaş arası dünya nüfusunun %5'inin 2012 yılında yasadışı uyuşturucu madde kullandığı ifade edilirken, problemli madde kullanıcılarının yaklaşık 27 milyon olduğu, bunun da dünya yetişkin nüfusunun 0,6'sı ya da her 200 kişiden birine karşılık geldiği belirtiliyor. Raporda ayrıca Türkiye'nin arzla mücadele konusundaki başarısına dikkat çekildi ve yasadışı yollarla transfer edilmeye çalışılan uyuşturucu maddelerin, özellikle de eroin ve ecstasy'nin ele geçirilmesinde Türkiye'nin başarısına yüksek oranda vurgu yapıldı. Yeşilay olarak bu başarıyı sürdürmek adına istikrarlı bir şekilde çalışıyoruz. Genç nüfusumuzu korumak, geleceğimizi sağlıklı ve temeli sağlam bir şekilde inşa etmek bizlerin görevi. Biz de bu gün de duyarlı vatandaşlarımızla bir araya gelerek yürüyüş ve bir takım etkinliklerle vatandaşlarımızda farkındalık uyandırmak istedik. Sorun büyük ama gençliğimiz de güçlü. Onları kimsenin kandırmasına izin vermeyeceğiz ve böylesi bir tehlikeye karşı emniyet, halk sağlığı, devlet kurumlarıyla bir araya gelerek ve gençlerimizi de önümüze alarak uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele edeceğiz. Yeşilay olarak her zaman önleyici ve rehabilite edici çalışmalarımızla bağımlılıkların karşısında, gençlerimizin yanındayız." şeklinde konuştu.

"Toplumsal hareket şart"
İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce ise, Danimarka, Fransa ve Birleşik Krallık'ta yetişkinlerin üçte biri yasa dışı uyuşturucuları kullanırken, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'de yüzde 8'den daha azdır ama gerekli önlemler alınmazsa, yasa dışı maddelerin talebine ve arzına bağlı olarak sağlık ve sosyal sorunlar artacaktır. Bu aşamada toplumsal hareket ruhunun oluşturulması ayrıca anlam taşımaktadır" dedi.

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü, aynı zamanda Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Psk. Dan. Başkomiser Uğur Evcin ise şube çalışmaları hakkında bilgi verdi. Genç Yeşilaycılar, eylem boyunca halkı uyuşturucu bağımlılığına karşı bilgilendirdi. Bu güne özel hazırlanan 26 Haziran Gazetesi'ni vatandaşlara dağıtan ve "Uyuşturucuya Dur!" sloganları atan Genç Yeşilaycılara trafikteki sürücülerin de kornalarıyla destek vermesiyle eylem sona erdi.