Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Uluslararası Yeşilay Federasyonu kuruldu

Uluslararası Yeşilay Federasyonu kuruldu

Uluslararası alandaki faaliyetlerini bir üst aşamaya taşıyan Yeşilay, küresel bir sivil toplum kuruluşu statüsüne ulaştı. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanında teşkilatlanmaya giden Yeşilay, Uluslararası Yeşilay Federasyonu’nun kuruluş deklarasyonunu 30 ülkenin katılımı ile 8 Nisan 2016 tarihinde İstanbul’da imzaladı.

Yeşilay, uluslararası alanda büyüme hedefiyle organizasyon yapısını federasyon düzeyine taşıdı. Dünyanın dört bir yanından gelen ülke temsilcileri Yeşilay’ın liderliğinde İstanbul’da buluşarak Uluslararası Yeşilay Federasyonu’nun kuruluş deklarasyonunu 8 Nisan 2016 tarihinde imzaladı.

Federasyonun kuruluş toplantısına Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin (Sincan Uygur Özerk Bölgesi), Endonezya, Fildişi Sahilleri, Filistin, Gürcistan, Karadağ, Kenya, Kıbrıs (KKTC), Kongo, Kosova, Lübnan, Malezya, Mali, Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, Somali, Sudan, Tanzanya, Tayland, Uganda ve Yemen’den ülke Yeşilaylarının temsilcileri katıldı. Kuruluş toplantısında yapılan Genel Kurul ile de Federasyon Başkanlığına Prof. Dr. M. İhsan Karaman seçildi. Bağımlılıkla mücadele vizyonuyla bağlı oldukları ülkelerin kamu kurum ve kuruluşlarıyla, uluslararası teşkilatlarla ve farklı toplumsal kesimlerle aktif işbirlikleri geliştireceklerini belirten Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, basın toplantısında yaptığı konuşmada, federasyonun bağımlılıklarla mücadele amacıyla üye ülkelerde önleyici, koruyucu ve rehabilite edici çalışmalar yürütülmesinde önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

“Yeşilay’ın yaptığı çalışmalar üye ülkelerde model olacak”

Üye ülkelerin her birinde bağımlılıklar alanında çeşitli problemlerin mevcut olduğuna da değinen Prof. Karaman, “Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaraya, 3,3 milyon kişi alkole bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor. Uyuşturucu kullanımından kaynaklı ölümlerin sayısı ise yılda 200.000 civarındadır. Üye ülkelerimizin her birinde de bağımlılıklar alanında çeşitli problemler mevcut. Federasyona bağlı ülkelerimizde yürütülecek çalışmalarda bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak önleme, rehabilitasyon, savunuculuk ve koordinasyon temelli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Federasyonumuz, üye ülkelerde bağımlılıklarla mücadele çalışmalarının, uygulanacak olan projelerin ve ülkelerin bağımlılıkla mücadele kapasitesinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Yanı sıra Yeşilay’ın Türkiye’de yaptığı çalışmalar üye ülkelerde model olarak uygulanacaktır.” dedi.

Yeşilay’ın çağrısı ile dünyanın dört bir yanındaki 30 ülkenin Yeşilaylarını federasyon çatısı altında birleştirdiklerini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise konuşmasında; Uluslararası Yeşilay Federasyonu’nun bağımlılıkla mücadelenin her alanı için global bir vizyon getirmesini, ülkelerin ortak strateji ve işbirliği imkânları geliştirmeleri ve etkin bir küresel mücadeleyi hedeflediklerini söyledi. 

Bütün bağımlılıklarla mücadele eden tek kuruluş

Uluslararası Yeşilay Federasyonu, kapsamı itibariyle bütün bağımlılıklarla mücadele eden dünyadaki ilk örgütlenme özelliğini taşıyor. Federasyon ve federasyona bağlı üye kuruluşlar, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak, önleme, rehabilitasyon, savunuculuk ve koordinasyon temelli çalışmalar gerçekleştirecek.

Dünyada bağımlılıklar hızla tırmanıyor

Yeşilay’ın Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Dünya İslami Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA) gibi devletlerarası teşkilatlarla olan işbirliği ve çalışmaları da uluslararası teşkilatlanmasına önemli bir destek sağlıyor. Federasyona dâhil olan Bosna Hersek, Filistin, Karadağ, Malezya, Tayland, Lübnan, Kongo, Kıbrıs, Arnavutluk, Kenya, Kosova, Senegal, Mali, Fildişi Sahilleri, Bangladeş, Uganda, Nijerya, Yemen, Tanzanya, Sırbistan ve Çin-Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde son yıllarda madde kullanım oranlarında artış dikkat çekiyor. 
Filistin’de işgale bağlı nedenlerle artış olduğu gözlenen madde bağımlılığı, Gazze ve Batı Şeria’da son yıllarda ciddi bir toplumsal sorun haline geldi. Ortadoğu’da bağımlılık yapıcı madde kullanımının yaygın olduğu diğer bir ülke ise Yemen. Yemen’de erkeklerin yüzde 75’i ve kadınların yüzde 45’i kat denilen maddeyi kullanıyor. Körfez ülkelerine doğru yoğunlaşan uyuşturucu trafiği, ülkedeki uyuşturucu kullanımını da her geçen gün arttırıyor.

Uluslararası Yeşilay Federasyonu çatısı altındaki diğer bir ülke Bosna Hersek’te ise savaş sonrası toplumlara özgü travmatik özellikler ve buna bağlı yüksek oranlarda alkol ve uyuşturucu kullanımı dikkat çekiyor. Lübnan ise alkol kullanımında İslam ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Ülkede aynı zamanda ciddi boyutlarda nargile kullanımı da söz konusu.