Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Türkiye Yeşilayı tecrübelerini 52 ülke ile paylaştı

Türkiye Yeşilayı tecrübelerini 52 ülke ile paylaştı

Uluslararası Yeşilay Federasyonu 17-20 Aralık tarihleri arasında Antalya, Belek’te “3. Ülke Yeşilayları Kapasite Geliştirme Programı ve 2. Genel Kurulu’nu düzenledi.

Kapasite Geliştirme Programı’nın gerçekleştirildiği dört gün boyunca Yeşilay,  asırlık tecrübesini uluslararası arenaya taşıyarak "dünyada örnek STK olma" yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini gösterdi.

Yeşilay'ın ev sahipliğinde Uluslararası Yeşilay Federasyonu (UYEF) tarafından düzenlenen 3. Ülke Yeşilayları Kapasite Geliştirme Programının açılış konuşmasını yapan Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, bağımlılıkların bir insanlık sorunu olduğunun altını çizerek:” Yeşilay olarak bugün Afrika’dan Avrupa’ya, Kuzey Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar geniş bir yelpazede toplumların muzdarip olduğu bağımlılıklara karşı mücadele etmekteyiz. Bağımlılıklarla yalnız Türkiye’de değil; dünya çapında da mücadele etmek amacıyla uluslararası kuruluşlarla işbirliğine ve dünya çapında teşkilatlanma çalışmalarına büyük önem gösteriyoruz. Son yıllarda çok sayıda uluslararası teşkilatla ikili ilişkilerimizi güçlendirdik ve birçok resmi ve sivil mecrada bağımlılıklarla mücadelenin önemli bir temsilcisi olduk. Bugün artık dünyada söz sahibi bir Yeşilay var diyebiliriz.” dedi.

Yeşilay, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında bilimsel temelli tecrübesini 11 ülkeye aktardı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, tarafından önleme perspektifi ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın bilimsel temelli ve etkisi kanıtlanmış örnek bir eğitim programı olarak dünyanın farklı ülkelerindeki Ülke Yeşilayları için bir model olması ve yaygınlaştırılması amacıyla aralarında Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Karadağ, Makedonya, Sırbistan,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi 11 ülkeden 46 formatöre bilgi aktarıldı.

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, etkinliğin kapanışında yaptığı konuşmada, bağımlılığın küresel bir sorun olduğuna dikkat çekti.

"Şu an Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programımız (TBM) dünya üzerinde en etkili bağımlılık temelli önleyici çalışma olarak gösteriliyor. Bu başarının devamını sağlayacağız. Ülke Yeşilaylarımızı daha da güçlendirecek, 'Birlikten güç doğar' ilkesiyle başta uyuşturucu olmak üzere alkol, sigara ve teknoloji bağımlılığına karşı evrensel boyutta çalışmalar yapacağız."dedi.

Programın gerçekleştirildiği dört gün boyunca; Yeşilay, bağımlılıklara karşı tecrübelerini paylaşırken; Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılaylar Federasyonu ve diğer önemli  Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları da sunumları ile toplantıya katkı sağladı.