Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Oruç bağımlılık zincirlerini kırıyor, bizi özgürleştiriyor!

Oruç bağımlılık zincirlerini kırıyor, bizi özgürleştiriyor!

Bugünden itibaren yeni bir Ramazan iklimine giriyoruz. Bedenimizi ve ruhumuzu adeta yumuşak bir dokunuşla sarıp kucaklayan rahmet ve mağfiret ayı, hepimize hayırlar getirsin.

Toplumsal geleneğimizde Ramazan ayının bağımlılıklardan kurtulma konusunda çok olumlu bir yeri ve katkısı vardır. Esasen Ramazan ve oruç, insanoğluna, bağımlı olmamayı, zorlukları iradeyle aşmayı öğreten bir terbiye vasıtasıdır. Oruç bir öğretmendir!

Hepimiz bir şekilde üç öğün yemeye, istediğimiz nimete istediğimiz anda sahip olmaya şartlanmış "bağımlılar" olarak yaşıyoruz! Modern çağın insanı, bir bakıma kendisine dayatılan hayata bağımlı olarak yaşayan insandır. Oruç bizi özgürleştiriyor! Oruç bize sabretmeyi, şartlandığımız alışkanlıklardan irademizi kullanarak vazgeçmeyi öğretiyor. Zorlansak da elimizin altındaki nimetten uzak durma iradesini kazandırıyor.

Bu manevi öğretmen, zararlı alışkanlıklara bağımlı olanlar için de büyük bir fırsat değil mi?! Toplumumuzda birçok bağımlı ilk sahurla beraber içkiyi terkedip Ramazan ayı boyunca alkole tövbe etmiyor mu? Oruç tutan tiryakiler uzun saatler boyunca sigaradan uzak durmuyor mu? Bütün bunlar başarılmış birer irade sınavı değil mi? On saat, on gün, otuz gün... Bağımlı olduklarından uzak durmayı başaranlar, aynı iradeyi ömür boyu neden göstermesinler ki?!

Haydi, bu Ramazan kendimiz ve çevremiz için bir dönüm noktası olsun! Bağımlılar, tiryakiler oruçla beraber gerçek özgürlüğe kavuşsun! Bağımlılık zincirlerini kırsın! Bu bayram, pek çok bağımlı için çifte bayram olsun; hem Ramazan bayramı, hem bağımsızlık bayramı!

Tüm Yeşilay mensuplarının, Yeşilay gönüllülerinin ve halkımızın Ramazan'larını Yeşilay Yönetim Kurulu adına kutluyor ve esenlikler diliyorum.

Prof. Dr. M. İhsan Karaman
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı