Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Oruç bağımlılık zincirlerini kırıyor, bizi özgürleştiriyor!

Oruç bağımlılık zincirlerini kırıyor, bizi özgürleştiriyor!

Huzur, barış, adalet, kardeşlik ve paylaşma ayı olan Ramazan’a kavuşmuş bulunuyoruz. Bu rahmet ayının manevi atmosferi önemli bir toplumsal yaramıza da merhem oluyor; bağımlılık. Zorluklara karşı iradeli olmayı, sabretmeyi, insanoğluna bağımlı olduğu her ne varsa ondan uzak durmayı öğreten oruç, aynı zamanda bir terbiye vasıtasıdır. Oruç; maddi ve manevi bir öğretendir aslında.

Zihnen ve bedenen dinç olabilmek için az yemeyi, az konuşmayı ve az uyumayı, yani kararında tüketmeyi öneren bir kültürden geliyoruz. Oysa modern yaşam; dayattığı tüketim kültürü ve alışkanlıkları ile bizleri istek ve arzularımızın esiri yapıp, hazza ve doyuma dayalı bir dünyaya çekmeye çalışıyor. 

Bu çarka ayak uydurma gayreti insanı yaratılış gayesinden uzaklaştırıyor. Bir çok bunalımla mücadele etmek zorunda kalıyor insanoğlu. İşte tam bu esnada; bize “dur, nefes al, bu dünyaya niçin geldiğini düşün, iradeni kontrol altına al, varlığını anlamlandır” diyen Ramazan gibi bir rahmet, mağfiret ve farkındalık ayı çıkıyor karşımıza. Ramazan ve oruç; tüm bağımlı olduklarımızdan, tüm tükettiklerimizden, israftan bir arınma, bir fırsat ayı olarak ikram ediliyor bizlere…

Her istediğine her an ulaşabilme gücü ve hızlı tüketim insanlığı esir almış durumda. Tüm bu esarete karşı oruç bizi özgürleştiriyor! Oruç, sabretmeyi ve alışkanlıklardan irade kullanarak vazgeçmeyi öğretiyor. Zorlansak da elimizin altındaki nimetten uzak durma iradesini kazandırıyor. Bir ay boyunca iradesine hakim olan, doğal ihtiyaçlarından dahi uzak kalabilen insan pekala ömrü boyunca sigara, alkol gibi bağımlısı olduğu maddelerden uzak durabilir. Kumarı ve teknolojiye bağımlı olmayı hayatından çıkarabilir. Ramazan bunun için çok önemli bir fırsattır.

Ramazan ayının mağfiretine kavuşmak duasıyla, tüm Yeşilay mensuplarının, Yeşilay gönüllülerinin ve halkımızın Ramazan'larını Yeşilay Yönetim Kurulu adına kutluyor ve esenlikler diliyorum.

Prof. Dr. Mücahit Öztürk
Yeşilay Genel Başkanı