Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Okullar açıldı, Yeşilay uyardı: Merak bağımlılığa kapı açıyor

Okullar açıldı, Yeşilay uyardı: Merak bağımlılığa kapı açıyor

Okul zili çaldı, yeni eğitim-öğretim dönemi başladı. Yeni okul ve yeni arkadaşlıkların farklı alışkanlıkları da beraberinde getirdiğini kaydeden Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, aileleri ve öğretmenleri yeni eğitim döneminde daha dikkatli olmaları için uyardı.

Bağımlılıkla mücadeleye karşı geliştirdiği önleyici ve rehabilite edici projeler ve aktif saha çalışmalarıyla her kesimden insanı bilinçlendirmeyi hedefleyen Yeşilay, okulların açılmasıyla bir riski daha velilere ve öğretmenlere hatırlatıyor: "Merak bağımlılığa kapı açıyor."

TUBİM'in (Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi) 2011 yılında okullarda yaptığı uyuşturucu araştırmasının verileri aileleri endişelendiriyor. Türkiye genelindeki genel ve teknik olmak üzere 129 lisede gerçekleştirilen araştırmaya göre 6 bine yakın öğrencinin okulda tütün ve alkol gibi bağımlılık yapıcı maddeleri denedikleri ortaya çıktı. Uyuşturucu maddeyi ilk kez kullanma yaşının ise 13'e kadar düştüğü belirtildi. Araştırmada; öğrencilerin yüzde 26,7'si (3 bin 153 kişi) sigara, puro, pipo, nargile gibi bir tütün ürününü, yüzde 19,4'ü (2 bin 297 kişi) alkollü içecekleri denediğini, yüzde 2,2'si (258 kişi) hastalık nedeni dışında ilaç kullandığını belirtti.

Öğretmenlere ve ailelere büyük görev düşüyor
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürkyeni eğitim döneminin tüm öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere hayırlı olmasını dileyerek, aileleri uyararak sözlerine şöyle devam etti:

"Merak çocukları ve gençleri madde bağımlılığına götüren en önemli nedenlerden. Yeni okul dönemleri bu anlamda riskli olabilir. Yeni okul, yeni çevre, yeni sınıf ve yeni arkadaşlar çocuğun yeni alışkanlıklar edinmesine de kapılar açar. Anne-babaların onlara bu dönemlerde olumlu alışkanlıklar kazandırmakta rehberlik etmesi gerekir. Aksi halde yapılan araştırmalar maalesef riskleri bize açık bir şekilde gösteriyor. Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Anne babalardan çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini, onlarla iyi bir diyalog kurarak arkadaşlarını, gidip geldiği yerleri, sosyalleştiği kafeterya ya da merkezleri takip etmelerini istiyoruz. Aileler,gerektiğinde bizden yardım alabilir, her konuda bize danışabilirler."

Yeşilay'ın önleyici, koruyucu alandaki en etkili projesi olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı(TBM ) kapsamında 81 il ve KKTC'den yaklaşık 28 bin rehber öğretmeni bağımlılıklar konusunda eğitildi. Rehber öğretmenler vasıtasıyla da 20 milyon öğrenci bağımlılık riskine karşı bilinçlendirilecek.