Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Küçümsenen Büyük Tehlike: Kumar ve Şans Oyunları

Küçümsenen Büyük Tehlike: Kumar ve Şans Oyunları

Kumar bağımlılığı konusunda son zamanların en detaylı çalışması Yeşilay Dergisi’nde

Bağımlılıklar, bilhassa endüstrileşmenin de bir sonucu olarak toplumları istila ederek ve zamanla etkisini artırarak çağımızın en önemli ve yaygın sorunları arasında yerini almıştır. Bu tehlikeyi önlemek için devlet politikaları, sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşlar kapsamında dünya genelinde ciddi çalışmalar yapılmaktadır.

Gün geçtikçe bağımlılık alanları artmış, insanoğlunun daha çok tüketmesine sebebiyet verecek birçok bağımlılık türleri de ortaya çıkmıştır. Klasik anlayışla, bağımlılık tanımı içinde sigara, alkol ve madde gibi kimyasal bağımlılıklar algılansa da, giderek daha sinsi bir yayılma gösteren ikinci bağımlılık türü de davranışsal/eylemsel bağımlılıklardır. Ne yazık ki bu tür bağımlılıklar, bir tür alışkanlık, eğlence veya vakit geçirme etkinliği olarak görüldüğünden toplumda diğerleri gibi reddedilmemekte ve gerekli olsa bile tedavi başvurusu gecikmektedir. Kumar, alışveriş, teknoloji, yeme gibi davranışsal bağımlılıklar içinde bilhassa aileyi derinden etkileyen, toplum tarafından asla onaylanmasa dahi bir şekilde yaygınlık gösteren davranışsal/eylemsel bağımlılık türü kumar bağımlılığıdır.

Kumar bağımlılığı kişisel, ailesel ve iş yaşamında neden olduğu tüm kayıplara rağmen kumar oynama dürtüsüne engel olamama şeklinde tanımlanabilir. Her gelir grubunda görülebilen bu bağımlılık türü 40-50 yaş arası erkeklerde daha da yaygındır. Teknolojiyle birlikte gelen sanal oyunlar ile gençler arasında da yaygınlaşan kumar kadınlarda da azımsanmayacak derecede yaygınlık göstermiştir. Ahlaken hiçbir şekilde etik sayılmayan, olumlanması mümkün olmayan kumarın bu derece yaygınlık göstermesi ve bir kez oynayanın, kazansa/kaybetse dahi bir daha oynamasına karşılık kendini kontrol edememesi nasıl tehlikeli bir bağımlılık türünün var olduğunu gözler önüne sermektedir.

Yeşilay Cemiyeti’nin de mücadele ettiği alanlardan birisi de kumar. Yeşilay Dergisi’nin Ağustos sayısı dosya konusunu da kumar ve şans oyunları oluşturuyor. Kumar bağımlılığı konusunda son zamanların en detaylı çalışması olan bu sayıda; kumar bağımlılığının ne olduğu, sebepleri, risk faktörleri, hukuki boyutu, yapılması gereken önleyici çalışmaları, tedavi ve rehabilitasyon konuları detaylı bir şekilde ele alınmış bulunmakta. Her yıl milyarlarca liranın döndüğü kumar gibi sektörlere karşı mücadele etmenin zorluğu aşikâr. Bu bağımlılığa karşı önleyici en etkili yöntemlerden biri devletin Anayasamızın 58.maddesi de esas alarak gençleri koruma gayesi üzerine kumar/şans oyunlarında caydırıcı ve önleyici yasal düzenlemeleri yapması. Bir diğer etkili yöntem ise Yeşilay Cemiyeti’nin de yapmakta olduğu, kumar sektörü karşısında farkındalık kazandırılması olacaktır.

 Yeşilay Dergisi'ni online okumak için tıklayınız.