Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bağımlılıklarla mücadelemizi güçlü şekilde sürdürüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bağımlılıklarla mücadelemizi güçlü şekilde sürdürüyoruz

Yeşilay’ın düzenlediği geleneksel iftar yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların bırakılması için Ramazan ayının bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “İstatistikler, Ramazan'da bağımlılıklardan uzaklaşıldığını gösteriyor. Her günü Ramazan gibi yaşarsak Yeşilay çatısı altında verdiğimiz mücadelenin başarı oranı kat be kat artacaktır” diye konuştu. Erdoğan, Yeşilay’ın bu konuda düzenlediği kampanyaları gönülden desteklediğini söyleyerek çalışmaları için Yeşilay’ı tebrik ettiğini belirtti.

Bağımlılıkla mücadelede öncü kuruluş Yeşilay, 95 yıldır yürüttüğü çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Sivil toplum kuruluşları ile devlet organlarının koordinasyonunun önemine inanan Yeşilay, pek çok bağımlılık zincirini kıran Ramazan ayı vesilesi ile Sepetçiler Kasrı’nda düzenlediği geleneksel iftar yemeğinde davetlilerle buluştu. Davete Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile katıldı.  İftara Erdoğan çiftinin yanı sıra buluşmaya ev sahipliği yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Mustafa Ceceli, Burcu Çetinkaya ve Haluk Piyes gibi sanat ve spor camiasından isimler ile yaklaşık 800 davetli katıldı. İftarın ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öğrencilik yıllarımızda özellikle imam hatip okulunda okuduğumuz yıllarda Yeşilay ile münazaralarda hep iç içeydik. Cağaloğlu’ndaki merkez binası ve onun yakınında Milli Türk Talebe Birliği bizim için hareket noktasıydı. Yeşilay’a gider münazara için rakiplerimizi öğrenir, konularımızı alır ondan sonra da yarışma tarihini bekler ve hazırlanırdık. Benim gönül dünyamda Yeşilay’ın farklı bir yanı var” diye konuştu.

"Alışkanlıkların bırakılması için Ramazan bir fırsattır"
Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların bırakılması için Ramazan ayının bir fırsat olduğunu belirten Erdoğan, “Ramazan ayının bu manevi temizlenme yanında vücudumuzun fiziki arınmasını sağlayan bir yanı olduğuna da inanıyorum. Diğer zamanlarda gün boyu sigara kullanan pek çok insanın Ramazan’da bu alışkanlığını gündüzleri mecburen terk ettiğini, akşamları da azalttığını görüyoruz. İstatistikler bunu gösteriyor. Yılın tamamını Ramazan gibi değerlendirdiğimizde Yeşilay çatısı altında verdiğimiz mücadelenin başarı oranı kat be kat artacaktır. Ramazan ayı bize bu mücadelenin manevi boyutunun en az yasaklar ve cezalar kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi. 

"Yeşilay mücadelesini her safhada sürdürecektir"
Erdoğan, “Ben mekruh kabul edilen sigarayı da bu kapsamda değerlendiriyorum. Çünkü bunun zararları bilimsel olarak teyit edilmiş. Bakıyorsun koskoca profesör sigarayı da, içkiyi de kullanıyor. Ama bir yandan bakıyorsunuz kalpten, böbrekten bir sıkıntıyla karşısına gelindiği zaman da sigarayı veya alkolü bırakman lazım diyor. Aynı durum din görevlilerimiz için, bu maddelerin haram olduğunu söyleyenler için de geçerli. Bu çelişkiye netlik kazandırmak lazım. Tavrınızı net koyun ki insanlığı bizler katletmeyelim. İnsanlığın zararına çalışmayalım. Ben medya ile bununla ilgili çok savaş verdim. Anayasamızın 58. maddesinde gençliğin korunmasına ilişkin madde olduğu halde çok eleştirildim. İşe bunların karşısında bu mücadelesini her safhada inanıyorum ki sürdürecektir.Yeşilay'ı bağımlılıklarla mücadele noktasında ülke sathına yayılmış çok ciddi çalışmaları var. Tüm bu çalışmaları yakından takip ediyorum. Ve bu mücadeleye herkesin destek vermesi gerektiğinin önemle altını çiziyorum.” diye konuştu.

Rakamlar korkutuyor
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise konuşmasında bağımlılıklarla ilgili rakamsal verileri açıklayarak, “Tütün bağımlılığı dünyada her yıl 6 milyon kişiyi, alkol bağımlılığı ise 3,3 milyon kişiyi doğrudan ölüme sürüklemektedir” dedi.  Sadece pasif içici olduğundan dolayı hayatını 600 bin insan olduğunu belirten Öztürk, Birleşmiş Milletlerin yeni yayınladığı rapordan verileri aktararak, dünyada hala 246 milyon kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve uyuşturucuya bağlı nedenlerden dolayı 2014 yılında 187,100 ölümün gerçekleştiğini söyledi. Yeşilay’ın yaptığı çalışmalara da değinen Öztürk, “En önemli çalışmalarımızdan biri de dünyada ilk kez kurgulanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programıdır. Bu program kapsamında eğitim kurumlarına, halk eğitim ve gençlik merkezlerine yaş gruplarına uygun eğitim modülleri geliştirdik. Mücadelemizi topyekun sürdürmeye devam ediyoruz” dedi. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM) de bu ay içinde hizmete gireceğini belirten Öztürk, ülkemizde tedavi sonrası ihtiyaç duyulan rehabilitasyon ve psikolojik destek alanındaki açığın da kapatılacağını belirtti.