Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
BM'de Uyuşturucu Komisyonuna Katılan Yeşilay, Bağımlılıklarla Mücadelede Global Rol Almayı Sürdürüyor

BM'de Uyuşturucu Komisyonuna Katılan Yeşilay, Bağımlılıklarla Mücadelede Global Rol Almayı Sürdürüyor

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Birleşmiş Milletler Merkezi’nde bu yıl 62’incisi düzenlenen Narkotik Uyuşturucular Komisyonu Toplantısına katılan Yeşilay, paylaştığı tecrübe ve uygulamaları ile bağımlılıklar ile mücadelede dünyaya rol model olmaya devam ediyor.

Yeşilay’ın düzenlediği “Kimseye Geride Bırakmamak” oturumunda sunum yapan Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, Türkiye’de madde bağımlığı ile nasıl mücadele ettiklerine ilişkin tecrübelerini aktardı.

Işık’ın yanı sıra oturuma katılab UNODC Uyuşturucuyu Önleme ve Sağlık Birimi Başkanı Gilberto Gerra, Kızılhaç ve Kızılay Daimi Komisyonu Başkanı Dr. Massimo Barra ve WFAD Genel Sekreteri Linda Nisson ve BM Viyana Daimi Temsilcisi Ahmet Muhtar Gün de bağımlılıklar ile mücadele yöntemlerine ilişkin sunumlar gerçekleştirdiler.

"Tedavi sürecine aileler dahil edilmeli"
Yeşilay'ın bölgesel lider olarak global anlamda alkol, madde, tütün, kumar ve teknoloji bağımlılıklarına karşı mücadele eden tek sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Işık, bağımlılık hastalığının sadece bağımlı bireyi ilgilendirmediğine, toplumun çeşitli katmanlarını da doğrudan ya da dolaylı olarak etkilediğine işaret etti:

Aileleri bağımlılık hastalığı ve buna ilişkin terapi süreci hakkında yeterli ve doğru bilgilendirmenin bağımlı bireyin iyileştirilmesine çok ciddi katkı sağlıyor. Aileleri ile birlikte terapilere katılan danışanlarda, temiz kalma yani madde kullanımından uzak durma süresi daha uzun olurken, terapiye devam etme oranı da çok daha yüksek olarak gerçekleşiyor."

Yeşilay'ın BM bünyesinde düzenlenen programlara 3 yıldır düzenli olarak katıldığını ve çeşitli oturumlara ev sahipliği yaptığını belirten Işık, bağımlılığın hiçbir zaman ötekinin problemi olmadığını, herkesin aynı hassasiyet ile konuya katılması gerektiğinin altını çizdi.

"Türkiye rol modeli"
Madde bağımlılığını önlemek için çocuk-ebeveyn ilişkisinin çok önemli olduğunu paylaşan UNODC Uyuşturucuyu Önleme ve Sağlık Birimi Başkanı Gilberto Gerra, eskiden çocukların akraba bağları güçlü ve daha geniş aileler içinde büyüme fırsatına sahip olduğunu, bunun da özellikle çocuğun bireysel gelişiminde belirleyici bir rol oynadığını anlattı.

Gerra, ebeveynleri ile iyi ilişkiye sahip bir çocuğun daha güçlü bir karakteri olduğunu, bu durumunda çocuğun kendisini olumsuz dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirdiğini belirtti.

Yeşilay'ın çalışmalarından övgüyle bahseden Gerra, "Türkiye, bağımlılık alanında yürüttüğü çalışmalarla bölgede rol modeli konumunda." dedi.

CND 2019 toplantısı boyunca, Yeşilay’ın 3. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nda kazanan eserleri de Viyana Birleşmiş Milletler binasında sergilendi.